Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Reuters: Τουρκία - Ιταλία «φρενάρουν» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Την εκτίμηση πως η έξοδος της Αθήνας στις αγορές τονΣεπτέμβρη είναι απίθανη, εκφράζει με άρθρο το Reuters, καθώς όπως επισημαίνει η  αναταραχή στηνΤουρκία κάνει τους επενδυτές αρκετά σκεπτικούς, ενώ και η κατάσταση στην Ιταλία φαίνεται να λειτουργεί ως ‘’τροχοπέδη’’ προς την κατεύθυνση αυτή. 
Μπορεί, η Ελλάδα να γιόρτασε τη Δευτέρα το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης, αλλά οι προσδοκίες ότι η δημοσιονομική ανεξαρτησία της χώρας θα χαρακτηριστεί με μια έξοδο στις αγορές τον επόμενο μήνα, ενδεχομένως να διαλυθούν καθώς επικρατεί ευρύτερη αναταραχή. Με την έξοδο από το τρίτο πακέτο διάσωσης η χώρα
που νιώθει βαρύ το άχθος του χρέους, ετοιμαζόταν να επιστρέψει στις αγορές με μια έκδοση 10ετούς ομολόγους που θα λειτουργούσε ως σημείο αναφοράς, καθώς προσπαθεί να εδραιωθεί εκ νέου ως δανειζόμενη.
Αφού τον Μάιο, τα σχέδια της κυβέρνησης πήγαν πίσω λόγω της αναταραχής με τη νέα κυβέρνηση στην Ιταλία, τώρα η κρίση ισοτιμίας στην Τουρκία προκαλεί παγκόσμια ανησυχία και καθιστά αυτό το ενδεχόμενο απαγορευτικά ακριβό.
Τρεις από τις τράπεζες που έχει προσλάβει η κυβέρνηση για να συνδράμουν στην έξοδο στις αγορές αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα θα έπρεπε να προσφέρει επιτόκιο πάνω από 4,5% ίσως και 5% ώστε να προσελκύσει επενδυτές, επίπεδα που η Αθήνα ενδεχομένως θεωρεί μη βιώσιμα.
«Νομίζω πως πρέπει να ηρεμίσει η κατάσταση στην Τουρκία και η πολιτική σκηνή της Ιταλίας να σταθεροποιηθεί», ανέφερε ένας εκ των τραπεζιτών στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ακόμη δύο τραπεζίτες συμφωνούν με αυτή την άποψη.
Το τρέχον 10ετές ομόλογο, που λήγει τον Ιανουάριο του 2028, έφτασε μόλις το 3,81% τον Ιούλιο αλλά τώρα διαπραγματεύεται στο 4,33%.
«Ήταν μία εντυπωσιακή ανάκαμψη και περιμένουμε να δούμε περισσότερη έκδοση ομολόγων», δηλώνει ο Νικ Γκάρτσαιντ, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της JP Morgan Asset Management, ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων στον κόσμο.
«Η επενδυτική περίπτωση είναι εκεί, αλλά όπως συμβαίνει με όλα αυτά τα πράγματα είναι θέμα τιμολόγησης», σημειώνεται.
Η Ελλάδα ποτέ δεν ανήγγειλε επίσημα μια προγραμματισμένη πώληση 10ετών ομολόγων και οι στρατηγικοί αναλυτές της DZ Bank σημείωσαν ότι, χάρη στην τελική δόση των 15 δισ. ευρώ (17,2 δισ. ευρώ) από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, δεν εξαρτάται επί του παρόντος τυχόν περαιτέρω έσοδα από πωλήσεις ομολόγων.
Ακόμη και χωρίς νέες συμφωνίες ομολόγων, η Ελλάδα θα είχε πλεόνασμα εσόδων 13,1 δισ. ευρώ για το 2018 και το 2019 μαζί, ανέφεραν σε ερευνητικό σημείωμα.
https://www.msn.com/el-gr/money/economy/reuters-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%C2%AB%CF%86%CF%81%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BD%C2%BB-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82/ar-BBMeamH?li=BBqxHCu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...