Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018

Σολτς: Κανείς δεν θέλει να κερδίσει από την κρίση της Ελλάδας

«Είναι μία πραγματική επιτυχία» λέει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος από την Ελλάδα, προσθέτοντας πως η χώρα μας «μπορεί πλέον αυτόνομα να χαράσσει την οικονομική της πορεία. «Η Ελλάδα ανέβηκε ένα μεγάλο βουνό, είναι ένα επίτευγμα των πολιτών της Ελλάδας, οι οποίοι μπορούν να είναι υπερήφανοι γι' αυτό- όπως και εκείνοι οι οποίοι ανέλαβαν τα τελευταία χρόνια πολιτικές ευθύνες» αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα». «Οι Έλληνες έχουν τώρα την ευκαιρία με μια συνετή και φερέγγυα δημοσιονομική και οικονομική πολιτική να αναθερμάνουν
την οικονομία».
Θεωρεί ως σημαντικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων την σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά, την αξιοπιστία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και τις καλές υποδομές, σημειώνοντας ότι «όλα αυτά τα σημεία αναφέρονται στοχευμένα στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης. Εάν το εφαρμόσει με συνέπεια, η χώρα θα προχωρήσει μπροστά».
Ερωτηθείς ποια θα είναι η αντίδραση τους ως πιστωτών της Ελλάδας αν η σημερινή ή η επόμενη κυβέρνηση δεν τηρήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, απαντά χαρακτηριστικά "Pacta sunt servanda" (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται).
Για το ενδεχόμενο μη εφαρμογής της μείωσης των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019 απαντά: «Δεν συμμετέχω σε τέτοιες εικασίες».
Ο κ. Σόλτς τονίζει την αναγκαιότητα μείωσης του μεριδίου των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια, σημειώνοντας ότι έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητοι μηχανισμοί επιτήρησης, ενώ η προσπάθεια μπορει να συνεπικουρηθεί από αποτελεσματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης και σοβαρό πτωχευτικό Δίκαιο.
Αναφορικά με την χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική της Ευρώπης, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, θεωρεί ως «έξυπνο και απαραίτητο βήμα» τη συμπλήρωση των εθνικών συστημάτων ασφάλειας ανεργίας με μια εφεδρική ασφάλεια για το σύνολο της Ευρωζώνης, κατ' αναλογία με αντίστοιχη ρύθμιση των ΗΠΑ όπου «οι πολιτείες πληρώνουν ένα ποσό και σε περίπτωση κρίσης παίρνουν ένα δάνειο για να μην υποχρεώνονται να αυξήσουν τις εισφορές ή να περικόψουν τις παροχές. Το δάνειο επιστρέφεται μετά την κρίση».
Στην παρατήρηση [ως «η Γερμανία στην κρίση χρέους ανήκει στους κερδισμένους. Χρηματοδοτείται δωρεάν και με τις πιστώσεις στην Ελλάδα από το 2010 έχει έσοδα από τόκους 2,9 δισ. Euro» κάνει λόγο για «ευρέως διαδεδομένη παρανόηση», καθώς «στην πραγματικότητα στόχος είναι όλα τα κέρδη των εθνικών κεντρικών τραπεζών να επιστρέφονται τακτικά στο ελληνικό κράτος. Μόλις το αποφασίσαμε αυτό στο Eurogroup για το τέλος του προγράμματος. Κανένας δεν θέλει να κερδίσει από την κρίση της Ελλάδας».
Ο κ. Σόλτς αναφέρεται στα συμπεράσματα που άντλησε η ΕΕ από την τελευταία κρίση, που «αποκάλυψε πόσο στενή είναι η αλληλεξάρτησή μας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη», προσθέτοντας ότι στην κατεύθυνση θωράκισης της σταθερότητας της Ευρωζώνης, έχουν κατατεθεί προτάσεις για την μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, την εμβάθυνση της Τραπεζικής Ένωσης με ενίσχυση της κοινής εποπτείας και του ταμείου εξυγίανσης για μεγάλες τράπεζες, ενώ στόχος είναι η δημιουργία μηχανισμού ασφαλείας ώστε σε περίπτωση πτώχευσης πιστωτικών ιδρυμάτων «να μην επωμίζονται το κόστος συνεχώς οι φορολογούμενοι, αλλά οι ίδιες οι τράπεζες».
Ερωτηθείς γιατί «ένας Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών επιμένει στο "μαύρο μηδέν" του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, όπως και ο δεξιός Χριστιανοδημοκράτης προκάτοχός του, Β. Σόιμπλε» ο κ. Σολτς απάντησε ότι «είναι στη φύση της σοσιαλδημοκρατίας να ασκείται φερέγγυα οικονομική πολιτική και σε καλές εποχές να μη δημιουργούνται νέα χρέη, ώστε σε κακές στιγμές να υπάρχουν περιθώρια χειρισμών».
«Η σημερινή μείωση του ποσοστού χρέους της Γερμανίας διασφαλίζει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε ενδεχόμενη κρίση θα μπορεί να αντιδράσει με όλη της τη δύναμη και θα έχει επαρκή περιθώρια χειρισμών. Αυτό είναι καλό και για ολόκληρη την Ευρώπη» τονίζει, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
https://www.newsbeast.gr/financial/arthro/3926114/solts-kaneis-den-thelei-na-kerdisei-apo-tin-krisi-tis-elladas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι προτάσεις Τσίπρα για στήριξη της οικονομίας

  Της Νίκης Ζορμπά Μια "νέα κοινωνική συμφωνία" θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας στους π...