Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Γιατί η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα

Σε θετικές εκτιμήσεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας και σε αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας  βασίζει η Standard & Poor's την απόφαση της να αναβαθμίσει  την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Επισημαίνοντας ως σημαντική παράμετρο την πολιτική σταθερότητα, ο αμερικανικός οίκος  προβλέπει επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, ταχύτερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους και περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Προαναγγέλλει μάλιστα νέα αναβάθμιση εντός του επόμενου 12μήνου,  εκτιμώντας ότι θα συνεχισθεί η βελτίωση των  δημοσιονομικών μεγεθών και του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος και ότι οι δανειστές θα συμφωνήσουν σε μέτρα ελάφρυνσης χρέους, προσφέροντας και "μαξιλάρι ρευστότητας" μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τον
προσεχή Αύγουστο.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών της S&P για τις ελληνικές τράπεζες.  Στην ανάλυση που συνοδεύει την αναβάθμιση, εκφράζεται η πεποίθηση ότι  οι τράπεζες δεν θα χρειασθούν κεφαλαιακές "ενέσεις" και ανακεφαλαιοποίηση, αν και θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως δυσκολίες  στο ξεκαθάρισμα των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων τους.
Δεύτερο βήμα εντός του έτους
Ο οίκος Standard & Poor's ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι αναβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγησητης Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από Β- σε Β, ενώ παράλληλα δίνει θετικό outlook στην αξιολόγηση, ανοίγοντας την πόρτα για νέα κίνηση εντός των επόμενων 12 μηνών. 
«Κατά την άποψή μας, οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί μαζί με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και εν μέσω περιόδου σχετικής πολιτικής σταθερότητας. Συνεπώς, αναβαθμίσαμε τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε 'B' από 'B-'», αναφέρει η ανακοίνωση του οίκου.
Οι θετικές προοπτικές για την Ελλάδα αντανακλούν το ενδεχόμενο περαιτέρω αναβάθμισης του αξιόχρεού τηςστο επόμενο 12μηνο (εντός του τρέχοντος έτους), σημειώνει ο οίκος στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας:

«Θα μπορούσαμε να σκεφθούμε αναβάθμιση, εάν κατά την έξοδό της από το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (το πρόγραμμα ή το πρόγραμμα του ESM), η Ελλάδα σχηματίσει αποθέματα ρευστότητας για να προχρηματοδοτήσει μελλοντικές αποπληρωμές κρατικού χρέους.
Οι προϋποθεσεις που θέτει ο οίκος για περαιτέρω αναβάθμιση είναι:
  • Να ενισχυθούν η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και η προβλεψιμότητα της πολιτικής μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα του ESM,
  •  Οι δανειστές να συμφωνήσουν σε πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους,
  •  Να βελτιωθεί περαιτέρω η τραπεζών και επιχειρήσεων στις χρηματαγορές
  •  Να μειωθεί περαιτέρω η εξάρτηση του τραπεζικού συστήματος από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ
  •  Να επιταχυνθεί η αύξηση των εξαγωγών, ώστε να προκύψουν μεγαλύτερα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Η S&P αναφέρει ότι θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις προοπτικές σε σταθερές, «εάν, αντίθετα προς τις προσδοκίες μας, υπάρξουν μεγάλες μεταβολές της πολιτικής που αντιστρέψουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, ή εάν η ανάπτυξη είναι σημαντικά ασθενέστερη από αυτή που αναμένουμε, κάτι που θα περιόριζε τη δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη μείωση του χρέους».

Ο οίκος προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,4% την περίοδο 2018-2021 (από 1,3% το 2017).

Οσον αφορά το θεσμικό και οικονομικό προφίλ, ο οίκος αναφέρει ότι η Ελλάδα θα βγει φέτος από το πρόγραμμα του ESM με βελτιωμένες προοπτικές για την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.

Σημειώνει ακόμη ότι oι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας θα ανακοινώσουν πιθανόν περαιτέρω μέτραελάφρυνσης του χρέους της και απόθεμα ρευστότητας όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

«Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα μειώθηκε από το 2015 και, αν δεν υπάρξουν μεγάλες μεταβολές στοπεριβάλλον άσκησης της πολιτικής - που επιβάρυναν σημαντικά στο παρελθόν την ανάπτυξη - προβλέπουμε ότι θα υπάρξει ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη», σημειώνεται.

Η ανεργία, προσθέτει ο οίκος, μειώθηκε το 2017 στο 20,5% από 27,9% που ήταν το υψηλότερο επίπεδό της το 2013. Με την πρόβλεψη για μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,4% την περίοδο 2018-2021, το πραγματικό ΑΕΠ σε όρους ευρώ θα επανέλθει στα επίπεδα του 2002, αναφέρει ο S&P.
Η Ελλάδα πιθανόν θα σχηματίσει τα δημοσιονομικά της διαθέσιμα πριν από την έξοδό της από το πρόγραμμα μέσω της έκδοσης χρέους, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας:

- Προβλέπουμε ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειώνεται από το 2019, τόσο σε ονομαστικούς όρους όσο και σε σχέση με το ΑΕΠ.
- Στην περίοδο 2018-2021 η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιτρέψουν τη μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 154% του ΑΕΠ το 2021 από 178% που εκτιμάται το 2017.

- Ο επιτυχής σχηματισμός των ταμειακών διαθεσίμων στο άμεσο μέλλον θα μείωνε τους κινδύνους για τις αποπληρωμές του χρέους στον 4ετή ορίζοντα της πρόβλεψής μας, αλλά θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει εφησυχασμό για την πολιτική.

- Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ μειώθηκε στο μισό το 2017, αλλά μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης παραμένει βραχυπρόθεσμης φύσης.
http://www.sofokleousin.gr/archives/371063.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου