Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Ο νεοφιλελεύθερος που θέλει να μας κάνει Μεξικό

Ψήφο εμπιστοσύνης μάς προσέφερε απλόχερα την περασμένη Τρίτη ο γ.γ. του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, στην παρουσίαση της έκθεσης για την Ελλάδα στην Αθήνα, ζητώντας ακόμη πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις.
Ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, ο 51χρονος Μεξικανός απόφοιτος του Χάρβαρντ ζήτησε παντελή κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου, περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις. Μέτρα που θα βυθίσουν τον ελληνικό λαό ακόμη πιο βαθιά στη φτώχεια. Δεν περίμενε βέβαια κανείς κάτι καλύτερο από έναν ευαγγελιστή του ακραίου οικονομικού νεοφιλελευθερισμού, οι πολιτικές του οποίου τη δεκαετία του ’90 κατέστησαν τη μεξικανική οικονομία προτεκτοράτο των αμερικανικών επιχειρήσεων, κατέστρεψαν την εθνική βιομηχανία, μεγέθυναν τις οικονομικές ανισότητες και οδήγησαν μεγάλο μέρος του λαού στη ανεργία, την υποαπασχόληση και την εξαθλίωση.

Ως υπουργός Εξωτερικών (1994-1997) και Οικονομικών (1998-2000) του Μεξικού, ο Γκουρία διαπραγματεύτηκε την καταστρεπτική για τη μεξικανική οικονομία είσοδο της χώρας του στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βορείου Αμερικής (NAFTA). Ηταν επίσης ο εγκέφαλος της επιζήμιας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους και ο αρχιτέκτονας του προγράμματος σταθεροποίησης, που οδήγησε στην ελαχιστοποίηση του ρόλου του κράτους. Εξι φορές περιέκοψε τις δημόσιες δαπάνες στη διάρκεια της θητείας του, ο αθεόφοβος. Τα αφεντικά του δεν τον ξέχασαν. Τον αντάμειψαν με δύο συνεχόμενες -πενταετείς- θητείες στην ηγεσία του ΟΟΣΑ.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2018/01/27/%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CE%BD/#more-94001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...