Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Χιλιάδες κόσμου στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Χιλιάδες κόσμου έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 14:00.
Όπως μεταδίδει το thestival.gr, άνθρωποι κυρίως από τη Μακεδονία αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας έχουν καταφτάσει με κάθε τρόπο στη Θεσσαλονίκη για να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στους γείτονές μας, για τη μη χρήση του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία των Σκοπίων. Ελληνικές σημαίες ανεμίζουν, ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες φορούν παραδοσιακές στολές και χορεύουν υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών. Επεισόδια με κουκουλοφόρους _ Ωστόσο, λίγη ώρα νωρίτερα έγινε γνωστό πως περίπου δέκα κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε δύο κορίτσια
περίπου 15 ετών, τα οποία κρατούσαν ελληνικές σημαίες και κατευθύνονταν στον χώρο του συλλαλητηρίου. Οι άγνωστοι πήραν τις σημαίες και τις έσπασαν. Το περιστατικό έχει κινητοποιήσει ακόμη περισσότερο τις αρχές που βρίσκονται σε εγρήγορση λόγω της παράλληλης αντισυγκέντρωσης που οργανώνουν αντιεξουσιαστές στην πλατεία Καμάρας.
Παρατράγουδα όμως σημειώθηκαν και στην Αθήνα όταν ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε με πέτρες σε λεωφορείο το οποίο μετέφερε κόσμο από την Αθήνα για να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό. Η επίθεση σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Μπενάκη στα Εξάρχεια. Από την επίθεση μια γυναίκα τραυματίσθηκε και χρειάστηκε να παραληφθεί από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ το λεωφορείο υπέστη υλικές ζημιές. Μάλιστα, έσπασαν και κάποια τζάμια.
Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης: Διαδηλώστε, αδέλφια μου
Με την φράση "διαδηλώστε αδέλφια μου", ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης παρότρυνε τους πιστούς, που είχαν συγκεντρωθεί στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου για να προσευχηθούν εναντίον της παρουσίας του όρου "Μακεδονία" στο υπό διαπραγμάτευση όνομα της ΠΓΔΜ. 
Και δεν απευθύνθηκε μόνο στους συγκεντρωμένους στο ναό, όπου παραβρέθηκαν και άλλοι δέκα μητροπολίτες, άλλα και στους απανταχού Ελληνες Μακεδόνες καλώντας τους να διαδηλώσουν "σε γη και θάλασσα σε γνωστούς και αγνώστους, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, σε Ρώσους και Ασιάτες, στα ανοιχτά πελάγη και στα πλάτη του ουρανού την μεγάλη αλήθεια, την μαρτυρία της ιστορίας, το τραγούδι των φονευθέντων ηρώων μας, τους ψαλμούς των μοναστηριών, της ιστορίας του αληθέστατο μήνυμα, ότι, η Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα και λίκνο των Ελλήνων, και όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία".
Ο ίδιος, μολονότι έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, στο κήρυγμά του, που ήταν μια υψηλών συναισθηματικών τόνων πολιτική ομιλία, δεν ξεκαθάρισε εάν τελικά θα μεταβεί στην συγκέντρωση, σε αντίθεση με κάποιους από τους υπόλοιπους μητροπολίτες που δήλωσαν ότι θα παραστούν, παρά την αντίθετη θέση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου.
Ποιοι στηρίζουν το συλλαλητήριο
Το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στηρίζουν έμμεσα ή άμεσα οι Παμμακεδονικές Ενώσεις, εκατοντάδες πολιτιστικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας, δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι από όλους σχεδόν τους σήμους της Μακεδονίας, κληρικοί ή Επίσκοποι από τις Μητροπόλεις της Μακεδονίας, δεκάδες επαγγελματικά, αθλητικά και εξωραϊστικά σωματεία και σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας καθώς και όλα τα χριστιανικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.
Ποιοι θα παρευρεθούν
Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των "γαλάζιων" βουλευτών της Μακεδονίας, το "παρών" θα δώσουν κατά συνείδηση όποιοι βουλευτές το επιθυμούν.
Οι βουλευτές, που πίεσαν για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ήταν ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Θεόδωρος Καράογλου και η Φωτεινή Αραμπατζή από τις Σέρρες.
Στο συλλαλητήριο θα παραστεί προσωπικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ενώ στο πλάι του αναμένεται να είναι οι δυο βουλευτές του κόμματος σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σαρίδης και Αριστείδης Φωκάς.
Εκεί, θα βρεθούν επίσης οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις και Γιώργος Λαζαρίδης, ενώ τελικά δεν θα δώσει το "παρών" ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος. Ακόμη, στην κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα βρίσκονται βουλευτές της Χρυσής Αυγής από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές. 
Τέλος, το "παρών" στο συλλαλητήριο θα δώσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι σήμερα Κυριακή (21-01-2018), μεσημβρινές ώρες, στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, θα εφαρμοστούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Τμηματικά και ανάλογα με τον όγκο προσέλευσης των διαδηλωτών, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήτοι στις οδούς Γ΄Σεπτεμβρίου, Κουντουριώτη, Λεωφόρο Νίκης, 30ης Οκτωβρίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε άλλες κεντρικές οδούς (π.χ. Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Κ.Καραμανλή, Β.Όλγας).
Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται η ισχύουσα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην οδό 26ης Οκτωβρίου (στο τμήμα της από την Δυτική Είσοδο μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας), στην 30ης Οκτωβρίου, στη Λεωφόρο Νίκης και στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο τμήμα της από τη Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Παρασκευοπούλου). Παρακαλούνται οι κύριοι οδηγοί να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους παραπάνω αναφερομένους δρόμους.
Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης θα λάβει αυξημένα μέτρα τροχαίας με το σύνολο της δυνάμεώς της και στις καίριες διασταυρώσεις θα υπάρχουν ρυθμιστές τροχονόμοι.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...