Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Φορο-λαίλαπα στα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ

Μπαράζ φόρων ύψους 29,2 δισ. ευρώ στο επόμενο εξάμηνο με τους μισούς εξ αυτών – 14,8 δισ. ευρώ - να προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, την εισφορά αλληλεγγύης και τα τέλη κυκλοφορίας. Οι υπόλοιποι αφορούν φόρους στην κατανάλωση και κυρίως ΦΠΑ.
Mάλιστα, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι περισσότεροι εξ αυτών θα καταβληθούν εντός του καλοκαιριού.
Μεγάλοι χαμένοι όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ, καθώς, σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, η μεσοσταθμική επιβάρυνση κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα πάνω από αυτό το ποσό, αλλά και για όσους ταυτόχρονα έχουν εισοδήματα από μισθωτή εργασία και ελευθέριο επάγγελμα, είναι αυξημένη κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι ασφαλιστικές εισφορές οι επιβαρύνσεις αυξάνονται περαιτέρω. Με αυτά τα
δεδομένα, είναι εξαιρετικά πιθανό ένα μεγάλο ποσοστό των φόρων να οδηγηθεί στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ήδη χθες καταβλήθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, που ανήλθε σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι άλλες δύο θα καταβληθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και στα τέλη Νοεμβρίου. Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν από τα τέλη Αυγούστου και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων για 7,4 εκατ. υπόχρους.
Πιο αναλυτικά, οι φόροι ύψους 14,83 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους κατανέμονται ως εξής:
Φόρος εισοδήματος. Χθες πληρώθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Συνολικά 2,5 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 3,7 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων παρήλθε. Οι επόμενες δύο πληρωμές πρέπει να γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου και στα τέλη Νοεμβρίου αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι χρεωστικό σημείωμα έλαβαν φέτος 230.000 περισσότεροι φορολογούμενοι. Αυτοί αποτελούν τα 41,58% του συνόλου των φορολογουμένων, ενώ επιστροφή φόρου πήραν ή θα πάρουν εάν δεν συμψηφιστεί με άλλες υποχρεώσεις το 15,58% των φορολογουμένων.
ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Αυγούστου. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Ιανουαρίου. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το ανωτέρω ποσό τα 2,65 δισ. ευρώ εισέρχονται στον κρατικό κορβανά εξαιτίας της αδυναμίας κάποιων φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους τους.
• Τους κρίσιμους μήνες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά, μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ. Βέβαια αρκετοί ενδεχομένως να χάσουν τη ρύθμιση. Και αυτό καθώς στην περίπτωση που δεν καταβάλλουν τη δόση που τους αναλογεί σε διάστημα 15 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας το ηλεκτρονικό σύστημα τους «πετάει» εκτός ρύθμισης.
• Επίσης, τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2018.
 http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...