Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κόφτη 1,25 δισ. ευρώ στις συντάξεις προτείνει η κυβέρνηση για το 2019

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Περικοπές στις κύριες συντάξεις σε δύο δόσεις προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς προκειμένου να αποφύγει τον εφάπαξ "κόφτη" που εισηγείται το ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εισηγείται στους θεσμούς να εξοικονομηθεί το ποσό των 1,8 ndash; 1,85 δισ. ευρώ από τις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, κατά 70% το 2019 και κατά 30% το 2020. Αυτό σημαίνει πως, αν γίνει δεκτό το σενάριο που προτείνει η κυβέρνηση, το 2019 θα πρέπει να κοπεί από την εθνική συνταξιοδοτική δαπάνη το ποσό του 1,25 δισ. ευρώ, ενώ το 2020
πρέπει να κοπεί το υπόλοιπο ποσό των 550 - 600 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει στη "μία κι έξω" περικοπή των συντάξεων το 2019.
"Όχημα" για την περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων δεν είναι άλλο από την "προσωπική διαφορά" η οποία θα προκύψει μετά τον επανϋπολογισμό τους με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
Η διαφορά μεταξύ των ήδη καταβαλλόμενων και των επανϋπολογισθεισών συντάξεων αναμένεται να φτάσει ακόμα και το 30%-35%. Αντίστοιχες, λοιπόν, θα είναι και οι περικοπές, είτε αυτές γίνουν "εφάπαξ" το 2019, είτε σε δύο δόσεις όπως προτείνει η ελληνική πλευρά.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει την κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" σε δύο δόσεις, δηλαδή να κοπεί το 70% αυτής από 1.1.2019 (σ.σ. εξοικονόμηση 1,25 δισ. ευρώ επί συνολικού στόχου 1,8 -1,85 δισ. ευρώ) και το 30% από 1.1.2020 (σ.σ. εξοικονόμηση 550 -600 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,8 -1,85 δισ. ευρώ).
Αντίθετα, το ΔΝΤ υποστηρίζει την κατάργηση του 100% της "προσωπικής διαφοράς" (σ.σ. 1,85 δισ. ευρώ) από 1.1.2020.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο στο σενάριο της "εφάπαξ" περικοπής, όσο και στο σενάριο της τμηματικής περικοπής, αναμένεται να θιγούν περίπου 1 εκατομμύριο κύριες συντάξεις (επί συνόλου 2-2,2 εκατομμυρίων) οι οποίες ξεπερνούν τα 600 - 700 ευρώ. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών του Υπ. Εργασίας, οι μειώσεις θα ξεδιπλωθούν ως εξής ανά βασική κατηγορία των συνταξιούχων:
* Έως 30% - 35% για τους 265.000 συνταξιούχους του τέως ΤΕΒΕ. Αν υιοθετηθεί η πρόταση της κυβέρνησης, η περικοπή αυτή θα μπορούσε να "σπάσει" 20% - 25% το 2019 και 5% -10% το 2020.
* Έως 10% -15% για τους 600.000 περίπου συνταξιούχους του Δημοσίου, των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Αν το ΔΝΤ δεχόταν το ελληνικό σενάριο, θα κόβονταν οι συντάξεις του ευρύτερου Δημοσίου κατά 7% -10% το 2019 και κατά 3% -5% το 2020.
* Γύρω στο 5% για μία μερίδα συνταξιούχων του ΙΚΑ (περίπου 135.000). Αν υιοθετούταν η πρόταση της κυβέρνηση, οι συντάξεις του ΙΚΑ θα κοβόνταν κατά 3,5% το 2019 και κατά 1,5% το 2020.
Τα παραπάνω σενάρια δεν αποκλείεται να μεταβληθούν προς το χειρότερο, λόγω των νέων δεδομένων που φαίνεται να φέρνει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης η πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα του ασφαλιστικού χαρατσιού σε βάρος των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών.
"Βόμβα" στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ από τη χαμηλή εισπραξιμότητα του χαρατσιού
Το πακέτο μέτρων ύψους 1,8 ndash; 1,9 δισ. ευρώ σε βάρος των κύριων συντάξεων το οποίο διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο η κυβέρνηση έχει προκύψει με βάση τις μεσοπρόθεσμες προβολές εσόδων - εξόδων του ΕΦΚΑ, οι οποίες προέκυπταν με εισπραξιμότητα 75% -100% από τις νέες εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών.
Η μέχρι τώρα πορεία εσόδων του ΕΦΚΑ από το χαράτσι (σ.σ. εισφορές Ιανουαρίου) δείχνει πως η εισπραξιμότητά του μετά βίας φτάνει το 60%, ενώ σε μέση μηνιαία βάση βρίσκεται στο μισό, δηλαδή στο 30%.
Αν αυτή η τάση συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, αναμένεται να δημιουργηθεί "τρύπα" τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ, την ίδια ώρα που χωρίς να έχει προβλεφθεί το φιάσκο των εσόδων από το χαράτσι, το προϋπολογισμένο έλλειμμα του ασφαλιστικού υπερ-ταμείου αναμένεται στο 1 δισ. ευρώ. Το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ελλείμματος του ΕΦΚΑ δεν αποκλείεται να ανεβάσει τον πήχη των μέτρων στο ασφαλιστικό.
Το "καμπανάκι" των "αναπροσαρμογών" σε "ορισμένες συντάξεις" λόγω "υστέρησης" των εσόδων από τις εισφορές, χτύπησε την περασμένη εβδομάδα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Ανάλογες ανησυχίες έχουν διατυπώσει στο οικονομικό επιτελείο και οι θεσμοί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.
http://www.capital.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!