Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Έπεσαν οι υπογραφές στην ιστορική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας

Στην υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας την οριοθέτηση των ΑΟΖ προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι, στην Αθήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός ομόλογός του, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Πρόκειται για την συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Νωρίτερα οι δύο υπουργοί είχαν συνάντηση και συνομιλίες που εστιάστηκαν σε θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Οι κ. Δένδιας και ντι Μάιο κατέληξαν στην υπογραφή της συμφωνίας, κλείνοντας ένα μακρύ και πολυετή κύκλο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη.





Πρόκειται για καθ’ ύψος (από τον βυθό προς την επιφάνεια) επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα και ανοίγει τον δρόμο για την απεμπλοκή των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την πλευρά της Αλβανίας για οριοθέτηση και με την συγκεκριμένη βαλκανική χώρα.



Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα συζητήθηκε μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, είναι το θέμα του τουρισμού. Η Ιταλία δεν ανήκε στις 29 χώρες που θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς καραντίνα στην Ελλάδα στις 15 Ιουνίου, λόγω των αρνητικών επιδημιολογικών αποτελεσμάτων της. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Ρώμης, με τον Ντι Μάιο να δηλώνει στα ΜΜΕ της Ιταλίας πως «η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι εργάζεται για το άνοιγμα εκ νέου με την Ιταλία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...