Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: "Η Αγία Σοφία να μη γίνει τζαμί"

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί για άλλη μια φορά την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και να μην την μετατρέψει σε τζαμί.

Να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, καλεί την τουρκική κυβέρνηση ο αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες πρέσβης των ΗΠΑ, Σαμ Μπράουνμπακ.

Όπως σημείωσε σε ανάρτηση του στο Twitter, «η Αγία Σοφία έχει τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να τη διατηρήσει ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους υπό το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Τούρκους να σεβαστούν την ιστορία του εμβληματικού ιστορικού ναού, ωστόσο, σε προηγούμενη τοποθέτηση των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Τουρκίας είχε εκδώσει μια οργισμένη ανακοίνωση, κατά την οποία ανέφερε πως η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας και κάθε απόφαση σχετική αφορά το εσωτερικό της συγκεκριμένης χώρας.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας

Η προσπάθεια για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ξεκίνησε το 2005. Τόσο το 2009, όσο το 2016 δικαστικές αποφάσεις είχαν αποφανθεί ότι η Αγία Σοφία μπορεί να χρησιμοποιείται ως μουσείο. Ωστόσο, η Τουρκία επιμένει, προκαλώντας ολοένα και περισσότερο, στη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, θέμα που θα εξετάσει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Ιουλίου.

Οι προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης διαδέχονται η μία την άλλη το τελευταίο διάστημα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναφέρει πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να πάρει την άδεια της Αθήνας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και πως η Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή παραχώρηση. "Λένε "μην κάνετε ποτέ την Αγιά Σοφιά τζαμί". Το προτείνετε ή μας δίνετε εντολές; Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να σας πάρουμε την άδεια. Μήπως είστε άνθρωποι της τουρκικής διοίκησης;", δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Τούρκος Πρόεδρος.

Μάλιστα, στις 29 Μαΐου, ο Ερντογάν είχε διοργανώσει φιέστα έξω απ' την Αγία Σοφία για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, συνεχίζοντας τις προκλήσεις. Η φιέστα που έστησε ο Τούρκος πρόεδρος προγραμματίστηκε να περιλαμβάνει αναπαράσταση της Άλωσης με βιντεοπροβολείς και ψηφιακά εφέ πάνω στο σκηνικό των τειχών της Κωνσταντινούπολης, το οποίο στήθηκε μπροστά από την Αγιά Σοφιά.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πιστός στη σκληρή γραμμή του Ερντογάν, εξέφρασε με μάλλον ωμό τρόπο την τουρκική οπτική στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας. "Η Ελλάδα δεν έχει σύνδεση με την Αγιά Σοφιά. Πρόκειται για ιδιοκτησία της τουρκικής δημοκρατίας. Κατακτήθηκε. Σ' αυτά τα εδάφη λοιπόν η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίσει αν και πότε θα διαβιαστεί το Κοράνι", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο κλίμα είχε τοποθετηθεί και ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που δήλωσε: "Η Αγία Σοφία είναι τέμενος, σύμβολο της κατάκτησης από τον τουρκικό μουσουλμανικό λαό. Πρόκειται για αλήθεια που δεν αλλάζει και πρέπει όλοι να αντιληφθούν. Με το θέλημα του Αλλάχ, το εάν θα ακουστεί από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας και όχι ο ήχος της καμπάνας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...