Με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη να κλείνει οριστικά το κεφάλαιο των πρόωρων εκλογών και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης να έρχεται στο προσκήνιο, η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένη στα δύο μεγάλα στοιχήματα της επόμενης περιόδου: Τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την προετοιμασία υποδοχής των 32 δισ. ευρώ που αναμένονται για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός είναι απόλυτος στη θέση ότι δεν επιθυμεί την περαιτέρω κλιμάκωση που πυροδοτεί το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, αλλά παράλληλα δεν πρόκειται να δεχθεί μια
διπλωματία των «κανονιοφόρων», όπως αυτή που αποπειράται να ασκήσει η Aγκυρα.Παράλληλα, είναι σαφές ότι πέραν της στρατηγικής αποτροπής που έχει ήδη σχεδιάσει η Αθήνα για την περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία, με όχημα το μνημόνιο με τη Λιβύη, επιχειρήσει να παραβιάσει εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει στο έπακρο και το ισχυρό «χαρτί» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία παραμένει σημαντική για τον κ. Ταγίπ Ερντογάν και τη δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία, για θέματα όπως η τελωνειακή ένωση, η βίζα και οι ενισχύσεις για το μεταναστευτικό. Oπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλητές του, «δεν νοείται ομαλοποίηση των ευρωτουρκικών σχέσεων εάν η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου», ενώ «εάν υπάρξουν προκλητικές ενέργειες, πέραν της Ελλάδος αυτές θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στις ευρωτουρκικές σχέσεις».
Στήριξη από Σαρλ Μισέλ
Το σχετικό πλαίσιο στήριξης από πλευράς της Ε.Ε. επαναβεβαιώθηκε κατά τη συνομιλία που είχε την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ. Μάλιστα, ο τελευταίος αναμένεται να προβεί σε σχετική δήλωση μετά το πέρας της –μέσω τηλεδιάσκεψης– Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την προσεχή Πέμπτη.
Πάντως, προτεραιότητα για την Αθήνα είναι, ευλόγως, να πέσουν οι τόνοι και να δρομολογηθεί η σταδιακή επανενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας με την Αγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά παραγωγική μια επικοινωνία μεταξύ των δύο χώρων, σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο με αφορμή και τα τεχνικής φύσεως θέματα που έχουν ανακύψει στον Εβρο: Δηλαδή μια συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, την οποία κατά πληροφορίες ευνοεί και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οπως προαναφέρθηκε, δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα για τον κ. Μητσοτάκη αποτελεί η αποτελεσματικότερη δυνατή διαχείριση του ποσού των 32 δισ. που αναμένει η χώρα από την Ε.Ε. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το Ταμείο θα απασχολήσει την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σε νέα Σύνοδο τον επόμενο μήνα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι το ποσό για την Ελλάδα δεν θα διαφοροποιηθεί δραματικά. Ετσι ο κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε την περασμένη Πέμπτη την πρώτη σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες και την «Επιτροπή Πισσαρίδη», ώστε να αρχίσει να διαμορφώνεται το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των ανωτέρω πόρων. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, άλλοι με φυσική παρουσία κι άλλοι μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης (καθηγητής του LSE, Βραβείο Nobel Οικονομικών 2010) ο αναπληρωτής του, Νίκος Βέττας (γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, καθηγητής ΟΠΑ), ο Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στο LSE) και ο Κωνσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale) που έχουν συντονιστικό ρόλο στην Επιτροπή. Από κυβερνητικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου Α. Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο επικεφαλής του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού. Στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως με τα χρήματα αυτά «θα προχωρήσουμε στον δραστικό μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Δεν θα εξυπηρετήσουμε πελατειακές ανάγκες. Θα υλοποιήσουμε το βασικό σχέδιο με το οποίο εκλεγήκαμε».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατεύθυνση που δόθηκε είναι πως οι προτάσεις της Επιτροπής θα είναι γενικές και θα δίνουν την κατεύθυνση αξιοποίησης των πόρων σε τομείς όπως η ψηφιακή μετάβαση, η πράσινη οικονομία, η κοινωνική συνοχή και η ανάπτυξη δεξιοτήτων. Ομως η κατάρτιση των συγκεκριμένων προγραμμάτων θα γίνει μέσω της συνεργασίας του Μεγάρου Μαξίμου που θα έχει τον συντονισμό –μέσω των κ. Γεραπετρίτη, Δημητριάδη και Σκέρτσου– με τα αρμόδια υπουργεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου