Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Επιστήμονες δημιούργησαν αντίσωμα που "νίκησε" τον κορονοϊό σε εργαστήριο

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που μπορεί να νικήσει το νέο κορονοϊό στο εργαστήριο, σε ένα αρχικό αλλά υποσχόμενο βήμα στις προσπάθειες να βρεθεί θεραπεία και να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.
Το πειραματικό αντίσωμα έχει εξουδετερώσει τον ίσο σε κυταρρικές καλλιέργειες. Αν και αυτό είναι αρχή στη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκου -πριν από τις έρευνες σε ζώα και τις δοκιμές σε ανθρώπους- το αντίσωμα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ή θεραπεία του κορονοϊού και σχετικών ασθενειών στο μέλλον, είτε μόνο του είτε μέσω συνδυασμού φαρμάκων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το Nature Communications. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα
ευρήματα επιβεβαιώνονται σε κλινικό περιβάλλον και πώς ακριβώς το αντίσωμα νικά τον ιό, αναφέρει ο Berend-Jan Bosch και οι συνάδελφοί του, στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.
Το αντίσωμα, γνωστό ως 47D11, στοχεύει την πρωτε¨ίνη που δίνει στο νέο κορονοϊό ένα σχήμα σαν κορόνα και του επιτρέπει να μπει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Στα πειράματα της Ουτρέχτης, δεν νίκησε απλώς τον ιό που είναι υπεύθυνος για τον Covid-19, αλλά επίσης ένα "ξαδερφάκι” του που έχει παρόμοια spikes πρωτεϊνης, που προκαλούν τον SARS.
  • Κάντε κλικ εδώ για την πλήρη κάλυψη της πανδημίας του κορωνοϊού στην εφαρμογή Microsoft News σε Windows 10iOS και Android
Μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν δημιουργηθεί σε εργαστήριο και που μοιάζουν με φυσικές εκδόσεις τις οποίες παράγει το σώμα για να καταπολεμήσει βακτήρια και ιούς. Στοχεύουν ακριβώς ένα σημείο του ιού.
Σε αυτή την περίπτωση, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια για να παράγουν διαφορετικά αντισώματα στις πρωτεΐνες του κορονοϊού.
Μετά από συνεχείς διαδικασίες screening, το 47D11 φάνηκε ότι έδειξε δραστηριότητα εξουδετέρωσης.
Οι ερευνητές στη συνέχεια αναμορφώσαν αυτό το αντίσωμα για να δημιουργήσουν μια πλήρως ανθρώπινη εκδοχή, σύμφωνα με τη δημοσίευση.
"Μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν ευάλωτα σημεία σε πρωτεΐνες ιογενούς επιφάνειας, αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως πολλά υποσχόμενη τάξη φαρμάκων έναντι μολυσματικών ασθενειών και έχουν επιδείξει θεραπευτική αποτελεσματικότητα για σειρά ιών”, ανέφερε ο Bosch και οι συνάδελφοί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...