Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Η Λαγκάρντ προετοιμάζει κράτη και πολίτες για κραχ στην Ευρωζώνη και έκρηξη ανεργίας

Για οικονομικό Αρμαγεδδών στην Ευρωζώνη προετοιμάζει πολίτες και επιχειρήσεις η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα προβλέπει ύφεση ακόμη και 12%.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία έχει επιδείξει πολύ προωθημένα αντανακλαστικά σε σχέση με τις ηγεσίες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, εκφράζει την αγωνία της σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει κοινή και συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι με βάση τα στοιχεία που έρχονται από την Ιταλία και την Ισπανία, για το πρώτο τρίμηνο, είναι εξόχως ανησυχητικά. Επιπλέον, τα μηνύματα είναι
κάτι παραπάνω από εφιαλτικά σε σχέση με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Η Κριστίν Λαγκάρντ χωρίς περιστροφές, καλεί τις ηγεσίες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να αναλάβουν “έγκαιρη δράση” μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ήδη η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει πρόγραμμα €3 τρισ. Σημειώνεται ότι η Eurostat ανακοίνωσε ύφεση 3,8% για το α΄ τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές κάνουν λόγο για ύφεση 5%-12% φέτος και ανάκαμψη υπό όρους από το 2021, εφόσον αποδώσουν επιτυχώς τα μέτρα περιορισμού της νόσου και των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης στην οικονομία.

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι “χρησιμοποιήσαμε ευελιξία στο παρελθόν όταν χρειάστηκε, θα το κάνουμε ξανά εάν χρειαστεί” και είναι έτοιμη να αυξήσει τις αγορές ομολόγων ιδίως μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΕΚΤ δηλώνει δυναμικά παρούσα στις εξελίξεςι καθώς “παραμένει έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της”, όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.
https://www.sahiel.gr/2020/05/i-lagkarnt-proetoimazei-krati-kai-pol.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για ένα νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής

Πριν από λίγες μέρες ο Παύλος Γερουλάνος, του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε έναν αριθμό που προκαλεί έκπληξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, ανά τη χώρα, 72.0...