Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Τα δύσκολα τελείωσαν και τώρα αρχίζουν τα πιο δύσκολα

Οι περιορισμοί χαλαρώνουν, ενώ η επιδημία συνεχίζει να απειλεί τη δημόσια υγεία και η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην οικονομία.
EINAI KOINO μυστικό ότι οι αγορές διεθνώς δεν συμφώνησαν ποτέ με τις κυβερνήσεις που επέβαλαν lockdown για να προστατεύσουν τους πολίτες τους από την επιδημία. Εδώ και λίγο καιρό, όμως, έχουν περάσει στην αντεπίθεση, επιδιώκοντας να βάλουν στην άκρη τους γιατρούς, τους οποίους σχεδόν κατηγορούν ότι έχουν «καταλάβει την εξουσία» επιβάλλοντας υπερπροστατευτικές πολιτικές σε βάρος της οικονομίας. Η ελληνική κυβέρνηση αυτή την περίοδο μοιάζει να έχει κυριευτεί κι αυτή από το άγχος της «επιστροφής στην
κανονικότητα», παρότι, όπως συνεχίζει να τονίζει ο πρωθυπουργός και οι λοιμωξιολόγοι, «η περιπέτεια με τον κορωνοϊό δεν έχει τελειώσει». Κι ενώ δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε την επίδραση που θα έχουν στην εξάπλωση της επιδημίας τα πρώτα μέτρα άρσης των περιορισμών, πολλοί είναι αυτοί που πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση.
Στην πρώτη φάση της επιδημίας, που η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από ό,τι θα περίμενε και ο πιο αισιόδοξος, το Μέγαρο Μαξίμου καθοδηγήθηκε από τους επιστημονικούς συμβούλους, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τα μέλη της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, τον Ηλία Μόσιαλο και μερικούς ακόμα επιφανείς Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, των οποίων τη γνώμη έλαβε σοβαρά υπόψη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απόφασή του για lockdown δεν ήταν εύκολη, καθώς υπήρχαν πολλές αντιδράσεις και διαφωνίες ακόμα και στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά το αποτέλεσμα τον δικαίωσε και η χώρα βγήκε πολλαπλώς κερδισμένη.
Η «επιστροφή στην κανονικότητα» αποδεικνύεται μια «δύσκολη άσκηση», όπως λένε στην κυβέρνηση, και για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει σιγουριά για τη λύση. Αναμφίβολα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν όσα κερδήθηκαν και η δημόσια υγεία να τεθεί σε κίνδυνο, ίσως περισσότερο από την πρώτη φορά.
Η δεύτερη φάση στην οποία μπαίνουμε, όμως, η «επιστροφή στην κανονικότητα», φαίνεται να περιέχει αρκετούς κινδύνους και ήδη οι πρώτες ενδείξεις είναι αρκετά ανησυχητικές. Η «ελληνική ωριμότητα» και η συμμόρφωση στα μέτρα, που τόσο επαινέθηκε, για κάποιους διήρκεσε όσο υπήρχαν τα πρόστιμα και οι εικόνες του Μπέργκαμο στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.
Η κυβέρνηση με το άνοιγμα των λυκείων και των γυμνασίων, αντί μόνο της Γ’ λυκείου, πήρε ήδη ένα ρίσκο, το οποίο άλλες ευρωπαϊκές χώρες απέφυγαν, αναβάλλοντας το άνοιγμα των σχολείων για το φθινόπωρο.
Ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε και παρατηρείται σε πολλές πλατείες δημιουργεί εύλογη ανησυχία. Άλλοι από αδιαφορία, άλλοι επειδή δεν θεωρούν πραγματική απειλή την επιδημία και άλλοι επειδή νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο κάνουν κάποιου είδους αντίσταση στην κυβέρνηση, συνεχίζουν να αγνοούν τις συστάσεις για τις αποστάσεις.
Οι επιχειρηματίες που πιέζουν για πλήρες άνοιγμα της αγοράς και ειδικά στις επιχειρήσεις της εστίασης, ζητούν τώρα επίσπευση του ανοίγματος, αφού «ο κόσμος έτσι κι αλλιώς βγαίνει».


Οι εικόνες από τις συνωστισμένες πλατείες, ωστόσο, είναι ανησυχητικές και κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι εάν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, θα τηρούνται τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Τα πρώτα δείγματα που έχουμε δεν αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να πείσει όλο τον κόσμο. Η πανδημία θα έχει αρκετές φάσεις και σε λίγο καιρό θα ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί στην Ελλάδα. Ο υπεύθυνος για την πολιτική προστασία, Νίκος Χαρδαλιάς, πάντως, προειδοποιεί εδώ και λίγο καιρό για το ενδεχόμενο απωλειών, ενώ οι επιστήμονες θεωρούν εξαιρετικά πιθανή την αύξηση των κρουσμάτων και ό,τι αυτή συνεπάγεται μετά την άρση των περιορισμών.
Παρά τις παρεμβάσεις που υπήρχαν από αστυνομικές δυνάμεις σε σημεία συνωστισμού, φαίνεται ότι στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει ότι μια πιο χαλαρή στάση εξυπηρετεί καλύτερα την κυβερνητική στρατηγική και οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξε και δυσαρέσκεια σε αυτό για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος στη συνέχεια προσπάθησε να το μαζέψει. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς, έχουν δηλώσει –όχι τυχαία– ότι δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να επιβάλλει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναδεικνύουν το θέμα της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. «Από τη στιγμή που πάμε σε μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η έννοια της ατομικής ευθύνης ενισχύεται ακόμα περισσότερο και βέβαια το κράτος κάνει αυτό που μπορεί να κάνει. Να συμβουλεύει τους πολίτες, να τους δίνει τις κατάλληλες οδηγίες. Αλλά, από εκεί και πέρα η αποφυγή του μεγάλου συνωστισμού και συγχρωτισμού είναι ευθύνη των πολιτών» είπε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι οι συγκεντρώσεις αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό υποκινούμενες από συγκεκριμένες οργανώσεις, αφήγημα που φαίνεται να υποστηρίζουν και να αναπαράγουν σχεδόν όλοι στη Νέα Δημοκρατία.
Εκτός από το «ξέσπασμα ανυπακοής» όσων δεν αντέχουν άλλο τους περιορισμούς, η κυβέρνηση εξακολουθεί να δέχεται καθημερινά τις πιέσεις των επιχειρηματιών που υποστηρίζουν ότι όσο καθυστερεί η «απελευθέρωση» τόσο θα πλήττεται η οικονομία. Παρόμοιες πιέσεις από τις αγορές υπάρχουν σε όλη την ΕΕ, γι’ αυτό και φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια για συντονισμένη «επιστροφή στην κανονικότητα» σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Στη Γερμανία, που αρχικά πήγε να ακολουθήσει την πολιτική της Σουηδίας (με τον Σόιμπλε να υπερθεματίζει), αλλά το Ίδρυμα Ρόμπερτ Κοχ, ο ιολόγος Κριστιαν Ντρόστεν και η καγκελάριος Μέρκελ που τους εμπιστεύθηκε, άλλαξαν τη γραμμή και επέλεξαν την προστατευτική πολιτική των περιορισμών, υπάρχει κι εκεί μεγάλη διένεξη. Η Μέρκελ εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις, αλλά όλοι οι οικονομικοί παράγοντες της χώρας της την πιέζουν να τις παραμερίσει.
Η «επιστροφή στην κανονικότητα» αποδεικνύεται μια «δύσκολη άσκηση», όπως λένε στην κυβέρνηση, και για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει σιγουριά για τη λύση. Αναμφίβολα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν όσα κερδήθηκαν και η δημόσια υγεία να τεθεί σε κίνδυνο, ίσως περισσότερο από την πρώτη φορά. Όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία, δεν υπάρχει ασφάλεια για τον πληθυσμό.
Υγεία, Παιδεία, Οικονομία, είναι οι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση καλείται να κάνει θαύματα το επόμενο διάστημα. Η Υγεία επείγει να ενισχυθεί κι άλλο για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη νέα έξαρση. Η Παιδεία χρειάζεται να καλύψει όλες τις αδυναμίες που εκδηλώθηκαν με την πανδημία και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου απλώς τις έκρυψε κάτω από το χαλί. Στην Οικονομία έχουν να περιορίσουν τις ζημιές από την ύφεση που θα βαθύνει κι άλλο.
Τα δύσκολα τελείωσαν και τώρα αρχίζουν τα πιο δύσκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...