Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Προσφυγικό ώρα μηδέν: επιτάσσει εκτάσεις η κυβέρνηση!

Με την ουσιαστική κήρυξη των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ισοδυναμούν οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για την επόμενη φάση του σχεδίου για το προσφυγικό, καθώς προβλέπεται ακόμη και η επίταξη εκτάσεων για λόγους δημοσίου συμφέροντος!
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή τη δική της «φιλοσοφία» επί του προσφυγικού, που συμπυκνώνεται στο... κενό γράμμα της «ενισχυμένης φύλαξης συνόρων», αλλά και στο δόγμα της αποτροπής: ήτοι, στην κατασκευή κλειστών κέντρων
κράτησης, στην αύξηση των επιστροφών προς την Τουρκία ή άλλες τρίτες χώρες, αλλά και στην επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης ή μη ασύλου.
Έκτακτα μέτρα
«Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας πως, στο πλαίσιο αυτό, «το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».
Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε και τις πρώτες εκτάσεις που επιτάσσονται, βάσει απόφασης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.
Συγκεκριμένα, επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:
1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
Επίσης, ο Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε και τα εξής:
«Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο».
Μάλιστα, εξηγώντας τί σημαίνει «κλειστές δομές», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων». «Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη», πρόσθεσε ο Στέλιο Πέτσας.
Τελευταία ζαριά
Λίγο νωρίτερα, ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, είχε θέσει ως στόχο τις 200 επιστροφές την εβδομάδα, προκειμένου κάθε μήνα να αποσυμφορούνται τα νησιά κατά 1.000 μετανάστες. Επίσης, ο κ. Μηταράκης είχε υπογραμμίσει ότι «η δημιουργία κλειστών κέντρων είναι απαραίτητη, γιατί διαφορετικά δε μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ασύλου και οι επιστροφές και να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές».
Πάντως, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση πως από το πλέγμα ανακοινώσεων της κυβέρνησης απουσιάζει πλήρως κάθε αναφορά στο πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών με μεταφορά των ευάλωτων ομάδων προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μάλιστα, ήδη νησιωτικοί κύκλοι απορούν με την συγκεκριμένη «παράλειψη», θεωρώντας πως οι σημερινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου επί της ουσίας επιβεβαιώνουν την ειλημμένη απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να «περιορίσει» το πρόβλημα στα νησιά του Αιγαίου και να μην θέσει σε δοκιμασία ούτε τις σχέσεις της κυβέρνησης με αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ούτε όμως και με τους βουλευτές που εκλέγονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και δεν επιθυμούν πρόσφυγες στις περιφέρειές τους.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι πλέον στην κυβέρνηση συνομολογούν ότι το ανακοινωθέν σχέδιο αποτελεί ένα είδος «τελευταίας ζαριάς» -εξ ού και η αίσθηση «έκτακτης ανάγκης» που αποδόθηκε στις ανακοινώσεις Πέτσα- καθώς αν αποτύχει και αυτό η προσπάθεια, τότε θα είναι αμφίβολο τί άλλο μπορεί να γίνει για να καταστεί διαχειρίσιμο το προσφυγικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...