Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Τουριστικό περίπτερο Π.Ε. Κιλκίς στην Πλατεία Ειρήνης - Πολλά υποσχόμενο, αλλά κλειστό εδώ και 3 χρόνια!

Γράφει η Πάολα Χαραλαμπίδου

(Σε συνέχεια του άρθρου «Κι άλλα πεταμένα χρήματα στο φτωχό Κιλκίς;» του συνεργάτη μας Πάνου Μαύρου)
Την 3η χρόνια… υποτιθέμενης λειτουργίας του, διανύει το Κέντρο (περίπτερο) τουριστικής ενημέρωσης και πληροφόρησης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, στην πλατεία Ειρήνης.


Όταν στήθηκε για πρώτη φορά, το 2018, οι αθεράπευτα ρομαντικές και ευαίσθητες ψυχές του τόπου πίστεψαν πως ίσως και να συμβάλλει αποτελεσματικά στην τουριστική προβολή του νομού μας, δεδομένου ότι θα

άνοιγε ως κέντρο υποδοχής, εξυπηρέτησης και παροχής άμεσων και έγκυρων πληροφοριών για τους διερχόμενους επισκέπτες, τουρίστες αλλά και τους κατοίκους του Κιλκίς.

Το έργο υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Leader+ 2007-2013. Είχε αρχικό προϋπολογισμό 25.000 ευρώ, ενώ με τη μειοδοτική προσφορά του αναδόχου στοίχισε τελικά 17.000 ευρώ.

Καθότι το σκεπτικό της υποβληθείσας πρότασης όριζε ότι το Περίπτερο θα έπρεπε να είναι εγκατεστημένο σε κεντρικό – κομβικό σημείο της πόλης του Κιλκίς ώστε να λειτουργεί σαν πυρήνας πληροφόρησης στο σημαντικότερο αστικό κέντρο του νομού, επελέγη ως καταλληλότερος χώρος η Πλατεία Ειρήνης. 

Αφού λοιπόν παραχωρήθηκε η δωρεάν χρήση του χώρου για πέντε χρόνια από τον Δήμο Κιλκίς (υπεγράφη σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ Π.Ε. Κιλκίς και Δήμου Κιλκίς) και εξοπλίστηκε με σύστημα διάδρασης, ηλεκτρονικό υπολογιστή, εκτυπωτή και scanner, κλιματισμό, καθώς και βοηθητικά έπιπλα, το Περίπτερο στήθηκε… πολλά υποσχόμενο.

Δυστυχώς, δεν άνοιξε ποτέ. Δεν στελεχώθηκε ποτέ. Δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για τον σκοπό που δημιουργήθηκε. Ωστόσο, τα λειτουργικά του έξοδα (π.χ. σύνδεση ίντερνετ) πληρώνονται κανονικότατα μέχρι σήμερα.

Μέχρι σήμερα έχει διατεθεί και συνεχίζει να διατίθεται μόνο σε δημόσιους φορείς για διάφορες δράσεις-εκδηλώσεις.

Η πενταετία θα παρέλθει, ο εξοπλισμός θα αχρηστευθεί, ο… δύσμοιρος τουρισμός στο ν. Κιλκίς θα συνεχίσει να θεωρείται ανέκδοτο και το περίπτερο θα καταλήξει τελικά σε καμιά μάντρα αν όχι στα παλιοσίδερα.

Φυσικά, και προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, δεν υποστηρίζουμε ότι μόνη της, η λειτουργία του Περιπτέρου θα αποτελούσε πανάκεια. Σε συνδυασμό ωστόσο, με ένα στοχευόμενο σχέδιο τουριστικής ανάδειξης των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, συγκροτημένο από το σύνολο των αυτοδιοικητικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας και βασισμένο σε τεχνικές σύγχρονου marketing, θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα.

Το περίπτερο είχε την ίδια μοίρα με τα περισσότερα τουριστικά έργα που υλοποιούνται στο ν. Κιλκίς π.χ. Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης, Παλαιοντολογική Έκθεση του Κιλκίς, Βοτανικός Κήπος Κρουσίων, κ.α., για τον απλούστατο λόγο ότι όπως και τα παραπάνω, στερήθηκε υποστήριξης, σχεδίου βιωσιμότητας, οργάνωσης, άρα και συνέχειας.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι πρωτοβουλίες και καλές προθέσεις υπάρχουν. Δεν αρκούν όμως. Όλες οι ενέργειες αποδεικνύονται στην πράξη αναποτελεσματικές και αποσπασματικές και αφήνουν το Κιλκίς μονίμως ζημιωμένο και εκτεθειμένο στα μάτια τόσο των Κιλκισιωτών, όσο και των επισκεπτών.

Μέχρι πότε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...