του Σπύρου Μαρκέτου
Το 1973 η νεολαία εξεγέρθηκε ενάντια στη χούντα ζητώντας ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Τα έχουμε αυτά σήμερα;
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως στη νέα κανονικότητα ψωμί θα δοθεί. Η αλήθεια είναι πως έχει φτιαχτεί μια κοινωνία δύο ταχυτήτων, όπου όλα τα παίρνουν οι πλούσιοι. Με χρέος γύρω στο 190% του ΑΕΠ, η ποθητή Ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει. Ακόμη χειρότερα, όλα δείχνουν πως η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς νέα κρίση, που θα πλήξει ιδιαίτερα σκληρά τη χώρα μας.
Μολονότι συντηρητικό, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ήταν ανέκαθεν ένα από τα καλύτερα παγκόσμια. Την τελευταία δεκαετία ασφυκτιά, καθώς οι πόροι του έχουν περιοριστεί δραματικά. Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την παιδεία ως δημόσιο αγαθό, αλλά σαν εμπόρευμα. Ξεχαρβαλώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο ώστε ν’ ανοίξει δρόμο σε ιδιωτικά ψευτοπανεπιστήμια. Αν η διαφαινόμενη νεανική εξέγερση δεν την σταματήσει, το μέλλον
των παιδιών μας διαγράφεται ζοφερό.
Έχουμε σήμερα ελευθερία; Όχι, δεν έχουμε. Έχουμε καπιταλιστική ολιγαρχία. Το πλέγμα εξουσίας στη χώρα μας αντιμετωπίζει το λαό ως εχθρό και ωθεί σ’ εκρήξεις σε βάρος δικαίων και αδίκων.
Δεν έχουμε οικονομική ελευθερία, επειδή φορολογούμαστε βαρύτερα απ’ ό,τι τον καιρό του σουλτάνου κι επειδή η οικονομική πολιτική ευνοεί συστηματικά το κεφάλαιο. Δεν έχουμε πολιτική ελευθερία εξαιτίας της τρομακτικής ανισότητας.
Η νεολαία χρωστά, χωρίς να έχει ξοδέψει, 35.000 το κεφάλι μόνο για το δημόσιο χρέος. Έχει γίνει ξένη στην ίδια της τη χώρα. Φυσικά δεν φταίει η ίδια γι’ αυτό, ούτε οποιοιδήποτε πρόσφυγες ή μετανάστες.
Η νεολαία χρωστά, χωρίς να έχει ξοδέψει, 35.000 το κεφάλι μόνο για το δημόσιο χρέος. Έχει γίνει ξένη στην ίδια της τη χώρα. Φυσικά δεν φταίει η ίδια γι’ αυτό, ούτε οποιοιδήποτε πρόσφυγες ή μετανάστες.
Φταίνε κείνοι που της στέρησαν όσα οι δικές μας γενιές απόλαυσαν. Έχουν ονοματεπώνυμο, είναι κείνοι που κυβερνούν και οι καπιταλιστές που τους ελέγχουν. Για να το εμπεδώσει η νεολαία, την ταπεινώνουν και συμβολικά, στέλνοντας πάνοπλους αστυνομικούς σε κινηματογράφους και πανεπιστήμια, γδύνοντάς την δημόσια, με πρόσχημα ελέγχους για ναρκωτικά, καταδιώκοντας και πιλατεύοντάς την.
Έχουν δίκιο να την φοβούνται. Έχει δίκιο να εξεγείρεται.
·Ο Σπύρος Μαρκέτος είναι επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου