Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Με συνοπτικές διαδικασίες σχεδιάζεται το ξήλωμα των αρχαίων

Η ιδιαίτερη βιασύνη της κυβέρνησης να «ξηλώσει» τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό της Θεσσαλονίκης εκφράστηκε ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις. Επειδή, όμως, όλα χρειάζονται κι ένα καλό timing η υλοποίηση του αρχαιολογικού «εγκλήματος» θα έπρεπε τεθεί σε ένα πλαίσιο δώρου – αντίδωρου. Ετσι, λοιπόν, η φήμη ότι στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης θα συζητηθεί η μελέτη της Αττικό Μετρό για τη απόσπαση των αρχαίων κυκλοφόρησε παράλληλα με την επίσκεψη της  υπουργού Πολιτισμού στη Μακεδονία και την ανακοίνωση χρηματοδοτήσεων σε μια σειρά μνημείων. Το δώρο για στους εργολάβους (ρήτρες για καθυστέρηση έργου) και το αντίδωρο
στην κοινή γνώμη για να σωπάσει.
Στο μεταξύ, όμως,  «αδυνατεί» να σωπάσει η διεθνής επιστημονική και αρχαιολογική κοινότητα, όπως «αδυνατούν» να σωπάσουν και οι Ελληνες αρχαιολόγοι, οι οποίοι καλούνται να υπερασπιστούν αυτό που ο νόμος και το Σύνταγμα τους όρισε να υπερασπίζονται και τα οποία μπορούν να παρακάμπτονται όταν δεν εξυπηρετούν τους συσχετισμούς των ιδιωτικών συμφερόντων.
Ηδη ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων αντέδρασε με ανακοίνωση και αναφέρει:
«Καθόλου δεν μας προξένησε έκπληξη η σπουδή της κυβέρνησης να τελειώσει(;) μια ώρα αρχύτερα με  το ζήτημα της κατά χώραν διατήρησης των σπουδαιότατων αρχαιοτήτων, που έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής στο σταθμό Μετρό Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη. Παρά το ότι σύσσωμη -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- η ελληνική και διεθνής αρχαιολογική κοινότητα έχει αντιταχθεί σε οποιαδήποτε λύση θα περιλαμβάνει την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, παρά το ότι το έργο υλοποιείται σύμφωνα με γνωμοδότηση του ΚΑΣ και Υπουργική Απόφαση, στηριγμένη σε ακλόνητα στοιχεία, που επιβεβαιώνουν την δυνατότητα  συνύπαρξης των αρχαιοτήτων με το τεχνικό έργο, φαίνεται ότι η πρωθυπουργική εξαγγελία από το βήμα της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη, θα αποκτήσει σάρκα και οστά, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Είναι αδιανόητο να κατατίθεται σήμερα η Μελέτη και να ζητείται εντός 48 ωρών να γνωμοδοτήσουν οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για ένα τεχνικό και αρχαιολογικό θέμα τόσο σοβαρό, προκειμένου το θέμα να πάει στο ΚΑΣ την προσεχή Τετάρτη, όπως μαθαίνουμε.
Για άλλη μια φορά οι αρχαιότητες εργαλειοποιούνται για να ικανοποιηθούν ιδεοληψίες. Αν η Αττικό Μετρό είναι τόσο «περήφανη» για τη Μελέτη της, θα έπρεπε να δώσει τον απαραίτητο χρόνο και να την παρουσιάσει δημόσια στην επιστημονική κοινότητα, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται εδώ και μήνες, αντί να απαιτεί μια γνωμοδότηση-εξπρές που θα καταλήξει παρωδία.
Δηλώνουμε ότι σε συμπαράταξη με το σύνολο του επιστημονικού κόσμου, με το σύνολο των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ, με το σύνολο των πολιτών που αντιλαμβάνονται την σημασία των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων αλλά και της ανάγκης για διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα βρεθούμε απέναντι στην εμμονή για ουσιαστική καταστροφή σημαντικού μέρους του μνημειακού αποθέματος, που αποκαλύφθηκε στον σταθμό Μετρό Βενιζέλου.
Καλούμε την κυβέρνηση και την Υπουργό Πολιτισμού να μην προχωρήσουν σε τροποποίηση των προηγούμενων αποφάσεων, αλλά να κινηθούν αποφασιστικά προς την μόνη σωστή κατεύθυνση, αυτής της προστασίας, ανάδειξης και κατά χώρα διατήρησης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Μετρό Βενιζέλου, με την υλοποίηση της Μελέτης που έχει ήδη εγκριθεί  από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...