Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Από χρεοκοπημένη χρηματομηχανή η ΔΕΗ! Οι σωτήρες της θα μοιράσουν χρήμα στο κεφάλαιο και ενεργειακή φτώχεια στον λαό

Ολοκλήρωση του αντιλαϊκού σχεδιασμού της «απελευθέρωσης» της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, πάνω στις ράγες των σχετικών αποφάσεων της ΕΕ, αποτελεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ που παρουσιάστηκε χτες από τον πρόεδρο της επιχείρησης Γ. Στάσση και το οποίο περιλαμβάνει:
Μείωση του προσωπικού της επιχείρησης κατά 5.000 άτομα, πλήρη ανατροπή των σχέσεων εργασίας και παγιοποίηση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων στην επιχείρηση, ένταση της εξάρτησης της χώρας από εισαγωγές Ενέργειας και φυσικά χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά – τα οποία μάλιστα βαφτίζονται «στρατηγικοί κακοπληρωτές» – δίχως ηλεκτρικό ρεύμα ή βυθισμένα στην ενεργειακή φτώχεια.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση στη ΔΕΗ, ΔΕΗ-0,77% ούτε θα αυξηθούν τα τιμολόγια για τους καταναλωτές παρείχε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, παρουσιάζοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια. Πόση εμπιστοσύνη να έχεις σε αυτούς που θα παράγουν ρεύμα από τις πανάκριβες ΑΠΕ, παίζοντας το οικολόγοι, και προκρίνουν την ιδιωτικοποίηση όλων των λειτουργιών ως πανάκεια τη στιγμή που όλοι ξέρουν ότι σε όλο τον κόσμο, όπου προκρίθηκε, έφερε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές αλλά και διακοπές ρεύματος.
Στα «επιτεύγματα» της νέας διοίκησης της επιχείρησης για τον «εξορθολογισμό» των οικονομικών της περιλαμβάνονται 55.000 αποκοπές ρεύματος μόνο το τελευταίο τετράμηνο, στα βήματα των δεκάδων χιλιάδων αποκοπών της προηγούμενης, και ενώ έχουν μπει στο πρόγραμμα διακανονισμών περισσότεροι από 80.000 καταναλωτές, οι οποίοι αντικειμενικά βρίσκονται στην «διακεκαυμένη ζώνη» αποκοπής της παροχής. Αν «χάσουν» κάποιες από τις δόσεις, όπως πολύ συχνά συμβαίνει, βγαίνουν εκτός προγράμματος διακανονισμού και στη συνέχεια καλούνται να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό, ενώ παραμένει σε ισχύ ο σχεδιασμός για την «τιτλοποίηση» ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εκείνους που από ένα χρέος στη ΔΕΗ θα βρεθούν με ένα χρέος σε κάποιο «επενδυτικό» fund.
Κατά τ’ άλλα, το πρόγραμμα «απολιγνιτοποίησης» προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και πέντε χρόνια νωρίτερα από τις αρχικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Βιάζονται, βιάζονται πολύ, έχουν δουλειές και χρήμα να μοιράσουν!
Μέχρι το 2023 αποσύρονται λιγνιτικές μονάδες συνολικής ισχύος 3,4 GW – ειδικότερα, το 2020 αποσύρονται οι μονάδες «Αμύνταιο 1» και «2», το 2021 οι μονάδες «Καρδιά 3» και «4», το 2022 η «Μεγαλόπολη 3» και οι «Αγ. Δημήτριος 1» και «4», το δε 2023 οι «Μεγαλόπολη 4», «Μελίτη 1» και «Αγ. Δημήτριος 5».
Σε ό,τι αφορά τη νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», για την οποία μέχρι σήμερα έχει δαπανηθεί σχεδόν 1 δισ. ευρώ και ο συνολικός προϋπολογισμός της πλησιάζει τα 1,4 δισ. ευρώ (το μισό περίπου από αυτό το ποσό προέρχεται από δάνειο της γερμανικής τράπεζας «KfW-IPEX», με την εγγύηση του Γερμανικού Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων «Euler-Hermes» και ετήσιο επιτόκιο 5%), ο σχεδιασμός προβλέπει να τεθεί η μονάδα σε λειτουργία το 2022, αλλά με καύσιμο λιγνίτη να λειτουργεί το αργότερο μέχρι το 2028, οπότε και θα συνεχίσει τη λειτουργία της με διαφορετικό μείγμα καυσίμου, σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Αυτό θα στοιχίσει ακόμα περισσότερα χρήματα για τη μετατροπή τεχνολογίας της μονάδας, δίχως προηγουμένως να έχει γίνει ελάχιστη απόσβεση του αρχικού της κόστους.
Το επιχειρησιακό πλάνο, όπως άλλωστε έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, προβλέπει ακόμα τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων από 15.300 που είναι σήμερα σε 11.500 μέχρι το 2024 και μετά βλέπουμε. Το 60% θα αποχωρήσουν με συνταξιοδότηση, ενώ για το υπόλοιπο 40% προβλέπεται η μεταφορά τους σε άλλες υπηρεσίες ή θυγατρικές της ΔΕΗ, μετάταξη στο Δημόσιο ή «εθελουσία έξοδος». Οι ακριβείς όροι υπό τους οποίους θα γίνουν τα παραπάνω μένει να ανακοινωθούν, γεγονός όμως είναι ότι σύμφωνα και με όσα προβλέπονται στον πρόσφατο ενεργειακό νόμο της κυβέρνησης, όσοι μείνουν στην επιχείρηση θα συνεχίσουν να εργάζονται με πετσοκομμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θα αυξηθούν και θα γίνουν καθεστώς, η μονιμότητα καταργείται για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους, και την ίδια στιγμή βέβαια η επιχείρηση θα μπορεί να προσλαμβάνει «στελέχη από την αγορά», με μισθούς πολλαπλάσιους.
Ακόμη, η επιχείρηση θα επενδύσει σε νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, στην «ηλεκτροκίνηση», στην «ψηφιοποίηση» των δικτύων με την εγκατάσταση των λεγόμενων «έξυπνων μετρητών», αλλά και στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, διεκδικώντας για τους μετόχους της κομμάτι από την «πίτα».
Όλα τα παραπάνω μετατρέπουν σύμφωνα με τα σχέδια τους τη χρεωκοπημένη ΔΕΗ σε χρηματομηχανή!
Σύμφωνα με τον ίδιο η ΔΕΗ επανέρχεται σε ένα υγιές επίπεδο κερδοφορίας και γίνεται βιώσιμη για να μπορεί να επενδύει, με EBITDA από 202 εκατ. το 2019, 650-700 το 2020 και με τα ΥΚΩ  που είναι 200 εκατ. ευρώ στα 850 -900, ενώ τα έσοδα για το 2019 τα έσοδα της ΔΕΗ υπολογίζονται σε 4,8-4.95 δισ. ευρώ.
Οι «επενδυτές», που μυρίσθηκαν ψητό, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην μετοχή της ΔΕΗ και κατ’επέκταση στην κυβερνητική πολιτική για την εξυγίανση της εταιρείας καθώς η διοίκηση ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει το νέο business plan.
Η ανοδική κούρσα των τελευταίων ημερών που οδήγησε σε εβδομαδιαία κέρδη 21% τον τίτλο της ΔΕΗ και σε 27% σε μηνιαία βάση, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για ανάκαμψη του δείκτη EBITDA που προβλέπουν οι αναλυτές, ως αποτέλεσμα των μέτρων εξυγίανσης (!!!) και των διαρθρωτικών αλλαγών, δημιουργούν ένα θετικό σινιάλο για τους «επενδυτές».
Τα κοράκια πήραν θέση στο γεύμα ΔΕΗ-ενέργεια. Μόνη ελπίδα οι αγώνες του λαού και των εργαζομένων.
Αλλιώς, στην κυριολεξία, μαύρες σκοτεινές μέρες και νύχτες έρχονται…
Επιμέλεια-σχόλιο: Ν.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...