Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Υπερ-συντονιστής για το προσφυγικό

Τα πάνω κάτω στη διαχείριση της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης φέρνει τροπολογία που κατατέθηκε λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας», που συζητείτο χθες στη Βουλή. Η εν λόγω τροπολογία, υπό το βάρος της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την αύξηση των ροών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, προβλέπει τη συγκρότηση ενός οργάνου με πολιτικές αλλά και στρατιωτικές αρμοδιότητες, ανεξάρτητου από τα υπουργεία και τους άλλους φορείς που εμπλέκονται με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, το οποίο θα διοικείται από ένα άτομο, τον λεγόμενο εθνικό συντονιστή, ο οποίος θα αναφέρεται απευθείας στον
πρωθυπουργό. Παρά το γεγονός ότι έως αργά χθες το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί το όνομα του ανθρώπου που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση, όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν στο πρόσωπο του κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος άλλωστε έχει ήδη επωμιστεί μεγάλο μέρος αρμοδιοτήτων για το θέμα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην περιγραφή του προφίλ του ανθρώπου που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση αναφέρεται ότι θα μπορούσε παράλληλα να είναι υφυπουργός.
Η κατάθεση της τροπολογίας έφερε την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με τον βουλευτή και τέως υπουργό Εθνικής Αμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, να τονίζει ότι δημιουργείται ουσιαστικά ένα νέο σώμα με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής. «Και τι συμβαίνει αν στο ίδιο πλήρωμα του λιμενικού δίνει εντολή ο υπουργός και διαφορετική εντολή ο αρχηγός του λιμενικού και της ναυτιλίας; Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι δημιουργείται νέο σώμα, μέσω μιας τροπολογίας που έρχεται την τελευταία στιγμή», τόνισε. Για κίνδυνο στρατιωτικοποίησης της δημοκρατικής ζωής της χώρας έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Εφόσον υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες και διαφορετικές εντολές από την πλευρά των αρχηγών των διαφόρων σωμάτων, θα υπερισχύει η εντολή του υπουργού. Αυτός είναι ο ορισμός της στρατιωτικοποίησης των σωμάτων ασφαλείας της χώρας», τόνισε.
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε, συνιστάται Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝ.Φ.Ε.Σ.), ο οποίος υπάγεται απευθείας στον εθνικό συντονιστή, έχει αποστολή την άσκηση συντονισμένου ελέγχου και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ελληνικής επικράτειας, του οποίου οι λεπτομέρειες λειτουργίας θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Σε αυτόν θα υπηρετεί ένστολο αλλά και πολιτικό προσωπικό από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Ο νέος φορέας θα χρηματοδοτείται τόσο από ευρωπαϊκά όσο και από εθνικά κονδύλια και θα έχει έως τον Ιούνιο του 2020 τη δυνατότητα να συνάπτει συμβάσεις κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων και μάλιστα ανεξάρτητα από το ύψος του ποσού. 
Οι αρμοδιότητες του νέου οργάνου περιγράφονται διεξοδικά στο τρίτο άρθρο της τροπολογίας, όπως η λήψη μέτρων επιτήρησης και ασφάλειας συνόρων, η διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, αλλά και η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. και τρίτων χωρών για την υλοποίηση δράσεων σε σχέση με το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...