Η μείωση της επαχθούς εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και μια δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ περιλάμβανε τελικά η «έκπληξη» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να κατευνάσει την γκρίνια για την σχεδόν ανύπαρκτη ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.
Όπως είχε διαρρεύσει μια μέρα νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την έναρξη της μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από το 2020 χωρίς να έχει ψηφιστεί σχετικό μέτρο. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης γεννήθηκε το 2012 ως έκτακτο «χαράτσι» για περίπου 2,3 εκατ. φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ. Το
μέτρο είχε σταθερά έσοδα της τάξης τω 1,2 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια βέβαια μονιμοποιήθηκε όπως και το τέλος επιτηδεύματος.
Η εισφορά υπολογίζεται από το ετήσιο εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος από όλες τις πηγές και του τεκμαρτού εισοδήματός του, το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Όπως και στις υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις, αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του πραγματικού δηλωθέντος αλλά ο φορολογούμενος καταφέρει να καλύψει την πρόσθετη διαφορά εισοδήματος - επικαλούμενος ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών - τότε ως βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα ληφθεί υπ’ όψιν το πραγματικό δηλωθέν εισόδημα κι ας είναι χαμηλότερο του τεκμαρτού.
Η κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει ως εξής
- 0% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος,
- 2,2% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ,
- 5% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ,
- 6,5% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ,
- 7,5% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ,
- 9% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ και
- 10% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και πάνω.
Όπως γίνεται φανερό, ειδικά για τους μισθωτούς, η μείωση της εδικής εισφοράς αλληλεγγύης (πχ κατά 30% για το 2020) θα επιφέρει και μικρή αύξηση των εισοδημάτων καθώς στον φόρο μισθωτών υπηρεσιών που παρακρατείται από τις μηνιαίες αποδοχές περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη επιβάρυνση. Οι μη μισθωτοί θα καταλάβουν τη μείωση της εισφοράς κατά την εκκαθάριση του φόρου το 2021.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%
Η δεύτερη χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού αφορούσε στη δεύτερη διαδοχική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% ώστε να εκπληρωθεί στο σύνολό της η προεκλογική εξαγγελία για μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 30%.
Με δεδομένο ότι η πρώτη μείωση που μεσοσταθμικά έφτασε το 22% είχε ρίξει το βάρος της στις χαμηλής αξίας ακίνητες περιουσίες μέχρι και 60.000 ευρώ, σημαίνει ότι αυτή η δεύτερη μείωση θα είναι πιο « ισορροπημένη» και προς τις μεσαίας αξίας ακίνητες περιουσίες.
Ωστόσο η δεύτερη αυτή μείωση θα περάσει και από την ολοκλήρωση της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές μέχρι και την άνοιξη. Στις αλλαγές αυτές θα περιληφθεί και η ένταξη 7.000 (κατά κύριο λόγο παραθαλάσσιων και τουριστικών) ζωνών εκτός σχεδίου στο σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικών και άρα στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώνονται. Περίπου 4.500 ζώνες σε όλη την χώρα θα έχουν διπλή μείωση καθώς θα μειωθεί και η αντικειμενική τιμή και ο ΕΝΦΙΑ που προσδιορίζεται από αυτήν
Εξάμηνη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Βορείου Αιγαίου
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για άλλους έξι μήνες ως τι τέλος Ιουνίου του 2020 το καθεστώς για τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση». Ως γνωστό τα νησιά αυτά είναι Λέσβος Χίος Κως Σάμος και Λέρος.
Τα νησιά αυτά λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης από τα προσφυγικά κύματα ευεργετούνται και με το μεταφορικό ισοδύναμο αλλά και με τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
Τα πρώτα έργα που θα χρηματοδοτήσουν τα κέρδη των ομολόγων
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σίγουρος ότι τα χρήματα από τα κέρδη των ομολόγων ύψους 5,1 δις που θα πάρει η Ελλάδα μέχρι και το 2022 θα αξιοποιηθούν για μεγάλες επενδύσεις.
Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη διαλέξει α πρώτα μεγάλα έργα που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα κονδύλια αυτά από την άνοιξη που θα έχουμε την τελική απόφαση για την αλλαγή χρήσης τους . Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μπορεί με τα χρήματα αυτά να χρηματοδοτηθεί ο Βόρειος οδικός άξονας Κρήτης ή κάποιες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων εξαιρετικά απαραίτητες κυρίως για την Αττική. Η λογική είναι τα χρήματα αυτά να τύχουν μόχλευσης και από ιδιωτικά κεφάλαια ώστε να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου