Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Δυσκολίες για πάντα στα ελληνοτουρκικά - Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι διαφωνούν

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν». Με αυτά τα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την δήλωση του αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη στο Λονδίνο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα
Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα», τόνισε ο Μητσοτάκης στη δήλωση του.

Μήνυμα Μητσοτάκη

Νωρίτερα από την συνάντηση που είχε ο Μητσοτάκης με τον Ερντογάν, για μια χρήσιμη και αναγκαία συζήτηση έκανε λόγο η ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός στην παρέμβαση του στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην βρετανική πρωτεύουσα αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε, παράλληλα, ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Κυβερνητικό «βραχυκύκλωμα»

Εν τω μεταξύ, «μπλέξαν τις γραμμές» τους Μαξίμου και υπουργείο Άμυνας λίγες μόνο ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, προκαλώντας διπλωματικό «βραχυκύκλωμα» και πανικό στην κυβέρνηση. Τι συνέβη όμως και έφερε θυελλώδεις ανέμους στην Αθήνα και τρικυμία στο Λονδίνο σχεδόν ένα 24ωρο πριν από το τετ α τετ των δυο ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, μια συνάντηση με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς;
Όλα άρχισαν το μεσημέρι της Τρίτης όταν πηγές του υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι ενώπιον της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας παγώνει η διμερής διαδικασία διαλόγου Αθήνας και Άγκυρας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Οι... αρμόδιες πηγές, μάλιστα, φρόντισαν να δώσουν την πληροφορία σε αρκετά μέσα ενημέρωσης, που έκαναν λόγο για έγκυρες πληροφορίες οι οποίες έδειχναν αντίδραση στο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών.
Ωστόσο, η είδηση διαψεύστηκε κατηγορηματικά κάποιες ώρες αργότερα από το Μαξίμου που έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το προκαθορισμένο ραντεβού των στρατιωτικών τεχνικών κλιμακίων θα γίνει κανονικά, μέσα στον Δεκέμβριο, στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι για την επανέναρξη του διαλόγου για τα ΜΟΕ είχαν συμφωνήσει οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ στη συνάντηση που είχαν τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ.
Το τι ακριβώς συνέβη στην κυβέρνηση στο παρά πέντε μιας ιδιαίτερα σημαντικής συνάντησης του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν ουδείς το γνωρίζει, πέρα από το Μαξίμου που δήλωσε ότι θα εντοπίσει τον... δράστη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που έκανε λόγο για μπέρδεμα στις ημερομηνίες.

Πληγωμένη αριστεία

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ο Στέλιος Πέτσας έχει περάσει δύσκολα τα τελευταία 24ωρα, καθώς δεν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις μόνο για το μπάχαλο σε ένα εθνικό θέμα, αλλά και για το φιάσκο με το πτυχίο του Αντώνη Διαματάρη, στέλεχος της κυβέρνησης που αγαπά την αριστεία.
Έτσι λοιπόν σε μια από τις πλέον αμήχανες στιγμές του από την ώρα που ανέλαβε κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Πέτσας επιχείρησε να κλείσει άρον άρον την υπόθεση με τους ακαδημαϊκούς τίτλους του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, θέμα το οποίο η αντιπολίτευση σήκωσε ψηλά στην ατζέντα της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.
Ο Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε πως «ο κ. Διαματάρης εξέφρασε τη λύπη του για την παρερμηνεία και την παρανόηση που συνέβη με τον όρο “σπούδασε”, τον οποίο χρησιμοποιούσε στο βιογραφικό του, και το θέμα έχει λήξει για την κυβέρνηση», παραπέμποντας επί της ουσίας στην σχετική δήλωση του υφυπουργού εξωτερικών.
«Πράγματι παρακολούθησα αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, αλλά δυστυχώς λόγοι οικονομικοί δεν μου επέτρεψαν να αποκτήσω το σχετικό τίτλο σπουδών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Διαματάρης στη δήλωση του, παραδεχόμενος ότι δεν έχει πάρει πτυχίο από το πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Ωστόσο ερωτηματικά συνεχίζουν να προκαλούν και οι διορθώσεις που έγιναν στο βιογραφικό του υφυπουργού, διορθώσεις που αφήνουν ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να μην έχει καν πρώτο πτυχίο, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση η όλη υπόθεση αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην εικόνα αριστείας που προωθεί η κυβέρνηση γεννώντας συγκρίσεις για την περίοδο πριν τις εκλογές όταν και η ΝΔ αμφισβητούσε τους τίτλους σπουδών διαφόρων στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...