Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Πράσινες μάσκες, κατάμαυρα σχέδια

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
«Ευαισθησία» για το κλίμα, αποφάσεις για εξορύξεις και ιδιωτικοποιήσεις
Διπολική κοκορομαχία σε… πράσινο φόντο. Σε αυτό το μοτίβο κινήθηκε η αντιπαράθε­ση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥ­ΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες. Τα δύο κόμματα θέλησαν να κρύψουν τη σύμπνοιά τους στην υποταγή της περιβαλλοντικής προστασίας στην καπιταλιστική ανάπτυξη πίσω από βαρύγδου­πες δηλώσεις για την κλιματική αλλαγή. Μόνο που η πραγματι­κότητα διαψεύδει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να διεθνοποιήσει τις «πράσινες» ευαισθησίες του, μι­λώντας στην Ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Μίλησε για «ακραία καιρικά
φαινόμενα ως άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, πρό­βλημα που δεν μπορεί να με­τατίθεται στις επόμενες δεκα­ετίες και πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα». Επίσης ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «θα υπάρξουν ενέργειες για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και την έμφα­ση σε ένα μοντέλο πράσινης οικονομίας σημειώνοντας πως «η κυβέρνησή μου υποστηρίζει σθεναρά το στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα για μια οικο­νομία της ΕΕ που δεν θα επιβαρύνει το κλίμα έως το 2050», ανακοινώνοντας κλείσιμο των μονάδων λιγνίτη έως το 2028.
Ενώ όμως αυτά έλεγε στη Νέα Υόρκη, η ΝΔ στη βουλή φρόντισε να ψηφίσει στην επι­τροπή Παραγωγής και Εμπορί­ου τέσσερις συμβάσεις που αφο­ρούν την μελέτη υδρογονανθρά­κων σε Ιόνιο και Κρήτη και σα­φώς δεν εμφορούνται από… περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Αντιθέτως εκφράζουν τα συμ­φέροντα της EXXON MOBIL, της TOTAL και των ΕΛΠΕ (με τις ιδιαίτερες επιδιώξεις του ομίλου Λάτση). Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις αυτές διαμορφώθηκαν αρχικά από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ ολοκληρώνει το έργο με τις δικές της πινελιές. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταψήφισε τις εν λόγω συμβάσεις.
Πάντως στην ίδια συνεδρί­αση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θω­μάς εξήγησε πως «ο στόχος της μερικής ιδιωτικοποίησης των δι­κτύων, είτε είναι στο φυσικό αέ­ριο είτε στον ηλεκτρισμό, είναι η επιτάχυνση των επενδύσεων».
Οικολογική ευαισθησία ό­μως θέλησε να δείξει και ο αρχη­γός της αξιωματικής αντιπολί­τευσης. Ο Α. Τσίπρας με ανάρ­τηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κλιματική αλλαγή δήλωσε «Χρειάζεται να ακούσουν όλοι τους εκατομμύ­ρια μαθητές που με τις κινητο­ποιήσεις τους σε ολόκληρο τον κόσμο ζητούν την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Δεν είναι το δικό μας μέλλον, είναι το δικό τους, το μέλλον των παιδιών μας. Με λίγα λόγια, οφείλουμε να κάνουμε πράξη το σύνθημα: Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα».
Μόνο που στην πράξη μό­νον προς την αλλαγή του συστή­ματος δεν κινούνται οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική, μάλιστα, ήταν η κριτική που άσκησε στη ΝΔ ενόψει του ανα­πτυξιακού της νομοσχεδίου ο πρώην υπουργός Περιβάλλο­ντος Σ. Φάμελος. Δήλωσε ότι «αποσύρθηκε από το σχέδιο νό­μου η αναπτυξιακή στρατηγική στην οποία περιλαμβάνεται και η Συμφωνία των Παρισίων αλλά και οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυ­ξης, κάτι που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση πλέον δεν έχει ανα­πτυξιακή πολιτική και δεν έχει ένα ενιαίο πλαίσιο συμβατό με την ανάγκη του κλίματος και της βιωσιμότητας του πλανή­τη». Αποσαφήνισε, δηλαδή, ότι οι όποιες οικολογικές ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται εντός του πλαισίου της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της κερδοφο­ρίας του κεφαλαίου. Κάτι, άλ­λωστε, που έχει αποσαφηνιστεί και στις κατευθύνσεις του 3ου μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου