Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
«Ευαισθησία» για το κλίμα, αποφάσεις για εξορύξεις και ιδιωτικοποιήσεις
Διπολική κοκορομαχία σε… πράσινο φόντο. Σε αυτό το μοτίβο κινήθηκε η αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες. Τα δύο κόμματα θέλησαν να κρύψουν τη σύμπνοιά τους στην υποταγή της περιβαλλοντικής προστασίας στην καπιταλιστική ανάπτυξη πίσω από βαρύγδουπες δηλώσεις για την κλιματική αλλαγή. Μόνο που η πραγματικότητα διαψεύδει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να διεθνοποιήσει τις «πράσινες» ευαισθησίες του, μιλώντας στην Ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Μίλησε για «ακραία καιρικά
φαινόμενα ως άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, πρόβλημα που δεν μπορεί να μετατίθεται στις επόμενες δεκαετίες και πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα». Επίσης ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «θα υπάρξουν ενέργειες για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και την έμφαση σε ένα μοντέλο πράσινης οικονομίας σημειώνοντας πως «η κυβέρνησή μου υποστηρίζει σθεναρά το στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα για μια οικονομία της ΕΕ που δεν θα επιβαρύνει το κλίμα έως το 2050», ανακοινώνοντας κλείσιμο των μονάδων λιγνίτη έως το 2028.
Ενώ όμως αυτά έλεγε στη Νέα Υόρκη, η ΝΔ στη βουλή φρόντισε να ψηφίσει στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τέσσερις συμβάσεις που αφορούν την μελέτη υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη και σαφώς δεν εμφορούνται από… περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Αντιθέτως εκφράζουν τα συμφέροντα της EXXON MOBIL, της TOTAL και των ΕΛΠΕ (με τις ιδιαίτερες επιδιώξεις του ομίλου Λάτση). Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις αυτές διαμορφώθηκαν αρχικά από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ ολοκληρώνει το έργο με τις δικές της πινελιές. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταψήφισε τις εν λόγω συμβάσεις.
Πάντως στην ίδια συνεδρίαση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς εξήγησε πως «ο στόχος της μερικής ιδιωτικοποίησης των δικτύων, είτε είναι στο φυσικό αέριο είτε στον ηλεκτρισμό, είναι η επιτάχυνση των επενδύσεων».
Οικολογική ευαισθησία όμως θέλησε να δείξει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Α. Τσίπρας με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κλιματική αλλαγή δήλωσε «Χρειάζεται να ακούσουν όλοι τους εκατομμύρια μαθητές που με τις κινητοποιήσεις τους σε ολόκληρο τον κόσμο ζητούν την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Δεν είναι το δικό μας μέλλον, είναι το δικό τους, το μέλλον των παιδιών μας. Με λίγα λόγια, οφείλουμε να κάνουμε πράξη το σύνθημα: Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα».
Μόνο που στην πράξη μόνον προς την αλλαγή του συστήματος δεν κινούνται οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική, μάλιστα, ήταν η κριτική που άσκησε στη ΝΔ ενόψει του αναπτυξιακού της νομοσχεδίου ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελος. Δήλωσε ότι «αποσύρθηκε από το σχέδιο νόμου η αναπτυξιακή στρατηγική στην οποία περιλαμβάνεται και η Συμφωνία των Παρισίων αλλά και οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση πλέον δεν έχει αναπτυξιακή πολιτική και δεν έχει ένα ενιαίο πλαίσιο συμβατό με την ανάγκη του κλίματος και της βιωσιμότητας του πλανήτη». Αποσαφήνισε, δηλαδή, ότι οι όποιες οικολογικές ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται εντός του πλαισίου της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Κάτι, άλλωστε, που έχει αποσαφηνιστεί και στις κατευθύνσεις του 3ου μνημονίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου