Μαίνεται το πολεμικό μέτωπο στη βόρεια Συρία, με τα τουρκικά πυρά να προκαλούν ένα εφιαλτικό σκηνικό, διαταρράσοντας τις ισορροπίες και πυροδοτώντας ζωηρές ανησυχίες περί αναζοπύρωσης του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια στιγμή, στη σκακιέρα έχει μπει ένας ακόμη παίκτης: οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τη διεθνή καταδίκη για τις ενέργειές του και τις κυρώσεις που έχουν προαναγγείλλει οι ΗΠΑ, συνεχίζει ακάθεκτος και αποφασιμένος να προχωρήσει σε βάθος την εππιχείρηση «Πηγή Ειρήνης». «Θα φτάσουμε μέχρι τέλους», το μήνυμα του Τούρκου προέδρου όπου συμπυκνώνονται οι προθέσεις ενός σουλτάνου ο
οποίος επενδύει απόλυτα στην επεκτατική πολιτική.
Εμμένει στη ρητορική του συνεχίζοντας να αποκαλεί τρομακράτες τους Κούρδους και «δικαιολόγωντας» έτσι με τον τρόπο του τον λόγο της επέμβασης. Στις απειλές της Ουάσινγκτον απαντά χρησιμοποιώντας την κλασική μέθοδο, την επίδειξη ισχύος.
«Η μάχη μας θα συνεχιστεί έως την επίτευξη της τελικής νίκης» υπογράμμισε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ανεβάζοντας περαιτέρω το θερμόμετρο της διεθνούς ανησυχίας.
«Δεν υποχωρούμε»
«Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία ό,τι κι αν λέει ο οποιοσδήποτε», διαμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρηση μέχρι τέλους, χωρίς να δίνουμε προσοχή σε απειλές» τόνισε με νόημα απαντώντας στα προειδοποιητικά μηνύματα των ΗΠΑ.
Επανήλθε, δε, στις κατηγορίες κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στο προσφυγικό. Καταφέρθηκε εναντίον της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την κριτική που ασκούν σε βάρος της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας και ζήτησε διεθνή χρηματοδότηση για τα σχέδια της Άγκυρας για μια «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία.
Δήλωσε πως η Τουρκία σκοπεύει να εκδιώξει τους υπό την ηγεσία των Κούρδων μαχητές από την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν αξιωματούχοι των Κούρδων της Συρίας με τη συριακή κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσουν την επίθεση της Άγκυρας.
Στην καταδίκη της Τουρκίας για της ενέργειές της στη βόρεια Συρία προχώρησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες το διήμερο 17 - 18 Οκτωβρίου.
Επιγραμματικά το Συμβούλιο της ΕΕ αναφέρει:
«H EE καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας η οποία υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, με αποτέλεσμα περισσότεροι πολίτες να υποφέρουν και να κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους, με αποτέλεσμα παρεμποδίζεται η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Οι προοπτικές για τον ΟΗΕ να επιτύχει την ειρήνη στη Συρία γίνονται όλο και πιο δύσκολες και υπονομεύεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από τη δι9εθνή συμμαχία για την αντιμετώπιση του Da'esh. [...]
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην ενότητα, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους της Συρίας. Αυτά μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μέσω μιας πραγματικής πολιτικής μετάβασης σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ανακοίνωση της Γενεύης του 2012.
Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημαντικός παράγοντας στην κρίση στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή. Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, όχι με στρατιωτική δράση και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Στο πλαίσιο αυτό, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η στρατιωτική δράση της Τουρκίας με τις δραματικές της συνέπειες συνεχίζεται, η ΕΕ υπενθυμίζει την απόφαση ορισμένων κρατών μελών να σταματήσουν αμέσως την εξαγωγή ολικών συστημάτων στην Τουρκία.
Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι δεν θα παράσχει οικονομική βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της περιοχής, όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών. Η ΕΕ εξακολουθεί να συμμετέχει στις προσπάθειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα των εξελισσόμενων αναγκών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου