Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Το προσφυγικό δοκιμάζει την συνοχή της ΝΔ

Τις... δύο ψυχές της ΝΔ φέρνει στην επιφάνεια η όξυνση του προσφυγικού προβλήματος, καθώς στο παρασκήνιο εντείνονται οι πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου για σκληρότερη αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών και πλήρη αναθεώρηση της προσφυγικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης.
Επί της ουσίας, από όσα έλεγε στην αρχή της θητείας του ως πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αυτά που αποφάσισε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, η απόφαση είναι μεγάλη: συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, αργά αλλά σταθερά, αλλάζει γραμμή στην διαχείριση του
προσφυγικού ζητήματος, στρέφοντας το τιμόνι προς τα δεξιά. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ των βασικών αξόνων των χθεσινών αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνεται η υιοθέτηση της βασικής ρητορικής των χωρών της «Ομάδας Βίζενγκραντ» πως «δεν είναι προσφυγικό, είναι μεταναστευτικό». Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης –παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις του διεθνούς Δικαίου...- αλλά και σύντμηση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου, με παράλληλη «έξωση» των εκπροσώπων της Διεθνούς Αμνηστίας από τις σχετικές επιτροπές.
Εσωκομματικές πιέσεις
Σημειωτέον ότι οι ως άνω αποφάσεις συνδέονται όχι μόνο με τη φύση του προβλήματος αυτού καθεαυτό, αλλά κυρίως με τις εσωκομματικές πιέσεις και τις έντονες εισηγήσεις που έφταναν στο Μέγαρο Μαξίμου από την σκληρή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Δηλαδή, από εκείνους που στο παρελθόν φλέρταραν ακόμη και με την πρακτική των «push back», δηλαδή της θαλάσσιας επαναπροώθησης, μολονότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών. Επίσης, πρόκειται για εκείνα τα στελέχη που στο παρελθόν ξεδίπλωναν επιχειρηματολογία του τύπου «πρέπει όσοι έρχονται στην Ελλάδα να ξέρουν ότι δε θα περάσουν καλά» και, βεβαίως, υπερασπίζονταν τα κλειστά κέντρα κράτησης –δηλαδή τις φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες.
Λαθρομετανάστες
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι σήμερα, δύο κορυφαία κυβερνητικά κυβερνητικά στελέχη, που εκφράζουν –αν δεν ηγούνται, κιόλας- την σκληρή δεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, υπερασπίστηκαν με θέρμη τις χθεσινές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, κάνοντας λόγο για «λαθρομετανάστες» που «δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια». Ο υπουργός Ανάπτυξης, για παράδειγμα, προανήγγειλε νόμο που θα οδηγήσει σε... μαζικές απελάσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι τα κλειστά κέντρα κράτησης θα δημιουργηθούν στα νησιά. Μάλιστα, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την γραμμή περί «μεταναστευτικού, όχι προσφυγικού προβλήματος», ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι το 93% όσων βρίσκονται ατή τη στιγμή στα νησιά δεν πληρούν τα κριτήρια για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες, αλλά πρέπει να απελαθούν. Παράλληλα, πάντως, παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εμποδίσει λέμβους με μετανάστες όταν αυτές πλέον σε ελληνικά χωρικά ύδατα, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε καταδίκη της χώρας διεθνώς.
Την γραμμή πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό πρόβλημα υπερασπίστηκε και ο Μάκης Βορίδης: ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ξεκαθάρισε ότι οι παράνομοι μετανάστες «δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια». «Η ανάλυση των συγκεκριμένων ροών είναι 65% Αφγανοί, 15% από χώρες της Αφρικής, 10% από την Τυνησία, το Μαρόκο κλπ, υπάρχουν Τούρκοι που ζητούν άσυλο γιατί διώκονται από τον Ερντογάν και οι Σύροι είναι πλέον ελάχιστοι. Αυτοί λοιπόν είναι παράνομοι μετανάστες και δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας. Έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ως εκεί», είπε χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης. Εξήγησε, μάλιστα, ότι κατά τον ίδιο, η ανθρωπιστική βοήθεια συνίσταται «σε δομές και σίτιση», η οποία, όπως τόνισε, «δε θα υπάρχει για τον παράνομο μετανάστη». Τόνισε, δε, ότι ο «παράνομος μετανάστης» θα πρέπει να οδηγείται σε κλειστά κέντρα κράτησης «για να προχωρήσει ταχέως η διαδικασία επαναπατρισμού του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...