Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Η ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Βουλή για την παραπομπή του Δ.Παπαγγελόπουλου, ήταν μία ακόμη «αμυχή» στην εικόνα φρεσκάδας που θέλει να παρουσιάσει η μόλις «τριών και κάτι» μηνών κυβέρνηση της Ν.Δ.
Το 173 (υπέρ) – 83 (κατά) τα 4 άκυρα και το 1 λευκό, σε σύνολο 261 ψηφισάντων είναι σαφές: Από την –υποτιθέμενη – αρραγή πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, που εδώ και πολύ καιρό έχει διαμορφωθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξαν 6 απώλειες. Όπως δείχνει η «νεκροψία» της ψηφοφορίας κάποιοι επέλεξαν το άκυρο ρίχνοντας στην κάλπη μαζί με το
κανονικό και το λευκό ψηφοδέλτιο, υπήρξε ένα λευκό, ενώ ένας βουλευτής είτε της ΝΔ, είτε του ΚΙΝΑΛ ψήφισε ότι και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή «όχι» στην προανακριτική επιτροπή.
Κι αυτά παρότι το θέμα των «παρεμβάσεων στην δικαιοσύνη» υπήρξε ένα από τα κεντρικά προεκλογικά αφηγήματα της Νέας Δημοκρατίας. Ένα πεδίο στο οποίο διαμορφώθηκαν συγκλίσεις μεταξύ Νέας Δημοκρατίας – ΚΙΝΑΛ με δεσμούς όχι μόνον πολιτικούς αλλά και προσωπικούς, αφού θίχτηκαν οι πολιτικές καριέρες των υπουργών που συμμετείχαν στη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και από τις δύο πλευρές. Δημιουργήθηκαν δηλαδή προβλήματα εσωτερικών ισορροπιών και στους δύο πολιτικούς σχηματισμούς με άμεσο και έμμεσο τρόπο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τήρησε τις αποστάσεις του από την όλη διαδικασία, αφού επέλεξε να μην πάρει τον λόγο στην συζήτηση και να μείνουν κενά τα έδρανα των υπουργών και της κυβέρνησης σε μία επίδειξη θεσμικής διάθεσης. Όμως σε καμία περίπτωση αυτό δεν συνιστά μήνυμα «χαλαρής» ψήφους για τους βουλευτές της ΝΔ, ακόμη και γι αυτούς που αντιπαθούν την λεγόμενη «σαμαρική» πτέρυγα, που φυσικά πιέζει εδώ και δύο χρόνια για την σύσταση αυτής της προανακριτικής για προφανείς λόγους που έχουν να κάνουν με την απόπειρα παραπομπής του πρώην πρωθυπουργού. Σε καμία περίπτωση η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δεν επιθυμούσε να φανούν «ρωγμές» στην κοινοβουλευτική της εικόνα και μάλιστα τόσο νωρίς.
Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει επίσης την Φώφη Γεννηματά ότι δεν το …«πάλεψε» το πράγμα. Πήγε στην Βουλή, πήρε τον λόγο και κάλυψε και με το παραπάνω τον Ανδρέα Λοβέρδο. Μίλησε για σκευωρία εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι είναι ο υπουργός Υγείας που σταμάτησε το «πάρτι» της φαρμακευτικής δαπάνης μειώνοντας σημαντικά τα κονδύλια που διατίθονταν γι’ αυτήν.
Με δεδομένο ότι η ψηφοφορία ήταν μυστική, τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΚΙΝΑΛ αναζητούν τους 6 «υπόπτους» για παρεκκλίνουσα πολιτική συμπεριφορά στην ψηφοφορία. Στο κυβερνητικό κόμμα οι «ένοχοι» αναζητούνται πρωτίστως ανάμεσα στην λεγόμενη «καραμανλική» πτέρυγα. Όχι μόνον γιατί είναι γνωστό πως αυτή διαφωνεί πολιτικά με τις τακτικές πόλωσης αλλά και γιατί είναι …αρκετά καταπιεσμένη μετά την νίκη του Κ.Μητσοτάκη στις εκλογές και θεωρητικά αναζητά μια ευκαιρία να εκφραστεί. Επίσης, εκτιμάται ότι υπάρχουν βουλευτές της τάσης αυτής που διατηρούν από το παρελθόν καλές σχέσεις με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Πάντως οι ψίθυροι στην Νέα Δημοκρατία φθάνουν μέχρι και σε πολιτικές οικογένειες που ευθέως αμφισβήτησαν την «μητσοτακική» κυριαρχία κατά την διάρκεια της συγκρότησης της νέας κυβέρνησης. Τέλος κάποιοι μιλούν για εσωτερικά μηνύματα εναντίον του Α.Σαμαρά και κατευθυνόμενες από την ηγεσία ψήφους.
Στο ΚΙΝΑΛ πάλι ο εντοπισμός των βουλευτών που παρέκκλιναν θεωρείται πιο εύκολη υπόθεση λόγω …μεγέθους. Από τους 22 βουλευτές του κόμματος ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Γιώργου Παπανδρέου που έχει κάνει αμφίσημες δηλώσεις για την υπόθεση της Novartis αναφέροντας χαρακτηριστικά «είναι σκάνδαλο ή σκευωρία ρωτούν πολλοί. Η κατάληξη μπορεί να είναι πως είναι και σκάνδαλο και σκευωρία». Επίσης σε βουλευτές που ζητούν από ΚΙΝΑΛ να ξεκαθαρίσει την πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου