Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε επισήμως στην έναρξη της διαδικασίας για τη δεύτερη και τελευταία δόση επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες. Η παρέμβαση αυτή είναι ύψιστης σημασίας για τους θεσμούς καθώς τη θεωρούν ως μία από τις σημαντικότερες εκκρεμότητες διαρθρωτικού χαρακτήρα από τα χρόνια του μνημονίου. Θεωρούν ότι πίσω από τη διαφορά μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα κρύβεται μεγάλο μέρος της παραοικονομίας στην ελληνική οικονομία καθώς οι φορολογικές τιμές των ακινήτων επηρεάζουν σημαντικούς παράγοντες της
φορολογίας, όπως είναι τα τεκμήρια διαβίωσης, το πόθεν έσχες και όλοι οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων.
Η διαδικασία για την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών έχει ξεκινήσει και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τον ερχόμενο Μάιο. Στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το εύρος των αλλαγών που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες.
Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει ο φόβος ότι οι αλλαγές που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες ενδεχομένως θα προκαλέσουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ. Η ξεκάθαρη πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι οι όποιες επιβαρύνσεις προκύψουν να "διορθωθούν" με παρεμβάσεις στις κλίμακες, αλλά και στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αυτή προγραμματίζεται να γίνει εντός του 2021 και αφού πετύχει η κυβέρνηση συμφωνία με τους εταίρους για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σημειώνεται ότι η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Φέτος πραγματοποιήθηκε μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 22% και απομένει ακόμη μία μεσοσταθμική μείωση κατά 8%. Για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ η μείωση κατά 30% έχει ήδη πραγματοποιηθεί και απομένει μείωση 8% για τις μεσαίες περιουσίες και 20% για τις περιουσίες αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου