Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Αυξήθηκανν κατά 200% οι μεταναστευτικές ροές

Διαστάσεις  κρίσης λαμβάνει το μεταναστευτικό για την Ελλάδα καθώς όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος στην Βουλή παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των ροών κατά 200% μέσα σε διάστημα 5 μηνών.
Ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας είπε ότι η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας συγκράτησε τις ροές την περίοδο 2016 - 2017 ωστόσο από το 2018 παρατηρείται «θεαματική αύξηση» για να φτάσει «σε σε έξαρση, από τον περασμένο Μάιο που αρχίζουν
να ανεβαίνουν σταδιακά, ανεπαίσθητα αλλά σταθερά στην αρχή, μέχρι που έφτασαν στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Μεταξύ Μαΐου και σήμερα υπάρχει αύξηση της τάξεως του 200%. Σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια η αύξηση είναι της ίδιας περιόδου, αύξηση της τάξεως του 110%». Ο  αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολίτικη υποστήριξε ότι η έξαρση του φαινομένου οφείλεται σε τέσσερις βασικούς λόγους - πηγές από την περιγραφή των οποίων διαπιστώνεται ότι η κατάσταση μπορεί να λάβει δραματικότερες διαστάσεις. Εως και 600.000 μετανάστες στην πόρτα της Ελλάδας από την «σκούπα» της Κωνσταντινούπολης
Οι λόγοι σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο είναι οι εξής:
- Η επιχείρηση «σκούπα» που έχει ξεκινήσει ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έχει εκτοπίσει στα τουρκικά παράλια 250-600 χιλ μετανάστες που αναζητούν διέξοδο προς την Δύση. «Στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαβιούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες ή παράνομοι μετανάστες αποφασίστηκε μια πολιτική-σκούπας κυρίως μετά την εξαγωγή των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, τις οποίες έχασε το κόμμα του Προέδρου Ερντογάν, για έναν από τους βασικούς λόγους που ήταν ακριβώς η μεγάλη παρουσία παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κωνσταντινούπολη» είπε αρχικά ο υπουργός για να προσθέσει «Οι πληροφορίες λένε ότι μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες, η συντηρητική εκτίμηση είναι ότι μιλάμε για 250.000-300.000 χιλιάδες και άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό στις 600.000, πάντως μιλάμε για πάνω από 250.000 ανθρώπους. Όταν εξελέγη ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με ατζέντα εκδίωξης και μείωσης παρουσίας προσφύγων και μεταναστών στην πόλη, ξεκίνησαν και κάποιες επιχειρήσεις-σκούπας που αφορούν στην καλύτερη περίπτωση κάποιες χιλιάδες ανθρώπων, 10-20 χιλιάδες. Οι υπόλοιπες εκατοντάδες χιλιάδες άκουσαν, πληροφορήθηκαν, ανησύχησαν και φοβήθηκαν και προφανώς δεν έμειναν άπραγοι. Που μετακινήθηκαν; Δυτικότερα, δηλαδή στις τουρκικές ακτές απέναντι από τα ελληνικά νησιά»
- Η δεύτερη σταθερή πηγή σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Συρία ειδικά στην περιοχή Ιντλίμπ
- «Η τρίτη πηγή είναι το Ιράν, όπου διαμένουν μεγάλοι και πολυπληθής αφγανικοί πληθυσμοί. Το Ιράν βρίσκεται σε μια σύγκρουση και μια πίεση, αυτή τη στιγμή, με τη δύση και πολλοί αναλυτές εκτιμούν -το μεταφέρω, χωρίς κατ' ανάγκη να το υιοθετώ- ότι υπάρχει μια πολιτική κίνησης αφγανικών πληθυσμών δυτικότερα, που φτάνουν μέχρι την Τουρκία» υποστήριξε ο υπουργός.
- Ο τέταρτος λόγος αύξησης των ροών ειδικά, μετά τον Μάιο-Ιούνιο, είναι η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας με Ευρώπης και ΗΠΑ. Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι από την 15η Ιουλίου 2019 όταν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας προχωρούν σε μια σειρά δηλώσεων για άνοιγμα των συνόρων τους και μη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι η έξαρση του φαινομένου βρήκε την Ελλάδα με δομές φιλοξενίας που ήδη είχαν ξεπεράσει τα όρια χωρητικότητας. «Ποια ήταν η κατάσταση όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη διακυβέρνηση της χώρας; Δεν έχω πρόθεση εδώ να κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά πρέπει να μιλήσουμε με όρους αντικειμενικότητας. Η εικόνα είναι επικίνδυνα ξεχειλισμένα με διπλάσιους και τριπλάσιους πληθυσμούς κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Δηλαδή, τα hotspots και τα camps στα νησιά και απολύτως οριακά στην ενδοχώρα. Δεν υπάρχουν κενές θέσεις, είναι κάποιες εκατοντάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως παράλληλα είχε μπλοκάρει και το σύστημα εξέτασης και παροχής ασύλου. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι εκκρεμούσαν 70-75 χιλ αιτήσεις προκειμένου να εξεταστούν από ένα σύστημα που «ευνοεί μείζονες καθυστερήσεις».
«Παραλάβαμε μια συγκεκριμένη κουλτούρα στάσης απέναντι στο ζήτημα, μία αντίληψη πολιτική στο πώς αντιμετωπίζεται αυτό το μείζον πρόβλημα. Ποια ήταν αυτή η αντίληψη; Η αντίληψη που ξεκίνησε με τη λογική του «μπαίνουν, λιάζονται, φεύγουν»» είπε σε άλλο σημείο ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για να προσθέσει «Αυτή ήταν η κατάσταση στη χώρα, χαοτική, πολλές φορές εφιαλτική, που ήρθε πάνω της το νέο οστικό μεταναστευτικό κύμα που δημιουργήθηκε στη γειτονιά μας για τους λόγους που σας εξήγησα πριν. Είναι βέβαιο ότι η πολιτική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού γίνεται σε δύο μέτωπα. Στο εσωτερικό, που είναι περισσότερο μία πολιτική διαχείρισής του και στο εξωτερικό, που είναι περισσότερο μια πολιτική αντιμετώπισής του, γιατί οι αιτίες είναι μη ελεγχόμενες από τη χώρα, συμβαίνουν εκτός συνόρων. Όμως και εδώ είναι η κριτική στην προηγούμενη Κυβέρνηση, απέναντι σε αυτή την αυξημένη ένταση, η πολιτική που ακολουθήθηκε για να την αντιμετωπίσει, ήταν μια πολιτική που δεν βοήθησε την αντιμετώπιση και την αποτροπή, αλλά πολλές φορές δημιούργησε και λειτούργησε ως παράγον μαγνήτη, όχι ως αιτία».
Σχέδιο αποτροπής με κλειστά κέντρα και επιστροφές
Αναφορικά με τις βασικές αρχές του νέου κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως για το εσωτερικό θα προωθηθούν πολιτικές:
- αποτροπής, με πολιτικές αυστηρής διαχείρισης του προβλήματος, δηλαδή με επιτάχυνση τις διαδικασίες ασύλου - όπως θα είναι το νομικό πλαίσιο που θα παρουσιαστεί από την Κυβέρνηση πολύ σύντομα.
- Ενίσχυση των συνόρων, γιατί τα σύνορα, όσο δύσκολα και αν είναι στη θάλασσα, είναι υπαρκτά. Είναι βέβαιο ότι τα θαλάσσια σύνορα δεν μπορούν να γίνουν αδιάβροχα, αλλά μπορούν να προστατευθούν πολύ αποτελεσματικότερα από ό,τι συνέβαινε πριν. Πολύ αποτελεσματικότερα με μέσα, με λογικές και, κυρίως, με μια αντίληψη, ότι υπάρχει σύνορο που πρέπει να προστατευτεί, μια αντίληψη που ήταν ελλειμματική - για να πω το λιγότερο - στην προηγούμενη περίοδο.
- πολιτικές σύμφωνες με το κράτος δικαίου και όσοι παράνομα βρίσκονται στη χώρα πρέπει να υφίστανται μια ποινή.
- Τα Κλειστά Κέντρα δεν είναι μια κατασκευή μιας «μαύρης» Δεξιάς που απεργάζεται μείωση των ελευθεριών, είναι υποχρέωση ενός δημοκρατικού κράτους. Όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες του καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται, για αυτό και η ταχύτητα στην εκδίκαση των αιτήσεων ασύλου θα λειτουργήσει νομιμοποιητικά.
- Θα ξέρει νωρίς η πολιτεία ποιοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και ποιοι παράνομα βρίσκονται και πρέπει κάποια στιγμή, αφού περιοριστούν, να επιστραφούν είτε στην Τουρκία είτε σε τρίτες χώρες, τις χώρες καταγωγής».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «διεθνοποιήσει» το ζήτημα και να ζητήσει περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε από κοινού με την Κύπρο και την Βουλγαρία, δηλαδή τις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης γραμμής της Ανατολικής Μεσογείου να παρουσιάζουν κοινές διεκδικήσεις στα διάφορα φόρα.
«Μέσα στην Ευρώπη, λοιπόν, θα επιδιώξουμε καλύτερες κατανομές, έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό για περισσότερες επιστροφές και, βεβαίως, συμπληρωματική στήριξη και πρόνοια στο νέο κοινοτικό προϋπολογισμό που ξεκινάει το 2021 ενισχυμένων κονδυλίων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού» είπε μεταξύ άλλων.
Συνάντηση με τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών
Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος ενημέρωσε ότι την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου θα έχει στην Αγκυρα συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του αλλά και τον υφυπουργό Εσωτερικών της γείτονας προκειμένου να διαμορφωθεί «συναντίληψη» για το ζήτημα.
«Δεν περιμένουμε θαύματα, είμαστε ρεαλιστές, αλλά τον αγώνα μας θα τον δώσουμε σε όλα τα μέτωπα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με την πεποίθηση ότι και τις υποχρεώσεις μας, ως κράτος δικαίου, θα εκπληρώσουμε, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας θα διασφαλίσουμε» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...