Ως τελευταία ενδεχομένως ευκαιρία για τις πιστώτριες τράπεζες αλλά και για την ίδια τη Forthnet χαρακτηρίζει η αγορά την προοπτική απόκτησης του ελέγχου της εταιρείας από τον όμιλο Ευάγγελου Μαρινάκη, ο οποίος βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις μετά τα αλλεπάλληλα ναυάγια προηγούμενων προσπαθειών αποεπένδυσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η επιχείρηση συνδρομητικής τηλεόρασης και τηλεπικοινωνιών, ακόμα και μετά την πιθανή τακτοποίηση του χρέους της στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την Alter Ego συμφερόντων Ευ. Μαρινάκη, θα αντιμετωπίζει σημαντικότατες κεφαλαιακές ανάγκες εάν επιθυμεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα για το
αθλητικό και άλλο περιεχόμενο της Nova αλλά και να κλείσει τη μεγάλη διαφορά με τον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες. Κάτι που σημαίνει μεγάλες κεφαλαιακές δαπάνες για τεχνολογικές υποδομές αλλά και νέα εμπορική πολιτική με μεγάλο προϋπολογισμό για την αποτελεσματική προώθησή της στην αγορά. Εφόσον όμως ένα τέτοιο σχέδιο υλοποιηθεί επιτυχώς μπορεί, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας, να αναδιατάξει τις αγορές συνδρομητικής τηλεόρασης και τηλεπικοινωνιών, στις οποίες δεσπόζουν αυτή τη στιγμή η Cosmote, η Vodafone και η Wind.
Αλλά προς τούτο απαιτούνται επενδύσεις που είναι αδύνατες για τη Forthnet, η οποία επί του παρόντος αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας και, εκτός του δανεισμού, έχει σημαντικότατες υποχρεώσεις, αντίστοιχου ύψους, προς προμηθευτές. Επί τέσσερα χρόνια δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί επενδυτής, γεγονός το οποίο από ορισμένες πλευρές αποδίδεται μεταξύ άλλων και σε χειρισμούς των πιστωτών. Με αυτά τα δεδομένα, η χρηματιστηριακή αξία της κάποτε κραταιάς επιχείρησης συνδρομητικής τηλεόρασης και τηλεπικοινωνιών διολίσθησε νωρίτερα φέτος στα 15,5 εκατ. για να ανακάμψει πλησίον των 50 εκατ. οψίμως εν μέσω προσδοκιών για ενδεχόμενη εξαγορά της από τον όμιλο Κυριακού (ANT1).
Οι προσδοκίες διάσωσης της Forthnet, μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαχείρισης κόκκινων δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αναζωπυρώθηκαν μετά την αποκάλυψη της «Κ» πως ο όμιλος του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά του χρέους της τάξης των 310 εκατ. της Forthnet με τίμημα πέριξ των 40 εκατ. για το σύνολο του δανεισμού και πιθανότατα και ποσοστό των μετοχών που ελέγχουν οι τρεις βασικές πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς 13,7%, Εθνική 11,01% και Alpha 7,69%) και το οποίο αθροιστικά ανέρχεται στο 32,39%.
Να σημειωθεί πως ακόμα και αν όλες οι μετοχές περάσουν στον αγοραστή δεν προκύπτει, αναφέρουν πηγές της κεφαλαιαγοράς, υποχρέωση δημόσιας πρότασης (το όριο είναι 33%), συμπληρώνοντας όμως πως ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 3% περίπου κατέχει η Attica Bank της οποίας η συμμετοχή ή μη στη συμφωνία ή σε ποιο βαθμό παραμένει επί του παρόντος αδιευκρίνιστη.
Με δεδομένο πως από τα περί τα 310 εκατ. του δανεισμού τα περίπου 55 εκατ. έχουν δικαίωμα μετατροπής σε μετοχές που αντιστοιχούν σε επιπλέον περίπου 33% του μετοχικού κεφαλαίου, καθίσταται σαφές πως ο αγοραστής μπορεί να ελέγξει έως και το 68% περίπου. Αυτό εφόσον εξασκήσει το δικαίωμα μετατροπής του δανείου που αυτομάτως όμως θα δημιουργήσει και υποχρέωση δημόσιας πρότασης για το υπόλοιπο των μετοχών. Υπογραμμίζεται ότι ποσοστά του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet ελέγχουν επίσης τόσο η μητρική εταιρεία της Wind, Crystal Almond Holdings, (22,17%) όσο και το δημόσιο της Τυνησίας (15,19%) και ο Αραβας επιχειρηματίας Abdulaziz Al Ghurair (14,42%).
Κλειστά τα χαρτιά
Επί του παρόντος το ακριβές business plan του ενδιαφερόμενου επενδυτή παραμένει αδιευκρίνιστο, ενώ παράλληλα «ο όμιλος Μαρινάκη κρατάει καλά κλεισμένα τα χαρτιά του αναφορικά με τις προθέσεις του» και όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις του για το χρέος και τις υπόλοιπες μετοχές της Forthnet, αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
Οι πιστώτριες τράπεζες έχουν λάβει ήδη, σε διαφορετικό βαθμό η καθεμιά, επαρκείς προβλέψεις για τον δανεισμό τους προς τη Forthnet, σημειώνεται αρμοδίως.
Οι τρέχουσες συζητήσεις, που φέρονται να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αποτελούν το τελευταίο επεισόδιο στην πολυετή προσπάθεια των τραπεζών, που άρχισε από τα μέσα του 2016, για την πώληση της Forthnet.
Πριν από την εμφάνιση του ομίλου Μαρινάκη, οι τράπεζες βρίσκονταν σε συζητήσεις με τον όμιλο Κυριακού (ΑΝΤ1), καθώς είχαν de facto αποσυρθεί οι Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas, οι οποίες και επεδίωκαν να καταθέσουν κοινή προσφορά. Η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με την πλευρά του ομίλου Κυριακού έληγε στα τέλη Ιουλίου, πήρε παράταση ενός μηνός, και τελικά κρίθηκε από τις τράπεζες πως έληξε. Η πλευρά του ομίλου Κυριακού φέρεται να είχε συνδέσει την προσφορά της με σειρά όρων (conditionalities) και οι τράπεζες να εκτίμησαν ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλήθηκαν χωρίς αποτέλεσμα. Λίγους μήνες πριν είχαν αποσυρθεί από τη διεκδίκηση και οι Vodafone και Wind.
Οι τράπεζες
Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πώληση της Forthnet ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016, όταν το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών αποφάσισε την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ), το οποίο καλύφθηκε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς από τις τέσσερις τράπεζες με την ίδια αναλογία κατά το ποσοστό που συμμετείχαν στον δανεισμό της Forthnet. Ετσι, οι τράπεζες άρχισαν να αποκτούν τον πρώτο λόγο στις όποιες μετοχικές εξελίξεις της εταιρείας. Περίπου 13 μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2017, η Πειραιώς, η Εθνική, η Alpha και η Attica μετέτρεψαν, επίσης κατά την ίδια αναλογία του ποσοστού κάλυψης του ΜΟΔ, μέρος των ομολογιών που κατείχαν αποκτώντας συνολικά λίγο κάτω από το 33% των μετοχών της εταιρείας. Πριν από λίγους μήνες αύξησαν το ποσοστό τους πλησίον του 36% με μετατροπή επιπλέον ομολογιών. Από τα μέσα του 2017 είχαν εξουσιοδοτήσει την ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura International να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή για τη Forthnet. Η προσπάθεια της Nomura δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, κυρίως επειδή οι Vodafone και Wind, που εμφανίζονταν ως πιθανότεροι αγοραστές της Forthnet, είχαν επίσης θέσει αυστηρές προϋποθέσεις (conditionalities).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου