Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

74 χρόνια μετά το έγκλημα στη Χιροσίμα οι ΗΠΑ αποχωρώντας από την INF οξύνουν την κατάσταση

Σαν έτοιμες από καιρό, μετά το γνωστό «νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ το Φλεβάρη του 2018 με το οποίο πρότεινε τη δημιουργία «σύγχρονων όπλων χαμηλής ισχύος»,
ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον κριθεί απαραίτητο, σε πεδία συγκρούσεων οι ΗΠΑ θα επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων πυραύλων εδάφους-αέρος έπειτα από την επίσημη αποχώρησή τους από τη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF), ανακοίνωσε την Παρασκευή 2 Αυγούστου, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ. «Τώρα, που αποχωρήσαμε, το υπουργείο Άμυνας θα επιδιώξει ολοκληρωτικά την ανάπτυξη αυτών των συμβατικών πυραύλων
εδάφους-αέρος σε μια προσεκτική απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν επίσημα, την Παρασκευή 2 Αυγούστου, από τη συνθήκη INF, της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, για τους πυρηνικούς πυραύλους, που είχε επιτευχθεί με τη Ρωσία, αφού έκριναν ότι η Μόσχα,παραβιάζει τη συνθήκη και δεν σχεδιάζει να συμμορφωθεί με αυτήν.
Ο Έσπερ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει να ερευνούν συστήματα πυραύλων το 2017, παραμένοντας όμως εντός του πεδίου εφαρμογής της συνθήκης INF.
Η έρευνα αυτή ήταν μια απάντηση στη μη συμμόρφωση της Μόσχας, όπως κατηγορεί η Ουάσινγκτον, στη συνθήκη. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε «κινητά, συμβατικά συστήματα, εδάφους-αέρος, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων», διευκρίνισε ο Έσπερ.
Ο Αμερικανός υπουργός επέρριψε εκ νέου στην Μόσχα την ευθύνη για τον τερματισμό της INF, σημειώνοντας ότι η Ρωσία διέπραξε «διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της συνθήκης για αρκετά χρόνια και κατά τη διάρκεια αρκετών αμερικανικών κυβερνήσεων».
«Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα: η Ρωσική Ομοσπονδία παράγει και εκμεταλλεύεται μια επιθετική ικανότητα που απαγορευόταν από τη συνθήκη INF», πρόσθεσε.
«Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η θέση του ΝΑΤΟ είναι ενωμένη και ξεκάθαρη: η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη INF, οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Πενταγώνου.
Η εξέλιξη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ρωσίας, που υποστήριξε πως η Συνθήκη, που υπογράφηκε στις 8/12/87 μεταξύ των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ενωσης, τερματίστηκε «με πρωτοβουλία των ΗΠΑ». Ωστόσο, ακολούθως, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «TASS» επανέφερε στο προσκήνιο ρωσική πρόταση για ένα, έστω προσωρινό, μορατόριουμ στην ανάπτυξη μικρών και μεσαίων πυρηνικών όπλων που απαγορεύονται από τη συμφωνία αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου