Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Κυβέρνηση μειοψηφίας αλλά με την ανοχή ποιών;

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Βαπτίζουν «προοδευτική στροφή» ενδεχόμενη αποχώρηση Καμμένου
«Θα έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά θα είναι σαν να μην έχουμε»! Στην κατεύθυνση των προφητειών του Γέροντα Παΐσιου φαίνεται πως οδηγούνται οι πολιτικές εξελίξεις με καταλύτη την επερχόμενη συμφωνία των Πρεσπών. Αν πιστέψουμε τα σενάρια που, επισήμως πλέον, παρουσιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, η χώρα θα οδηγηθεί στην τελική ευθεία για τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 με κυβέρνηση μειοψηφίας ή ανοχής. Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ότι θα είναι το
καθεστώς μετά την –βέβαιη κατά τον ΣΥΡΙΖΑ– υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή και την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανένα τρόπο απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής». «Ο κύριος Καμμένος έχει δηλώσει σαφώς ότι ναι μεν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας, την οποία θα κατέθετε ο κύριος Μητσοτάκης ή οποιοσδήποτε άλλος από την παρούσα Βουλή […], θα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, την Ισπανία, την Πορτογαλία, θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή ενός μέρους του Κοινοβουλίου», υποστήριξε, «άρα, δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος για να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη σχετικά».
Μάλιστα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έσπευσε να δώσει σε αυτή την εξέλιξη πολιτικό πρόσημο «αριστεροποίησης» της κυβέρνησης. Τόνισε ότι μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ θα υπάρξει ανασχηματισμός που «θα έχει πιο έντονο, προοδευτικό, αριστερό, κεντροαριστερό χρώμα και νομίζω ότι με αυτή τη δυναμική θα πάμε μέχρι το τέλος της τετραετίας και για επιτυχίες στις εκλογές». Πάντως, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει δεν είναι βέβαιο πώς θα είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή, αφού αποτελεί ένα ερώτημα το αν θα αποχωρήσουν από αυτήν στελέχη των ΑΝΕΛ, όπως η Έλενα Κουντουρά ή ο Τέρενς Κουίκ.
Όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση δηλώνει πως επιμένει στην υπερψήφισή της με 151 ψήφους. Σε αυτούς υπολογίζει τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ την Κ. Παπακώστα, τον Θ. Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ και 4 βουλευτές του Ποταμιού — Θεοδωράκης, Μαυρώτας, Δανέλλης, Λυκούδης. Επίσης, υπάρχουν προσδοκίες και για βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Θεοχαρόπουλος) αλλά και βουλευτές των ΑΝΕΛ που έως τώρα δεν έχουν εκφραστεί (Κουντουρά, Ζουράρις, Κόκκαλης).
Μάλιστα, η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή σε δύο δόσεις: Πρώτα το κείμενο που υπογράφουν τα δύο κράτη και στη συνέχεια η κύρωση της σύμβασης ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Για τη σύμβαση αυτή, ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Νέας Δημοκρατίας.
Πάντως, ο κυβερνητικός σχεδιασμός δείχνει να έχει σαφέστατο προσανατολισμό, αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα κατέβουν στον προεκλογικό στίβο απαλλαγμένοι ο ένας από τον άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί έτσι να «πουλήσει» πολύ πιο ελεύθερα το αφήγημα περί «προοδευτικού μετώπου ενάντια στην ΝΔ. Οι ΑΝΕΛ, από την άλλη, με βασικό σύνθημα την αντίθεση τους στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία», θα προσπαθήσουν να ανταπεξέλθουν στην πίεση που τους ασκεί η ΝΔ και τα κόμματα της ακροδεξιάς, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο της οριακής εισόδου στη Βουλή.
Τέλος, όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών, επισήμως το Μαξίμου μιλά για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ωστόσο, κυκλοφορούν σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο, ενώ επικρατέστερο θεωρείται αυτό των ταυτόχρονων εκλογών τον Μάη.
https://outlook.live.com/mail/inbox/id/AQMkADAwATYwMAItYjBkYi1lYzdjLTAwAi0wMAoARgAAA4r5iLMYNO1NopmSzlVmAN0HAM4qlgDh%2BLxAimD%2F4rdU%2BYAAAAIBDAAAAMirvj1DTB9Iu01nHUWyJ8wAAcC2GWIAAAA%3D

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άνοιγμα διαρκείας από την Λινού στο ΠΑΣΟΚ

Ως ένα κόμμα «με σοβαρές πολιτικές» περιέγραψε η Αθηνά Λινού το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Εξάλλου, η γνωστή επιστήμονας πρ...