Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Δεχόμαστε εισβολή.

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Δεχόμαστε εισβολή. 

Το ίντερνετ υποτίθεται θα έφερνε την ανθρωπότητα πιο κοντά από ποτέ – γεφυρώνοντας σύνορα, έθνη και θρησκείες. 

Αλλά οι δυνάμεις του φασισμού που βύθισαν τον κόσμο στο σκοτάδι πριν από 80 χρόνια απλώνουν και πάλι τα πλοκάμια τους κι επιστρατεύουν λεγεώνες ψεύτικων προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα για να μας βάλουν να φαγωθούμε μεταξύ μας. Για να μας κάνουν να μην εμπιστευόμαστε, να μισούμε, ακόμη και να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο. 



Αθώοι άντρες και γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Ινδία επειδή διαδόθηκαν ψέματα για αυτούς στο WhatsApp, ότι δήθεν κλέβουν παιδιά. Μια μελέτη-ορόσημο στη Γερμανία βρήκε ότι όταν αυξάνεται η χρήση του Facebook σε μια κοινωνία, αυξάνονται κι οι επιθέσεις στους πρόσφυγες. Κι ένας φασίστας έγινε πρόεδρος της Βραζιλίας διαδίδοντας βρώμικα ψέματα για τους αντιπάλους του στα κοινωνικά δίκτυα που έγιναν viral – μέχρι που το 89% των ψηφοφόρων τα πίστεψαν! 

Είναι ένας κανονικότατος πόλεμος προπαγάνδας – όχι μέσα απ’ τα ραδιόφωνα στα σπίτια μας, αλλά μέσα απ΄ τα κινητά στις τσέπες μας. 

Υπάρχει όμως τρόπος να το σταματήσουμε. 

Στις εκλογές της Βραζιλίας, το Avaaz έκανε ένα πείραμα: 6 άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν για να εξιχνιάσουν τα κυκλώματα της προπαγάνδας, και κατάφεραν να βάλουν λουκέτο σε πηγές που διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις σε *16 εκατομμύρια* κόσμο.Απλά φαντάσου τι μπορούμε να καταφέρουμε με μια ομάδα ανθρώπων 10 φορές μεγαλύτερη!

Αναμένουμε κρίσιμες εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες, σε Ευρώπη, Ελλάδα, Καναδά, Ινδία και αλλού – πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Στήριξε τώρα: Aν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε αρκετές δωρεές, θα προσλάβουμε, θα εκπαιδεύσουμε και θα θέσουμε σε λειτουργία τις πιο εξελιγμένες ομάδες ειδικών για να υπερασπιστούμε τις δημοκρατίες μας. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας είπαν «Πότε ξανά» στον φασισμό, και τώρα είναι η σειρά μας να τηρήσουμε αυτή τους την υπόσχεση. Αν δεν αγωνιστούμε για να νικήσει η αλήθεια, δε θα το κάνει κανείς: 

ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 1€
ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 2€
ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 4€
ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 8€
ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 16€
ΑΛΛΟ ΠΟΣΟ
Ο φόβος κι ο θυμός βγάζουν προς τα έξω το χειρότερο πρόσωπο της ανθρωπότητας. Κι εκείνοι που θέλουν να μας διχάσουν έχουν βρει ένα πανίσχυρο εργαλείο στα κοινωνικά δίκτυα -- εκεί όπου ψεύτικα blogs βρίσκουν μεγαλύτερη απήχηση από άρθρα του BBC.

Αβαζίτισσες και αβαζίτες έχουν μπει σ’ αυτή μάχη απ’ την αρχή. Έχουμε πιέσει τους διευθυντές των κοινωνικών δικτύων να λάβουν μέτρα, συναντηθήκαμε με νομοθέτες απ’ τη Μπραζίλια μέχρι το Βερολίνο κι εξιχνιάσαμε ορισμένα απ’ τα μεγαλύτερα κυκλώματα παραπληροφόρησης του κόσμου. Δεν είναι όμως αρκετό. Η Ευρώπη κι ο Καναδάς έχουν αποφύγει προς το παρόν τη στροφή προς την άκρα δεξιά, αλλά οι φετινές εκλογές μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω. 

Το πείραμά μας στη Βραζιλία απέδειξε ότι μπορούμε να βάλουμε φρένο στην προπαγάνδα – εντοπίζοντας τις ψευδείς ειδήσεις και καταγγέλλοντας εκείνους που τις αναρτούν και τις διαδίδουν. Αλλά για να δουλέψει αυτό, πρέπει να προσλάβουμε και να εκπαιδεύσουμε μεγαλύτερες ομάδες, για να εντοπίσουν, να διεισδύσουν και να κλείσουν αυτά τα τεράστια κυκλώματα παραπληροφόρησης. Και με τις εκλογές να πλησιάζουν, πρέπει να το κάνουμε ΤΩΡΑ! 

Το κίνημα του Avaaz αντλεί τη δύναμή του απ’ την αλήθεια ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας διχάζουν. Αυτή η ενότητα είναι ο μεγαλύτερος φόβος και τρόμος των τρολ – γι’ αυτό τσόνταρε τώρα για να την απελευθερώσουμε και να δημιουργήσουμε τη συλλογική δύναμη που θα υπερασπιστεί την αλήθεια, πριν είναι αργά: 

ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 1€
ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 2€
ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 4€
ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 8€
ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 16€
ΑΛΛΟ ΠΟΣΟ
Αυτό είναι ένα κάλεσμα στα όπλα. Για όλους και όλες μας. Για να αγωνιστούμε για αυτόν τον κόσμο που είναι πολύ όμορφος για να πέσει στα νύχια του φασισμού και των εμπόρων του μίσους. Και το πεδίο της μάχης μας είναι τα κοινωνικά δίκτυα, το νευρικό σύστημα που συνδέει την ανθρωπότητα… εκεί πρέπει να νικήσουμε. 

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,


Christoph, Bert, Marigona, Allison, Camille, Jenny, Rosa, Ricken και όλη η ομάδα του Avaaz 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...