Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Όσο πιο νέος, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη!

Ένας στους πέντε συνταξιούχους είναι κάτω των 65 ετών και λαμβάνει τις υψηλότερες συντάξιμες αποδοχές, από τους συνταξιούχους... κανονικής  ηλικίας.
Πρόκειται για μια από τις βασικότερες κακοδαιμονίες του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού μας συστήματος, η οποία το οδήγησε στα πρόθυρα της κατάρρευσης και επέφερε διαδοχικές μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών, την τελευταία οκταετία. Παράλληλα οδήγησε σε δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία αφορούν στους νέους συνταξιούχους και όχι βέβαια σε όσους είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί.

Η κατάσταση αυτή αποτέλεσε ένα από τα βασικά σημεία που επισήμαναν οι δανειστές στη διάρκεια των πρώτων μνημονίων, καθώς κάτι αντίστοιχο δύσκολα συναντάται σε άλλη χώρα και φυσικά, επέβαλαν μέτρα προκειμένου να μην τιναχθούν στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι κακοδαιμονίες δεν περιορίζονται μόνο εκεί, καθώς από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχουν ακόμη συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις άνω των 6.000 ευρώ τον μήνα, καθώς και άτομα που λαμβάνουν 10(!) συντάξεις (κύριες, επικουρικές και μερίσματα, αλλά και 6 κύριες συντάξεις!   
Οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν από τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ και αφορούν στον Σεπτέμβριο του 2018.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πρόωρα συνταξιοδοτούμενων σε παραγωγικές ηλικίες πέριξ των 50 – 55 ετών προέρχονται βασικά από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ), τις τράπεζες και τα λεγόμενα «ευγενή ταμεία». Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι εκμεταλλεύτηκαν ευνοϊκές διατάξεις που ίσχυαν, είτε κίνητρα εθελουσίας εξόδου. Αυτό προκύπτει άλλωστε και από το υψηλό ποσό των συντάξεων που απολαμβάνουν ως συνταξιούχοι, αλλά σε σχετικά «νεαρή» ηλικία.
Επίσης αρκετοί που ήταν κοντά στα όρια ηλικίας επιχείρησαν μαζικές εξόδους στη σύνταξη προκειμένου να προλάβουν επερχόμενες αυξήσεις ηλικιακών ορίων ή μειώσεις συντάξιμων αποδοχών και εφάπαξ.
https://www.msn.com/el-gr/money/economy/%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7/ar-BBSCsRf?li=BBqxHCu&ocid=mailsignout

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...