Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Πέντε «αγκάθια» στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Προβληματισμό για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού εξέφρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των θεσμών κατά τις συναντήσεις τους με τους εκπροσώπους των κομμάτων χθες, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά εργασίας και ειδικώς το θέμα του κατώτατου μισθού είναι ψηλά στην ατζέντα, καθώς τους απασχολούν οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και στη συνέχιση της μείωσης της ανεργίας.
Οι δανειστές φάνηκαν να μην έχουν αντίρρηση σε μια μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει σηκώσει ψηλά τον πήχυ στο σχετικό θέμα, παραπέμποντας σε εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Εργασίας για αυξήσεις έως 10%, και η υπουργός
Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου είπε προχθές σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ ότι πρόκειται για την «κορυφαία και πλέον εμβληματική πράξη» της κυβέρνησης για την ενίσχυση των εργαζομένων. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν πού θα συγκλίνουν οι δύο πλευρές.
Δεύτερη πηγή ανησυχίας, εξάλλου, φάνηκε κατά τις χθεσινές συναντήσεις να αποτελεί για τους θεσμούς το ενδεχόμενο δημοσιονομικής εκτροπής το 2019, εξαιτίας τόσο των δικαστικών αποφάσεων για τις συντάξεις και για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων όσο και των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, οι οποίες μπορεί να «φουσκώσουν» προεκλογικά. Στα σχετικά θέματα έχει αναφερθεί και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο στην επιστολή του στην κυβέρνηση, ενόψει της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που ξεκίνησε χθες.
Οι δανειστές πιέζουν επίσης να προχωρήσει ταχύτερα η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς έχει εκταμιευθεί για τον σκοπό αυτό σημαντικό ποσό (900 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του δανείου) που δεν έχει δοθεί ακόμη στους τελικούς δικαιούχους.
Κορυφαίου ενδιαφέροντος θέμα στην αξιολόγηση είναι, βεβαίως, αυτό των κόκκινων δανείων, με τους δανειστές να διαμηνύουν χθες στους εκπροσώπους των κομμάτων ότι ακόμη δεν έχουν στα χέρια τους καμία συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους της κυβέρνησης. Ως γνωστόν, αναμένεται το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, στο οποίο η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία, καθώς θέλει να στείλει το σήμα ότι η πρώτη κατοικία θα εξακολουθήσει –με κάποιο τρόπο– να προστατεύεται. Τους θεσμούς, όμως, απασχολούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις, καθώς το κυβερνητικό σχέδιο (ιταλικό μοντέλο) προβλέπει ότι η δόση του δανείου όσων υπαχθούν στη ρύθμιση θα επιδοτείται από το κράτος, υπό προϋποθέσεις. Επίσης, το άλλο σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, μέσω ενός σχήματος προστασίας ενεργητικού των τραπεζών, που έχει προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προβλέπει εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και επομένως εμπεριέχει κι αυτό ένα δημοσιονομικό ρίσκο.
Σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., εκ μέρους της οποίας συναντήθηκαν με τους θεσμούς ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο διευθυντής του Γραφείου του προέδρου Στέλιος Πέτσας, αυτό που θέλουν οι θεσμοί είναι να μην υπάρξουν επιπτώσεις ούτε στην παρούσα ούτε στην επόμενη κυβέρνηση.
Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, τους θεσμούς είδε χθες ο τομεάρχης Οικονομικών, πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων μετέφερε τις θέσεις του κόμματός του υπέρ της κατάργησης του υποκατώτατου και της αύξησης του κατώτατου μισθού.
«Βλέπουν» πρόοδο
Παρότι τα 16 προαπαιτούμενα δεν έχουν καλυφθεί, όπως επιβεβαίωσαν οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας τους, οι θεσμοί ευελπιστούν ότι θα υπάρξει πρόοδος έως το τέλος Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει απόφαση υπέρ της εκταμίευσης της πρώτης δόσης των SMPs και ANFAs το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., η εκτίμηση είναι ότι η δόση θα εκταμιευθεί, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η επαφή της χώρας με τις αγορές. Από την πλευρά της, η Ν.Δ. ως προς το συγκεκριμένο θέμα υποστήριξε τη θέση της ότι «η έξοδος πρέπει να είναι συνεχής, σταθερή και με χαμηλό κόστος δανεισμού, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και να μην υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες».
Η αντιπροσωπεία των επικεφαλής των θεσμών είχε χθες το βράδυ δείπνο με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τους ανέλυσε το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας για τα κόκκινα δάνεια. Σήμερα το πρωί η αντιπροσωπεία συναντάται με κοινωνικούς εταίρους, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια συνάντηση της αξιολόγησης με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα ακολουθήσει συζήτηση για τα χρηματοπιστωτικά.
http://www.kathimerini.gr/1005993/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/pente-agka8ia-sth-deyterh-metamnhmoniakh-a3iologhsh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...