«Ο δικός μας στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ο άξονας γύρω από τον οποίο θα κινηθεί ένας αστερισμός μικρότερων κομμάτων ή κινήσεων, συλλογικοτήτων και ομαδοποιήσεων με προγραμματική σύγκλιση και με ζητούμενο πολιτικές που έχουν στόχο το τέλος της λιτότητας και την ανασύνταξη του κοινωνικού κράτους» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας, Χρ, Βερναρδάκης, σε συνέντευξή του στην εφ. "Real News".
Καθιστά σαφές ότι αν η συζήτηση επικεντρωθεί γύρω από πρόσωπα το αποτέλεσμα θα είναι μια «ανακύκλωση φθαρμένων πρακτικών και ιδεών» και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τη «δημιουργία συνθηκών και χώρων ώσμωσης, δημιουργικών συγκλίσεων» και
«οπωσδήποτε μια μεγάλη ανανέωση στις προτάσεις και στα πρόσωπα της πολιτικής». «Το αίτημα για μια επί της ουσίας βαθιά ανανέωση του πολιτικού συστήματος πρέπει να υπηρετηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και με αυτή τη λογική δουλεύουμε» τονίζει ο κ. Βερναρδάκης.
Ερωτηθείς «αν το Μαξίμου θα υπερασπιστεί τους υπουργούς εναντίον των οποίων στρέφεται με βαριές κατηγορίες ο Π. Καμμένος», απάντησε, καταρχήν, «προφανώς και θα υπερασπιστούμε όλους και όλες που έχουν συμβάλει με αυταπάρνηση και εντιμότητα στην έξοδο της χώρας από την κρίση».
Στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας, αναφέρει ότι ο Π. Καμμένος «με τέτοιου είδους πρακτικές δεν τιμά ούτε τη δική του συμβολή, ούτε τους δικούς του συνεργάτες που στο κάτω-κάτω έχουν δικαίωμα στην άποψη τους» και προσθέτει για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ «φοβάμαι ότι εγκλωβίζεται σε ένα περιθωριακό χώρο αναφοράς που χαρακτηρίζεται από ανορθολογισμό και συνωμοσιολογία».
Ο Χρ. Βερναρδάκης θεωρεί «έωλο» τον ισχυρισμό περί «εξυπηρέτησης ξένων συμφερόντων» με το «ονοματολογικό» της γειτονικής χώρας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων «μήπως θα ήταν εμπόδιο το ονοματολογικό γι΄ αυτά τα «ξένα συμφέροντα», ώστε να προωθήσουν τάχα τις επιδιώξεις τους; Αφού, έτσι κι αλλιώς, είχαν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία»».
Θεωρεί «απολύτως φαιδρό» τον ισχυρισμό ότι στόχος του «ονοματολογικού» ήταν και η δημιουργία ρηγμάτων στα κόμματα της αντιπολίτευσης και «αντιστρέφοντας το ερώτημα», σημειώνει «μήπως τα κόμματα είχαν έτσι κι αλλιώς έναν εσωτερικό διχασμό και αυτός ήταν ο λόγος που δεν προχωρούσαν στην επίλυση ενός σημαντικού για τη χώρα θέματος;»
Ταυτόχρονα εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες αν ο ελληνικός λαός θα ήταν αντίθετος στη Συμφωνία των Πρεσπών, αν σε περίπτωση δημοψηφίσματος ετίθετο το ερώτημα «είστε υπέρ της μη υπογραφής της Συνθήκης και η γειτονική χώρα να εξακολουθήσει να ονομάζεται, όπως σήμερα, Μακεδονία ή είστε υπέρ της υπογραφής της Συμφωνίας και η γειτονική χώρα να αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία;».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, την ρύθμιση παλαιών ασφαλιστικών εισφορών, τη ρύθμιση των χρεών στην εφορία και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς των τραπεζών, ενώ η «νομοθετική παραγωγή» του επόμενου διμήνου θα είναι πυκνότερη και αποδοτικότερη.
Ο Χρ. Βερναρδάκης απορρίπτει την αντίληψη περί «χαλαρής ψήφου» στις ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι το «ισχυρό πανευρωπαϊκό διακύβευμα είναι η απόκρουση της φασιστικής και ναζιστικής απειλής» και καταλήγει αναφέροντας την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για «σημαντική ανάκαμψή» του και «ασφαλές εκλογικό προβάδισμα σε όλων των ειδών τις εκλογές που θα γίνουν από τον Μάιο και μετά».
http://www.topontiki.gr/article/306852/vernardakis-kaname-dimopsifisma-gia-tis-prespes-tha-kerdizame
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου