«Η επιλογή της Αριστεράς για τη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι μια εθνική επιλογή. Όχι μόνο γιατί λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα, στη βάση των συναινέσεων που είχαν διαμορφωθεί ιστορικά, αλλά και διότι προφυλάσσει τη χώρα έναντι και μελλοντικών κινδύνων» ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης. «Δεν υπάρχει αριστερό "όχι" στη Συμφωνία των Πρεσπών", είπε ο κ. Δραγασάκης απευθυνόμενος στα έδρανα του ΚΚΕ. «Δεν υπάρχει αριστερό "όχι"! Όσα
λάβαρα αντινατοϊκά και να υψώσετε, το "όχι" στη Συμφωνία των Πρεσπών ρίχνει νερό στον μύλο του εθνικισμού! Όχι γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το παν αλλά γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ασκήσουμε μια αριστερή πολιτική στα Βαλκάνια» πρόσθεσε.
«Το "ναι" στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει ναι στην κυβέρνηση. Σημαίνει ναι στη Συμφωνία. Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η διαμάχη γύρω από αυτήν δρα ως καταλύτης, επιταχύνονται οι εξελίξεις και πρέπει να προχωρήσουμε με γρηγορότερα βήματα στη συγκρότηση της προοδευτικής συμπαράταξης που έχει ανάγκη η χώρα» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Η γραμμή "η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική" είναι μία γραμμή άρνησης και αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων του Βουκουρεστίου. Είναι, δηλαδή, αμφισβήτηση και των συνόρων που προέκυψαν από τη Συμφωνία του Βουκουρεστίου» τόνισε και επισήμανε ότι «στη συμμαχία του "όχι" στη Συμφωνία των Πρεσπών έχουν συμπαραταχθεί δυνάμεις του ακραίου εθνικισμού και του μικροκομματισμού, οι οποίες αν και θέλουν να λυθεί αυτό το θέμα, θέλουν προηγουμένως και να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με αντιδημοκρατικό τρόπο». «Είναι αυτή μια παράδοξη συμμαχία, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη διότι αυτές οι δυνάμεις νομιμοποιούν τη Χρυσή Αυγή, νομιμοποιούν τις δυνάμεις του εθνικισμού και τελικά του πολέμου» συμπλήρωσε.
Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008, «αυτό που ονομάζουμε σήμερα εθνική γραμμή». «Αυτή η γραμμή, ενώ θέλει τη λύση, έχει ως πρωτεύον την οικονομική κυριαρχία και διείσδυση. Και γι' αυτό οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν έτοιμες να κάνουν ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις, διότι το κύριο δεν ήταν το όνομα αλλά οι δυνατότητες διείσδυσης. Όταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητοτάκης είπε "το όνομα θα ξεχαστεί" αυτό εννοούσε» υπογράμμισε για να παρατηρήσει: «Ο κ. Σπύρου, στο συλλαλητήριο της Κυριακής, όταν μιλούσε για προδοσία, πρωτίστως αναφερόταν στους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή διότι εκείνοι άνοιξαν τον δρόμο του συμβιβασμού, που εμείς σήμερα του δίνουμε μια συγκεκριμένη μορφή και κατάληξη».
«Είναι απορίας άξιο, που σήμερα κάποιοι μεταβιβάζουν αυτές τις ύβρεις σε εμάς, επειδή εμείς κλείσαμε τη συμφωνία, πετύχαμε τη λύση του προβλήματος, το οποίο εκείνοι είτε δεν τόλμησαν να λύσουν είτε και οι συνθήκες στη γειτονική χώρα δεν ήταν τότε ευνοϊκές» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Τέλος, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βουλή, με ισχυρή πλειοψηφία, θα επικυρώσει τη Συμφωνία, «και με τον τρόπο αυτό, θα μπει τέλος σε μια εκκρεμότητα 10ετιών που καθιστούσε την Ελλάδα μέρος του προβλήματος στην περιοχή, αν και θα μπορούσε να είναι ο πρωταγωνιστής για προοδευτικές εξελίξεις».
http://www.matrix24.gr/2019/01/dragasakis-den-iparchi-aristero-ochi-stis-prespes/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου