Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018

Εγκρίθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ το διαζύγιο με τη Βρετανία

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ ενέκριναν τη συμφωνία διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. 
Η συμφωνία ορίζει τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας στις 29 Μαρτίου και περιγράφει το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων των δύο πλευρών.
Οι 27 τάσσονται υπέρ της όσο το «δυνατόν πιο στενής σχέσης με το Λονδίνο» μετά το Brexit, αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας. H συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, όπου πολλοί βουλευτές όμως έχουν εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις. H βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαιρέτισε τη συμφωνία
ως απαρχή ενός κεφαλαίο για τη Βρετανία, όμως ο πρόεδρος  της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο, προσερχόμενος στη σύνοδο Κορυφής για «ημέρα θλίψης».
«Αυτή η συμφωνία είναι όσο καλύτερη γίνεται, τόνισε ο κ. Γιούνκερ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα την επικυρώσει. «Εγώ θα ψήφιζα ναι, γιατί αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Είμαι λυπημένος που βλέπω το Ηνωμένο Βασίλειο να φεύγει, γιατί δεν είναι αμελητέα χώρα για την ΕΕ. Είναι μια στιγμή βαθιάς λύπης. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είναι ένα ομαλό διαζύγιο. Αλλά δεν υπάρχουν ομαλά διαζύγια», είπε ο κ. Γιούνκερ.
To βρετανικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει επί της συμφωνίας στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά η έγκριση της συμφωνίας δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, δεδομένου ότι Εργατικοί, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας  καθώς και πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών είναι αποφασισμένοι να καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Χθες, η Τερέζα Μέι απηύθυνε μέσω ανοικτής επιστολής δραματική έκκληση στους Βρετανούς πολίτες, ζητώντας τους να στηρίξουν τη συμφωνία, με το επιχείρημα ότι αφενός αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή για τη χώρα και αφετέρου ότι η συμφωνία τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
http://www.kathimerini.gr/996990/gallery/epikairothta/kosmos/egkri8hke-apo-toys-hgetes-ths-ee-to-diazygio-me-th-vretania

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βαρουφάκης για σκανδαλολογία: Όλοι γνωρίζουν - Θα ήθελα να είχαμε FBI στην Ελλάδα

Καυστικός σχετικά με την σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών, αλλά και τη γενικότερη αντιμετώπιση σκανδάλων στην Ελλάδα, εμφανίστηκε, μιλώντ...