Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ

Της Βασιλικής Σιούτη
Το άλλοτε πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ, που σφράγισε πολιτικά τη Mεταπολίτευση, μπορεί σήμερα να είναι πλέον ένα μικρό κόμμα, αλλά τόσο η κυβέρνηση όσο και το κράτος εξακολουθούν να στελεχώνονται από πολλά δικά του στελέχη, και μάλιστα όλων των τάσεων. Και της εκσυγχρονιστικής (Ζορμπά, Τσουκαλάς, Μάρδας κ.ά.) αλλά και της λαϊκιστικής (Ξενογιαννακοπούλου, Κουρουμπλής, Σπίρτζης, Κοτσακάς, Μπόλαρης, Κατσέλη κ.ά.). Ακόμα και στην κρίσιμη για την κυβέρνηση Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έβαλαν (Γιάννης Ρουμπάτης). Στους γενικούς γραμματείς, σε θέσεις του ευρύτερου κράτους και στους μετακλητούς, η παρουσία των πρώην στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ
είναι πολύ μεγάλη αριθμητικά και εντυπωσιάζει το ότι έχουν «ξεθάψει» ακόμα και πρόσωπα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που είχαν ξεχαστεί εντελώς και επανήλθαν τώρα αναβαθμισμένα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που συζητιόταν πρόσφατα στην Κουμουνδούρου, ήταν αυτό του Γιώργου Φλωρεντή, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και από τους πιο στενούς συνεργάτες του Νίκου Παππά.
Στην Κουμουνδούρου (που είναι άντρο πολλών εσωκομματικών αντιπάλων του Ν. Παππά) κάποιοι ανακάλυψαν πρόσφατα ότι πρόκειται για τον παλιό σύμβουλο «για θέματα αλλοδαπών» του τέως υπουργού Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ρωμαίου, γύρω από τον οποίο είχε ξεσπάσει τότε ένα σκάνδαλο με αστυνομικά κυκλώματα, βίζες κ.λπ.
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να την ολοκληρώσει (και) αυτή την πολιτική «κωλοτούμπα» και να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ, ασπαζόμενος τη σοσιαλδημοκρατία, γιατί με τις ψήφους μόνο από το «αριστεροχώρι», όπως είχε αποκαλέσει ο ίδιος τον χώρο της αριστεράς, δεν θα μπορέσει να εδραιωθεί στην εξουσία, όπως επιδιώκει.
Ο Γ. Φλωρεντής, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, είχε συμπεριληφθεί στους κατηγορούμενους για «συμμετοχή σε κυκλώματα έκδοσης παράνομων αδειών παραμονής σε αλλοδαπές και προστασίας ύποπτων κέντρων διασκέδασης και ινστιτούτων μασάζ».
Οι κατηγορίες συγκεκριμένα ήταν «για παρότρυνση υφισταμένου σε διάπραξη αδικημάτων, για ηθική αυτουργία σε νόθευση εγγράφων – και για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος από κοινού με έναν δημόσιο υπάλληλο». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Φλωρεντής αργότερα απαλλάχθηκε με βούλευμα και ο ίδιος είχε ισχυριστεί τότε πως σκοπός του σκανδάλου ήταν «να χτυπήσουν τόσο τον υπουργό όσο και το έργο που έχει επιτελέσει».
Υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ όμως σε πολύ πιο κρίσιμες θέσεις από τον Γ.Φλωρεντή. Μια σημαντική τριάδα (πιο σημαντική από πολλούς υπουργούς) αποτελούν οι Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Γιάννης Ρουμπάτης και Γιάννης Μαντζουράνης, που είχε αναλάβει πληρεξούσιος δικηγόρος του ελληνικού Δημοσίου στην πολύ σημαντική υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και ο οποίος συμβουλεύει τον Νίκο Παππά.
Ο Γ. Μαντζουράνης είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου και ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ενώ η εμπλοκή του στο σκάνδαλο Κοσκωτά και την υπόθεση Κουτσόγιωργα είχε ως συνέπεια να προφυλακιστεί για 18 μήνες.
Ο Γ. Μαντζουράνης, που συντρώγει συχνά με κυβερνητικά στελέχη και έχει φιλοξενήσει στο πατρικό του στην Αρκαδία υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα, έχει αναλάβει ως δικηγόρος πολύ μεγάλες υποθέσεις, όπως αυτές της Siemens, της Proton Bank, της λίστας Λαγκάρντ κ.ά. Θεωρείται πολύ έξυπνος και ικανός και οι πληροφορίες λένε ότι προσφέρει μεγάλη υποστήριξη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τελευταία εμφανίζεται πολύ συχνά σε πολιτικά πάνελ της δημόσιας τηλεόρασης, όπου αναπτύσσει την επιχειρηματολογία του.
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, που υπήρξε οικονομικός σύμβουλος, συνεργάτης και υπουργός του Ανδρέα Παπανδρέου επί ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80, είναι από το 2016 πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής. Φωτο: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, που υπήρξε οικονομικός σύμβουλος, συνεργάτης και υπουργός του Ανδρέα Παπανδρέου επί ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80 (και αυτός με εμπλοκή στο σκάνδαλο Κοσκωτά), με απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα είναι από το 2016 πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής. Η Τράπεζα Αττικής είναι ιδιαίτερης σημασίας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η επιλογή του καταδεικνύει ότι θεωρείται άνθρωπος μεγάλης εμπιστοσύνης για το Μαξίμου.
Δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τράπεζα για δάνεια σε δικούς της επιχειρηματίες, όπως ο Χρ. Καλογρίτσας, ενώ η ΝΔ έχει αφήσει πολλές φορές αιχμές και υπονοούμενα, απειλώντας την κυβέρνηση ότι θα λογοδοτήσει. Την τριάδα των ισχυρών πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που σήμερα συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλους-κλειδιά συμπληρώνει ο διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης (συμπτωματικά υπήρξε κι αυτός στενός συνεργάτης του Κοσκωτά).
Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, «παραμένει εδώ», όχι ενωμένο, αλλά οπωσδήποτε ισχυρό. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να την ολοκληρώσει (και) αυτή την πολιτική «κωλοτούμπα» και να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ, ασπαζόμενος τη σοσιαλδημοκρατία, γιατί με τις ψήφους μόνο από το «αριστεροχώρι», όπως είχε αποκαλέσει ο ίδιος τον χώρο της αριστεράς, δεν θα μπορέσει να εδραιωθεί στην εξουσία, όπως επιδιώκει.
Για τον λόγο αυτόν έδωσε μεγάλο επικοινωνιακό βάρος στην πρόσκληση που του έστειλε η πρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD, η Αντρέα Νάλες, σε ένα debate camp όπου συζητήθηκαν θέματα που είχαν σκοπό να ενισχύσουν το αριστερό προφίλ του κόμματος. Η νεοφιλελεύθερη στροφή του SPD που έγινε επί Σρέντερ με την περίφημη «ατζέντα 2010» εκτιμάται ότι έχει τραυματίσει βαθιά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και γι’ αυτό έχουν αποφασίσει εσχάτως να ενισχύσουν λίγο την πιο αριστερή φυσιογνωμία που είχε κάποτε.
Το Μέγαρο Μαξίμου θεώρησε το γεγονός αυτό πρώτης τάξεως ευκαιρία για να το διαφημίσει στο εσωτερικό της χώρας, αναβαθμίζοντας μια χαλαρή διαδικασία σε συνέδριο του SPD, που δεν ήταν, αλλά σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ έπαιξε ως τέτοια, αφού έτσι την παρουσίασαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα δεν έπαιξε σε κανένα γερμανικό ΜΜΕ, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον, αλλά η παρουσία του κατάφερε να εκνευρίσει το ΚΙΝ.ΑΛ. –πρώην ΠΑΣΟΚ–, καθώς αυτό είναι το «αδελφό κόμμα». Λόγω της συρρίκνωσής τους, όμως, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες προτιμούν να βαφτίσουν σοσιαλδημοκράτη τον Τσίπρα, που βρίσκεται και στην εξουσία.
Το παλιό ΠΑΣΟΚ δεν έχει ισχυρή παρουσία μόνο στο εσωτερικό της κυβέρνησης Τσίπρα. Παραμένει ισχυρό στον συνδικαλισμό και στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου τα ποσοστά του είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που πήρε το κόμμα στις εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας την υστέρηση και την αδυναμία του αυτή, έχει αποφασίσει να στηρίξει αρκετές υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές, ντιλάροντας για κάποια ανταλλάγματα και με την προσδοκία αυτήν τη φορά ο εκλογικός χάρτης των δημοτικών εκλογών να έχει περισσότερο ροζ.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2018/11/18/%CE%BF-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CF%89%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BA/#more-100008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...