Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Γεννηματά: Η χώρα κινδυνεύει να μετατραπεί σε αρένα λάσπης

Στην ανάγκη αλλαγής του αποικιακού χαρακτήρα νόμου για τις διοικήσεις των τραπεζών, επέμεινε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο συνέδριο της ΟΤΟΕ.
«Είναι αδιανόητο σε ορισμένες τράπεζες που μεγάλο μέρος των μετοχών κατέχει το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, να «κάνουν κουμάντο» ξένα στελέχη που φυσικά ούτε καν ιδιώτες μετόχους δεν εκφράζουν» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. «Αυτή δεν είναι αριστερή πολιτική, πιο δεξιά … πεθαίνεις» συνέχισε και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το πολιτικό κλίμα που
δημιουργεί:
«Η χώρα κινδυνεύει με ευθύνη συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων να μετατραπεί σε αρένα λάσπης. Δυστυχώς βαδίζουμε προς εκλογές με τους πιο αρνητικούς όρους, σε τοξικό κλίμα που καλλιεργείται συστηματικά».
Χαιρετισμός της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στο Συνέδριο της ΟΤΟΕ:
Ευχαριστώ για την πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετίσω στο Συνέδριό σας. Θέλω εδώ ενώπιόν σας, με καθαρές κουβέντες να σας μεταφέρω τις προτάσεις, τις δεσμεύσεις του Κινήματος Αλλαγής για τον κόσμο της εργασίας, αλλά φυσικά και για το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα και τον ρόλο του στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Φίλες και Φίλοι,
Η Ελλάδα έχει δυνάμεις για να βγει από την κρίση. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια, να δημιουργούν στον τόπο τους. Και δική μας υποχρέωση, εμάς των πολιτικών κομμάτων, είναι να δικαιώσουμε τις θυσίες τους, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για Ανάπτυξη, για θέσεις εργασίας, για νέο πλούτο που η δίκαιη διανομή του θα οδηγήσει στην μείωση των Ανισοτήτων, και στην αποκατάσταση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Όμως αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε συνθήκες πολιτικής πόλωσης, διχασμού, σε συνθήκες που η χώρα κινδυνεύει με ευθύνη συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων να μετατραπεί σε αρένα λάσπης. Έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του τόπου. Δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι ότι αυτό σήμερα χρειάζεται η χώρα.
Δυστυχώς βαδίζουμε προς εκλογές με τους πιο αρνητικούς όρους, σε τοξικό κλίμα που καλλιεργείται συστηματικά.
Πανηγυρίζει η Κυβέρνηση για τα υπερπλεονάσματα στον Προϋπολογισμό. Αυτά δηλαδή που βάζουν την θηλιά στον λαιμό της χώρας, υπονομεύουν την Ανάπτυξη, οδηγούν σε διάλυση το Κοινωνικό Κράτος. Δυστυχώς για τον κ.Τσίπρα , οι Έλληνες καταλαβαίνουν ότι οι βάρβαροι είναι εδώ, είναι η ίδια η πολιτική του που φτωχοποιεί όλο και περισσότερους. Του παίρνει 10 και τους επιστρέφει 1.
Από την άλλη η ΝΔ εκμεταλλεύεται την αποτυχία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για να πετύχει την συντηρητική παλινόρθωση. Υπόσχεται ανάπτυξη για τους λίγους, χωρίς δίκτυ προστασίας για όσους έχουν ανάγκη. Αμφισβητεί εργασιακά δικαιώματα, εξαγγέλλει νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.
Πρόκειται για δύο εξίσου συντηρητικές πολιτικές. Δυο όψεις του ίδιου αδιεξόδου. Ο τόπος χρειάζεται Πολιτική Αλλαγή και ριζική αλλαγή πολιτικής.
Ο τόπος χρειάζεται στρατηγική για την έξοδο από την κρίση, Σχέδιο που να ενώνει και εμπνέει τους Έλληνες γ ια την εφαρμογή του.
Αυτό που εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, παρουσιάσαμε με το «Σχέδιο Ελλάδα».
Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Φίλες και Φίλοι,
Δεν ξεχνάμε ότι ιδιαίτερα το 2015, με το αχρείαστο Γ’ μνημόνιο και τους τυχοδιωκτισμούς των Τσίπρα/Βαρουφάκη οι Τράπεζες υποχρεώθηκαν σε ανακεφαλαιοποίηση που οδήγησε στην απώλεια 20 δις ευρώ, για το Δημόσιο, το Ασφαλιστικό Σύστημα και τους μετόχους τους.
Δεν ξεχνάμε τα capital controls.
Σε κάθε περίπτωση όμως η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί. Όλοι γνωρίζετε ότι υπάρχει ανάγκη εξυγίανσης των Τραπεζών από τα «κόκκινα δάνεια», ώστε να μπορούν αυτές και πάλι να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά. Λύση όμως δεν αποτελούν οι μαζικοί και «τυφλοί» πλειστηριασμοί ακόμη και της Α’ κατοικίας των μικρών δανειοληπτών, όπως επιλέγει η Κυβέρνηση. Με άρση μάλιστα της προστασίας του Νόμου 3869 του ΠΑΣΟΚ.
Έχουμε προτείνει και επιμένουμε. Να περιέλθουν τα «κόκκινα δάνεια» -ιδιαίτερα των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών- στην διαχείριση ειδικού πιστωτικού Ιδρύματος (Bad Bank) , που θα δημιουργηθεί με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, με σκοπό μια συγκροτημένη πολιτική αναδιάρθρωσης και επιβίωσης των επιχειρήσεων. Έχουμε προτείνει για τα στεγαστικά δάνεια, τον χωρισμό της οφειλής σε ενήμερη και παγωμένη. Η αποπληρωμή της ενήμερης οφειλής να συνεπάγεται αυτόματη διαγραφή της παγωμένης.
Φυσικά με προστασία της Α’ κατοικίας για τους μικρούς και μεσαίους δανειολήπτες που έπληξε η κρίση. Χαίρομαι γιατί ενώ όταν καταθέσαμε τις προτάσεις μας αντιμετωπίσαμε επιφυλάξεις σήμερα ΟΛΟΙ συζητούν «λύσεις» που εντάσσονται στην ίδια λογική. Επισημαίνω ότι σε ανάλογη λογική κινείται και η σχετική πρόταση του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Και βέβαια να τονίσω ότι επιμένουμε στην ριζική αλλαγή του αποικιακού χαρακτήρα Νόμου για τις Διοικήσεις των Τραπεζών. Είναι αδιανόητο σε ορισμένες Τράπεζες που μεγάλο μέρος των μετοχών κατέχει το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, να «κάνουν κουμάντο» ξένα στελέχη που φυσικά ούτε καν ιδιώτες μετόχους δεν εκφράζουν. Και την ίδια ώρα να αποκλείονται από τα Δ.Σ. άνθρωποι καταξιωμένοι στις επιχειρήσεις, στην ακαδημαϊκή κοινότητα και φυσικά εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Αυτή δεν είναι αριστερή πολιτική, πιο δεξιά … «πεθαίνεις».
Φίλες και Φίλοι,
Καμία Τράπεζα, καμία επιχείρηση δεν μπορεί να προχωρήσει, χωρίς μια σωστή σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό της, χωρίς πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων του και έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του. Γνωρίζουμε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις αμφισβητούν όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας και χάρις στον αγώνα της ΟΤΟΕ και μόνο δεν είχαμε απολύσεις.
Ξεκαθαρίζω, όσον μας αφορά:
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ.
Όμως υπάρχει το ερώτημα:
Επιβάλλουν αλλαγές οι τεχνολογικές εξελίξεις;
Αναμφίβολα Ναι!
Οι Τράπεζες και η τραπεζική εργασία αλλάζουν.
Λιγότερα καταστήματα, αλλά περισσότερα νέα προϊόντα.
Νέες εργασίες, αλλά και νέες επιχειρήσεις στο σύστημα που δεν είναι παραδοσιακές τράπεζες, αλλά παρεμβαίνουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Που διευρύνουν και «σκληραίνουν» τον ανταγωνισμό, θέτοντας συνεχώς ζητήματα στον παραδοσιακό τραπεζικό τομέα.
Οι πρώτοι που ενδιαφέρονται γι αυτές τις αλλαγές είναι οι εργαζόμενοι. Είναι επιβεβλημένο λοιπόν, εργαζόμενοι και εργοδότες, να διαμορφώσουν μέσα από την συλλογική διαπραγμάτευση, με Συλλογικές Συμβάσεις, αυτό το νέο πλαίσιο που εγγυάται το «αύριο», αλλά διασφαλίζει τον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του πλήρως.
Εμείς δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε θετικές συνθήκες γι’ αυτό.
Γι’ αυτό με την Πρόταση Νόμου που πρόσφατα καταθέσαμε:
 Ενισχύουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις και ιδιαίτερα την Κλαδική Σύμβαση, επαναφέροντας τον θεσμό της επέκτασης και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
 Κατοχυρώνουμε τα εργασιακά δικαιώματα επαναφέροντας τον θεσμό της μετενέργειας των Συλλογικών Συμβάσεων.
Και πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε την επιθεώρηση εργασίας, το «μεγάλο όπλο» για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Επιτρέψτε μου τέλος να αναφερθώ στην ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης για να πάρουν οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας αξιοπρεπείς επικουρήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα συνεχίσει να πιέζει την Κυβέρνηση.
Φίλες και Φίλοι,
Ο κόσμος της εργασίας ήταν και θα είναι στρατηγικός σύμμαχος της Δημοκρατικής Παράταξης.
Σας θέλουμε μαζί μας για να ανταποκριθούμε στο κύριο αίτημα της πλειοψηφίας των Ελλήνων για ανάκτηση της αξιοπρέπειας τους. Σε αυτή την απαίτηση αλλαγής και αξιοπρέπειας στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή.
http://www.matrix24.gr/2018/11/gennimata-i-chora-kindinevi-na-metatrapi-se-arena-laspis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...