Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Παγκόσμια ληστεία

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Πέρυσι η Amazon είχε τζίρο σχεδόν 200 δισ. δολάρια, αλλά σε πολλές χώρες ο φορολογικός συντελεστής της ήταν σχεδόν 0%. ΜΗΔΕΝ!   

Οι κολοσσοί του διαδικτύου εκμεταλλεύονται φορολογικά παραθυράκια για να φυγαδεύουν δισεκατομμύρια φόρων που θα έπρεπε να προορίζονται για την εκπαίδευση, την υγεία και άλλα δημόσια αγαθά. Εμείς πληρώνουμε φόρους. Αυτοί γιατί όχι;
    Τώρα η ΕΕ θέλει να περάσει έναν επαναστατικό νόμο τύπου Ρομπέν των Δασών, που θα της επιτρέπει να παίρνει λίγα χρήματα απ’ τα τρισ. που βγάζουν οι κολοσσοί του ίντερνετ και να τα δίνει στους πολίτες. Όμως αυτές οι εταιρείες-μεγαθήρια αντεπιτίθενται, επειδή ξέρουν ότι, αν ψηφιστεί στην Ευρώπη, θα υιοθετηθεί παγκοσμίως.   

Ας δείξουμε στις κυβερνήσεις μας ότι το ποτήρι της φορολογικής ανισότητας ξεχείλισε 
-- το Avaaz θα παραδώσει την έκκλησή μας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πριν απ’ την ψηφοφορία που θα γίνει σε λίγες μέρες: 

Φορολογήστε τους κολοσσούς του ίντερνετ

Δεν είναι μόνο μία εταιρεία ή ένα πλούσιο αφεντικό. Οκτώ άνθρωποι κατέχουν τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της Γης. Και παρόλο που η παγκόσμια φτώχεια έχει μειωθεί και πολλές χώρες έχουν σημειώσει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, ο πλούτος συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στα χέρια απίστευτα λίγων μεγιστάνων.   

Αυτό το σχέδιο δεν θα αλλάξει την κατάσταση σε μια μέρα, αλλά είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Στόχος είναι απλώς να κάνουμε τις εταιρείες «ψηφιακών υπηρεσιών» (όπως η Amazon, η Apple, η Google κλπ.) να πληρώνουν τουλάχιστον έναν πολύ χαμηλό φόρο στις χώρες όπου έχουν κέρδη, αντί να μπορούν να φυγαδεύουν όλα τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους.
   

Δεν πρόκειται για τη δαιμονοποίηση των επιτυχημένων εταιρειών, αλλά για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας οικονομίας που θα ευνοεί όλους και όλες μας -- όχι μόνο τα μεγάλα αφεντικά. Πρέπει να σταματήσουν οι εταιρείες αυτές να τσεπώνουνδισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων, που κανονικά θα έπρεπε να καταβάλλονται ως φόροι και να επενδύονται στην παιδεία, την υγεία και τις υποδομές. Και σε αντίθεση με τον Ρομπέν των Δασών, δεν μιλάμε για ληστεία, αλλά για αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να γίνει έστω λίγο πιο δίκαιο το φορολογικό καθεστώς.
   

Αν περάσει το νομοσχέδιο για τον ψηφιακό φόρο στην ΕΕ, θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι κολοσσοί του διαδικτύου κάνουν ό,τι μπορούν για να το εμποδίσουν. Όμως, αν παραδώσουμε το μήνυμά μας σε σημαντικές πρωτεύουσες, πριν απ’ τη μεγάλη σύνοδο σε λίγες μέρες, μπορούμε να αλλάξουμε την ισορροπία των δυνάμεων. Πρόσθεσε το όνομά σου:
 

Φορολογήστε τους κολοσσούς του ίντερνετ
Είναι στο χέρι μας να στείλουμε το εκκωφαντικό μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε στους πλουσίους να γίνονται διαρκώς πλουσιότεροι. Ας κάνουμε τη φορολογική νομοθεσία που ισχύει για σένα και για μένα να εφαρμοστεί και για αυτούς. Έτσι πρέπει να λειτουργεί ο κόσμος -- και για αυτό πρέπει να αγωνιστούμε.  

Με ελπίδα,   
Danny, Christoph, Antonia, Mike και όλη η ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...