Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Ποιοι δικαιούνται φέτος το κοινωνικό μέρισμα – Πώς θα «μοιραστούν» τα 710 εκατομμύρια

Περίπου 710 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν  φέτος για το κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και όπως ανακοίνωσε από το βήμα ο  υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Στα ίδια πρότυπα που ήταν πέρυσι το μέρισμα, έτσι θα δοθεί και φέτος», είπε ο υπουργός Οικονομικών και  ενημέρωσε ότι οι παράμετροι για την απόδοση μερίσματος για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών δεν θα αλλάξουν. Το ύψος του κοινωνικού μερίσματος καθορίζεται με βάση τρία εισοδηματικά όρια, τα οποία αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα άτομα που απαρτίζουν το
ωφελούμενο νοικοκυριό και μία σειρά επιπλέον κριτηρίων, όπως η ασφάλιση, ο τόπος διαμονής και η περιουσία.
Το ακριβές ύψος και τα κριτήρια θα καθοριστούν με ΚΥΑ που ευελπιστεί η κυβέρνηση να έχει βγει έως την ερχόμενη Δευτέρα ώστε την Τρίτη να ανοίξει η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέτρο αφορά 1,3-1,4 εκ νοικοκυριά, περίπου 3,5 εκατ. δικαιούχους. 
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, η καταβολή στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος θα γίνει ώστε τις 14 Δεκεμβρίου. 
Όπως και για το 2017, ωφελούμενα δύναται να είναι νοικοκυριά, μονοπρόσωπα ή πολυπρόσωπα, ενώ συμπεριλαμβάνονται και τα φιλοξενούμενα άτομα. Στους δικαιούχους συγκαταλέγονται επίσης, όσοι ζουν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων που λειτουργούν σε αυτούς.
Βασικό κριτήριο για την ένταξη στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος, θα είναι και φέτος το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του νοικοκυριού, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2017.
Τα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβει κάποιος κοινωνικό μέρισμα 
  • 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
  • 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
  • 15.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη
  • 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα τέκνα 
  • 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα τέκνα και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο παιδί
  • 22.550 για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη
  • 27.000 για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα
http://www.kathimerini.gr/997381/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/poioi-dikaioyntai-fetos-to-koinwniko-merisma--pws-8a-moirastoyn-ta-710-ekatommyria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...