Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Guardian: Η οικονομική κρίση έφερε τον αριστερό λαϊκισμό στην Ελλάδα

Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες εμπιστεύονται πλέον κόμματα λαϊκισμού, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο βρετανικός Guardian σε μεγάλη έρευνα που έκανε για την ενίσχυση του λαϊκισμού στην Ευρώπη ενόψει των Ευρωεκλογών του 2019.
Η έρευνα βασίζεται στις εκλογικές επιδόσεις των λαϊκιστικών κομμάτων, τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά, τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε 31 χώρες με τον Guardian να συνεργάζεται με περισσότερους από 30 πολιτικούς επιστήμονες. Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι τα λαϊκίστικα κόμματα έχουν τριπλασιάσει την εκλογική τους επιρροή μέσα στα τελευταία 20
χρόνια με έναν στους τέσσερις ευρωπαίους ψηφοφόρους να επιλέγει στις κάλπες κόμματα αυτής της κατηγορίας.
«Το έδαφος για την άνοδο του λαϊκισμού έχει γίνει αυξητικά γόνιμο και τα λαϊκίστικα κόμματα σήμερα είναι πολύ ικανά στο να αξιοποιούν το στοιχείο αυτό» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, ο Ολλανδός Ματίας Ρούντεν.
«Τη μεγαλύτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια είχαν ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και ο Ματτέο Σαλβίνι στην Ιταλία ενώ τα αριστερά λαϊκίστικα κόμματα, τα οποία αναπτύχθηκαν στη σκιά της οικονομικής κρίσης, απέτυχαν να εξασφαλίσουν μια θέση στην κυβέρνηση οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ελλάδα» σημειώνεται στην έρευνα.
Η Ευρώπη, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική ήπειρος στην οποία καταγράφεται το φαινόμενο αυτό, αναφέρεται στην έρευνα, στην οποία επισημαίνεται ότι λαϊκιστές έχουν εκλεγεί σε κυβερνητικές θέσει σε πέντε από τις επτά μεγαλύτερες δημοκρατίες: τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία, το Μεξικό και τις Φιλιππίνες.
Όσον αφορά στην Ελλάδα ο Guardian αναφέρει: «Το 2008 ήρθε η οικονομική κρίση και η ύφεση. Καθώς πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, είδαν να συρρικνώνεται το βιοτικό τους επίπεδο, τα κεντρικά κόμματα που κυβερνούσαν μέχρι τώρα έγιναν ένας προφανής στόχος». 
«Οι Έλληνες έδωσαν το 27% των ψήφων τους στους ριζοσπαστικούς αριστερούς λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ το 2012, εκλέγοντάς τους στην κυβέρνηση τρία χρόνια αργότερα, με περίπου 10 μονάδες υψηλότερα. Στην Ισπανία, το κόμμα που μάχεται τη λιτότητα - οι Podemos - πήρε το 21% το 2015 μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυση του», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει:
«Κόμματα όπως οι Podemos στην Ισπανία και o ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα συνδυάζουν τον λαϊκισμό τους με μια ριζοσπαστική κυρίαρχη ιδεολογία».
http://www.topontiki.gr/article/298338/guardian-i-oikonomiki-krisi-efere-ton-aristero-laikismo-stin-ellada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...