Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Καθυστερούν εξόφληση λογαριασμών 2 στους 3 Ελληνες

Ασυνέπεια στην πληρωμή των λογαριασμών τους επιδεικνύουν δύο στους τρεις Ελληνες, ποσοστό που δεύτερη συνεχή χρονιά είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Η θλιβερή αυτή «πρωτιά», σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης European Consumer Payment Report της εταιρείας Intrum, δεν οφείλεται σε αδιαφορία ούτε αποτελεί στάση ζωής, τουλάχιστον για την πλειονότητα των πολιτών. Είναι συνέπεια κυρίως της έλλειψης χρημάτων, καθώς τα νοικοκυριά στην Ελλάδα εξακολουθούν να διαθέτουν εξαιρετικά μειωμένο εισόδημα. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι άλλωστε ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat ,πάνω από τα μισά νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε έκτακτες δαπάνες. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση της Intrum, το 66% των Ελλήνων
δήλωσε ότι τους τελευταίους 12 μήνες καθυστέρησε να πληρώσει τουλάχιστον έναν λογαριασμό. Μάλιστα, το 31% καθυστέρησε να πληρώσει από δύο έως τέσσερις λογαριασμούς, ενώ ένα 15% τουλάχιστον πέντε λογαριασμούς.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στις απαιτήσεις από πελάτες που έχουν οι ΔΕΚΟ, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΔΕΗ. Οι ανεξόφλητες οφειλές της Επιχείρησης από πελάτες ανέρχονταν στο τέλος Ιουλίου σε 2,429 δισ. ευρώ, με τις οφειλές ειδικά των νοικοκυριών να ανέρχονται σε 886 εκατ. ευρώ.
Στην Ευρώπη το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι καθυστέρησε να πληρώσει τουλάχιστον έναν λογαριασμό τους τελευταίους 12 μήνες ανέρχεται σε 44%. Κυριότερη αιτία για τη μη έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών αναφέρεται από τους Ελληνες η ανεπάρκεια χρημάτων, με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται φέτος σε 65% έναντι 70% στην περυσινή έκθεση.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφεται στην Ευρώπη και είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο διαμορφώνεται σε 40%. Υπάρχει, πάντως, κι ένα 32% που δήλωσε ότι καθυστέρησε να πληρώσει τους λογαριασμούς του, διότι απλώς το... ξέχασε, ποσοστό που στην Ευρωπαϊκή Ενωση φθάνει το 49% και αποτελεί την κυριότερη αιτία ασυνέπειας.
Ακόμη πιο μεγάλη πίεση να αντεπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα βιώνουν τα νοικοκυριά με παιδιά. 35% των Ελλήνων δηλώνουν ότι τους τελευταίους έξι μήνες δανείστηκαν χρήματα ή υπερχρέωσαν τις πιστωτικές του κάρτες προκειμένου να αγοράσουν κάτι για τα παιδιά τους, με το 20% να αναφέρει ότι αναγκάστηκε να ακολουθήσει αυτή την πρακτική πάνω από μία φορά.
Το ζήτημα είναι ότι πλέον οι γονείς στην Ελλάδα ανησυχούν ιδιαιτέρως για το πώς θα τα βγάλουν πέρα τα παιδιά τους, ακόμη και όταν μεγαλώσουν και φύγουν από την οικογενειακή εστία. Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της Intrum, 74% των Ελλήνων φοβούνται ότι πρέπει να στηρίξουν οικονομικά τα παιδιά τους, ακόμη και όταν αυτά φύγουν από το σπίτι για να φτιάξουν το δικό τους νοικοκυριό.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που συναντάται στην έρευνα και με μεγάλη απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώνεται στο 50%. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι συχνό το φαινόμενο συνταξιούχοι να στηρίζουν οικονομικά τις οικογένειες των άνεργων παιδιών τους.
Τα πράγματα για τα νοικοκυριά δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο όταν προκύπτει κάποιο έκτακτο έξοδο, κάποια δαπάνη, για παράδειγμα που πρέπει να γίνει για να αντιμετωπισθεί κάποια ασθένεια. Σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, το 52,7% των νοικοκυριών στην Ελλάδα το 2017 δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει σε απρόβλεπτες δαπάνες. Πρόκειται για το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., με τον κοινοτικό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 33,9%.
Η Intrum είναι σουηδική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται σε 24 χώρες στον κλάδο είσπραξης απαιτήσεων, αλλά και στον κλάδο διαχείρισης κόκκινων δανείων, έχοντας αποκτήσει σχετικό χαρτοφυλάκιο και στην Ελλάδα. Εδώ και χρόνια συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βασικό αντικείμενο τις καθυστερήσεις στις πληρωμές. Το δείγμα της πανευρωπαϊκής έρευνας, η οποία διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, είναι 24.398 άτομα.
http://www.kathimerini.gr/997210/gallery/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ka8ysteroyn-e3oflhsh-logariasmwn-2-stoys-3-ellhnes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...