Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Πώς θα λάβετε πίσω τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα – Αναλυτικά τα βήματα

Δικαιώνονται σταδιακά, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι αναφορικά με τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα. 
Όπως αναφέρει το ''Έθνος'', μέχρι στιγμής, τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας έχουν δικαιώσει έναν συνταξιούχο του Δημοσίου από την Αθήνα, αλλά και έξι εν ενεργεία εργαζόμενους από τους Δήμους Άργους και Ναυπλίου για το δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων. Το αίτημά τους αφορούσε στην αναδρομική καταβολή των τριών Δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας) καθώς και την εφεξής και κατ’ έτος καταβολή τους.  Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το κύμα αιτήσεων και αγωγών στα Ταμεία για τα αναδρομικά παράνομων μειώσεων που επιβλήθηκαν σχεδόν
σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους είτε με μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 είτε με κατάργηση Δώρων από κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» αποκαλύπτει τα δικόγραφα του 2018 για τα αναδρομικά για να στοιχειοθετήσουν τις απαιτήσεις τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι.
Οι αγωγές φτάνουν τις 50 σελίδες και μπορούν να υποβληθούν είτε ομαδικά, είτε ανά ομάδες αρκεί να είναι ομοειδείς οι φορείς (π.χ. από ΙΚΑ, από ΟΑΕΕ, από Δημόσιο, από Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών).
Τα κείμενα που κατατίθενται πηγαίνουν και σε αναδρομικά από το 2013 έως και το 2018. Οι συνταξιούχοι μπορούν βάσει του νόμου να διεκδικούν έως 5ετία. Στην κατάθεση της αγωγής οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ξέρουν τι διεκδικούν και αυτό θα πρέπει να το δουν με τους δικηγόρους τους. Στα ενημερωτικά σημειώματα των κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2013 και μετά αναγράφονται όλα αυτά.
Οι διεκδικήσεις όπως λέει το ΣτΕ στην απόφαση 2287/2015, δεν μπορούν να ανατρέχουν πριν από τον Ιούνιο του 2015 που έβγαλε αντισυνταγματικές τις περικοπές, αλλά από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, εν προκειμένω για 3,5 έτη ως το τέλος του 2018. Η μεγάλη ανατροπή έρχεται με γνωμοδότηση - «βόμβα» του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έκρινε ότι όσες αποφάσεις δίνουν αναδρομικά από Ιούνιο 2015 και μετά δεν μπορούν να προσβληθούν από τα Ταμεία διότι τα δικαστήρια συμμορφώνονται πλήρως με το «γράμμα» του ΣτΕ.
Στην πράξη δεν χωρεί έφεση και τα αναδρομικά πληρώνονται και με πρωτόδικη απόφαση στους συνταξιούχους, για διάστημα διεκδικήσεων από Ιούνιο 2015 και μετά!
Προϋπόθεση είναι να γίνουν αγωγές για να καθοριστούν τα αναδρομικά από τα δικαστήρια
Τα αναδρομικά που διεκδικούνται είναι:
  • Η μείωση επικουρικών συντάξεων 10%, 15% και 20% για ποσά άνω των 200 ευρώ με το νόμο 4051
  • Η περικοπή κύριων συντάξεων κατά 12% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ το μήνα με το νόμο 4051
  • Η μείωση επί αθροίσματος συντάξεων (κύριων και επικουρικών) άνω των 1.000 ευρώ με ποσοστά 5% ως τα 1.500 ευρώ, 10% από 1.500 έως 2.000 ευρώ, 15% από από 2.000 έως 3.000 ευρώ και 20% από 3.000 ευρώ και πάνω
  • Η κατάργηση των Δώρων και του επιδόματος αδείας από κύριες συντάξεις που ήταν στα 800 ευρώ το χρόνο ή στο διπλάσιο της σύνταξης για ποσά κάτω των 800 ευρώ
  • Η κατάργηση των Δώρων και του επιδόματος αδείας από τις επικουρικές συντάξεις που ήταν δυο επικουρικές επιπλέον το χρόνο (13η και 14η επικουρική)
Τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι για να πάρουν τα αναδρομικά
Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, ΕΤΑΑ Τραπεζών, πρέπει να υποβάλλουν μέχρι 31/12/2018 την έντυπη αίτηση στον φορέα συνταξιοδότησής τους για διακοπή μειώσεων νόμων 4051 και 4093 και επαναφορά των Δώρων στην κύρια σύνταξη όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις ΣτΕ από 01/97/2015. Αντίστοιχη αίτηση κάνουν και στο ΕΤΕΑΕΠ για την επικουρική.
Μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση της αίτησης που διακόπτει την παραγραφή μπορούν να ασκήσουν αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο που ανήκει το Ταμείο που εξέδωσε την απόφαση συνταξιοδότησης. Για το επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑΕΠ καταθέτουν αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Είναι δυνατή η διεκδίκηση αναδρομικών για μια πενταετία.
Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς, απόστρατους πανεπιστημιακούς, γιατρούς, δικαστικούς) η αίτηση υποβάλλεται μέχρι 31/12/2018 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τη διακοπή των μειώσεων στην κύρια σύνταξη και στο ΕΤΕΑΕΠ – ΤΕΑΔΥ για την επικουρική όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του ΣτΕ ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία του ΕΦΚΑ.
Μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση της αίτησης που διακόπτει την παραγραφή, ή και άμεσα χωρίς αίτηση, μπορούν να καταθέσουν αγωγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την κύρια σύνταξη και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατά του ΤΕΑΔΥ για την επικουρική.
http://www.topontiki.gr/article/297001/pos-tha-lavete-piso-ta-dora-hristoygennon-kai-pasha-analytika-ta-vimata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και η οικονομία μας στη δίνη Τραμπ-Μασκ

Μπορεί το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα να είναι «χαμένο στη μετάφραση» των μηνυμάτων που εκπέμπουν ταυτόχρονα (και προφανώς συντονισμένα) ο Ελ...