Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Η βροχή προεκλογικών δώρων απομακρύνει την Ελλάδα από τις αγορές

Σήμα κινδύνου εκπέμπει στους επενδυτές ο κύκλος της παροχολογίας ενόψει εκλογών στον οποίο έχει μπει η ελληνική κυβέρνηση, με τις πρόσφατες –και φουσκωμένες σε σχέση με τη ΔΕΘ– εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για προσλήψεις, αναδρομικά, φοροελαφρύνσεις, να αντιμετωπίζονται με έντονη επιφυλακτικότητα τόσο από τις αγορές όσο και από τους αναλυτές και τους οικονομολόγους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι αυτή η «βροχή» προεκλογικών δώρων μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον εμπόδιο στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. «Οι πολύ γενναιόδωρες δημοσιονομικές πολιτικές στις οποίες φαίνεται πλέον να στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να λάβει ώθηση ενόψει εκλογών, αποτελούν πηγή αβεβαιότητας και ως εκ τούτου
παράγοντα κινδύνου για τους επενδυτές. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στην αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές», επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο Τζιανλούκα Ζίγκλιο, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην Continuum Economics.
Αλλωστε, η επιφυλακτικότητα των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα είναι ήδη υψηλή, καθώς από τη στιγμή που βγήκε η χώρα από το μνημόνιο η κυβέρνηση έθεσε το θέμα της αντιστροφής της συμφωνημένης μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό. «H προεκλογική εκστρατεία του Αλέξη Τσίπρα και η πληθώρα υποσχέσεων θα ξεκινούσαν έτσι και αλλιώς κάποια στιγμή», σημειώνει στην «Κ» η οικονομολόγος της Wood & Co. Ραφαέλα Τενκόνι. «Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι ήδη ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην ελληνική πολιτική (της παροχολογίας και της επιθυμίας αντιστροφής των συμφωνηθέντων) και γι’ αυτό τα ελληνικά ομόλογα έχουν τόσο άσχημη πορεία το τελευταίο διάστημα. Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών τίτλων δεν οφείλεται μόνο στη ρηχότητα και στην ευαισθησία της αγοράς στις εξωτερικές εξελίξεις», τονίζει χαρακτηριστικά.
Η ελάφρυνση χρέους
Επιπλέον, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η παροχολογία και η υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Ενα ρήγμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας για τις δεσμεύσεις πολιτικής θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Ιουνίου, με βάση την οποία η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και η οποία προβλέπει την ελάφρυνση του χρέους και ένα σημαντικό “μαξιλάρι” ρευστότητας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας έως το 2022», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ζίγκλιο.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Continuum Economics, η συμμόρφωση με αυτές τις δεσμεύσεις μαζί με τις ανησυχίες γύρω από τις ελληνικές τράπεζες είναι οι δύο μεγαλύτεροι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την Ελλάδα.
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας, καθώς και οι προσεχείς εκλογές, ξεκάθαρα ωθούν την ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες και τις παροχές έτσι ώστε να προσφέρει στον ελληνικό λαό κάποια ανακούφιση από τη λιτότητα που έχει επιβληθεί, όπως σημειώνει. «Ωστόσο, είναι σημαντικό αυτές οι παροχές να μη θέσουν σε κίνδυνο τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις δεσμεύσεις που έχει λάβει για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα του ESM καθώς αυτό θα “χτυπήσει” και την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα. Η Ελλάδα είναι μόνο στην αρχή μιας πολύ μακράς διαδικασίας θεραπείας, και δεν είναι το συμφέρον της χώρας να τεθεί αυτό σε κίνδυνο τη στιγμή μάλιστα που η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξαρτάται από την τήρηση των συμφωνηθέντων», προειδοποιεί.
Οι δανειστές δεν αναμένεται να δουν με θετική ματιά τις νέες προεκλογικές δεσμεύσεις Τσίπρα, όπως εκτιμά μιλώντας στην «Κ» ο Μουτζτάμπα Ραχμάν, επικεφαλής αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων στη Eurasia Group. «Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκάθαρα προετοιμάζεται για τις εκλογές, ωστόσο αυτές οι νέες δεσμεύσεις θα ληφθούν αρνητικά από τους πιστωτές της Ελλάδας. Θέτει πλέον το σημαντικό ερώτημα στο Βερολίνο, αλλά και αλλού, εάν τελικά οι παράμετροι του μεταμνημονιακού πλαισίου μπορούν να διατηρηθούν και αν τελικά θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
http://www.kathimerini.gr/994469/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/h-vroxh-proeklogikwn-dwrwn-apomakrynei-thn-ellada-apo-tis-agores

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και η οικονομία μας στη δίνη Τραμπ-Μασκ

Μπορεί το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα να είναι «χαμένο στη μετάφραση» των μηνυμάτων που εκπέμπουν ταυτόχρονα (και προφανώς συντονισμένα) ο Ελ...