Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Η κυβέρνηση ανακαλύπτει «χώρο» για 10.000 διορισμούς

Η συμφωνία των κ. Τσίπρα και Ιερωνύμου οδηγεί στην απελευθέρωση 10.000 θέσεων στον δημόσιο τομέα, οι οποίες εν καιρώ –όχι πάντως εντός του 2019– θα καλυφθούν. Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησε χθες ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναλύοντας τη συμφωνία μεταξύ πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου. Παρά το γεγονός, πάντως, πως κανείς δεν γνωρίζει πότε θα «ανοίξουν» οι θέσεις αυτές, καθώς ο ίδιος ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως οι «νέες θέσεις» θα καλυφθούν για ανάγκες «του κοινωνικού κράτους, όπως γιατρούς, δασκάλους κ.λπ.». Η εικοτολογία αυτή αποτυπώνει πως η κυβέρνηση,
ενόψει εκλογών, προχωρεί σε παροχολογία, ακόμα και αν αυτή δεν είναι βέβαιο πότε θα εφαρμοστεί.
Κατά τα λοιπά, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας που στόχο έχει «να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων» ώστε να μην συγχέουν τους ρόλους τους. Στον πυρήνα της συμφωνίας βρίσκεται η εκκλησιαστική περιουσία, ένα «χρονίζον πρόβλημα», όπως το χαρακτηρίζουν πηγές του Μαξίμου, προσθέτοντας πως είναι η πρώτη φορά, από συστάσεως του ελληνικού κράτους, που επιχειρείται να λυθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να υποστηρίξουν αυτή την ιστορική πρωτοβουλία που διευθετεί μία από τις πιο περίπλοκες νομικές και πραγματικές εκκρεμότητες στην ιστορία του ελληνικού κράτους». Η συμφωνία, ωστόσο, έχει ακόμα πολλά βήματα μέχρι να θεωρηθεί «έτοιμη», καθώς πλην των ζητημάτων που ανακύπτουν στο εσωτερικό της Εκκλησίας, πρέπει να περάσει και από το υπουργικό συμβούλιο. Εξ ου και στην Ηρώδου Αττικού, σε απόλυτη σύμπνοια με τον κ. Ιερώνυμο, μιλούν για «πρόταση» και όχι για τελεσίδικη συμφωνία.
Είναι βέβαιο, πάντως, πως το «κλίμα» στην Ηρώδου Αττικού είναι «πανηγυρικό» και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα να κεφαλαιοποιήσει τα «πλεονεκτήματα» που θεωρεί πως προκύπτουν. Το βασικότερο είναι πως ο κ. Τσίπρας φιλοτεχνεί, μετά και τις Πρέσπες, το προφίλ ενός πολιτικού που «λύνει θέματα», κάτι που, όπως λένε καλά γνωρίζοντες, θα έχει κεντρικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια. Παράλληλα, στο Μαξίμου θεωρούν πως η συμφωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πολιτική σκακιέρα ενισχύοντας το μήνυμα προς το «προοδευτικό κοινό» που εδώ και χρόνια επιζητούσε έστω ένα πρώτο βήμα στις «στενές» σχέσεις μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας. «Αυτό το βήμα έγινε», λένε κυβερνητικοί. Παράλληλα, το γεγονός ότι προέκυψε μέσω «συμβιβασμών», θα το χρησιμοποιήσουν στο Μαξίμου ως «όπλο» για να χαρακτηριστεί ο κ. Τσίπρας «μετριοπαθής ηγέτης» έναντι της Ν.Δ. «που ρέπει προς τα άκρα».
Τα παραπάνω σχέδια επί χάρτου δεν είναι, όμως, στρωμένα με ροδοπέταλα. Ενα πρώτο μήνυμα εστάλη χθες από τον κ. Φίλη. Ο πρώην υπουργός, μιλώντας στον ιστότοπο της εφημερίδας «Ποντίκι», αμφισβήτησε και τους δύο βασικούς πυλώνες της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερωνύμου. Αφενός για τη μισθοδοσία των ιερέων δήλωσε ότι δεν κατανοεί πώς συνάδει η άρση της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου για τους ιερείς, όταν «το κράτος διατηρεί την υποχρέωσή του να πληρώνει στην Εκκλησία τουλάχιστον 210 εκατομμύρια ετησίως προκειμένου αυτή να μισθοδοτεί εις τον αιώνα τον άπαντα τους ιερείς». Οσον αφορά την εκκλησιαστική περιουσία, χαρακτήρισε «γαλαντόμο» το κράτος, σημειώνοντας πως «αναγνωρίζονται στην Εκκλησία αμφισβητούμενα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αξιοποιηθούν από κοινού με το κράτος».
Οι ΑΝΕΛ
Αντίθετα με την αριστερή πτέρυγα, οι ΑΝΕΛ μετά τη συμφωνία «πανηγύρισαν». Σε εκ διαμέτρου αντίθετη οπτική από το Μαξίμου που μιλάει για διακριτούς ρόλους, στην ανακοίνωση τονίζουν πως «πάμε ενωμένοι και ισχυροί. Πολιτεία και Εκκλησία», προσθέτοντας πως «ο Πάνος Καμμένος το εγγυήθηκε και το εξασφάλισε».
http://www.kathimerini.gr/994112/article/epikairothta/politikh/h-kyvernhsh-anakalyptei-xwro-gia-10000-diorismoys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου