Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο

Το αφήγημα της κυβέρνησης Τσίπρα είναι η καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο τον Αύγουστο. Σε αυτό το αφήγημα βασίζονται και όλες οι ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις και να παραμείνει στην κυβέρνηση. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως, αν ήταν στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, θα ήταν αυτή που θα υποσχόταν καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο.
Από τη στιγμή που η Ελλάδα μετατράπηκε και επίσημα σε προτεκτοράτο, η έξοδος από το Μνημόνιο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Τα προτεκτοράτα είναι σε μόνιμο οικονομικό και πολιτικό Μνημόνιο. Αυτό που συμβαίνει είναι πως θα πρέπει να δοθεί στους Έλληνες πολίτες η εντύπωση πως είναι κάτοικοι μιας χώρας
που δεν είναι απόλυτα εξαρτημένη.
Έχουν περάσει ήδη οκτώ χρόνια από την χρεοκοπία της χώρας και την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, οπότε η Ελλάδα έχει γίνει πια ανέκδοτο.
Αν αυτό συνεχιστεί, υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού της χώρας να επιδείξουν ανυπακοή.
Αυτό θα επέφερε αναταραχές στη χώρα.
Ήδη, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, σχεδόν ο ένας στους δυο Έλληνες -από αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους- δεν πήγε να ψηφίσει.
Έχει μεγάλη σημασία τόσο για το ευρωπαϊκό όσο και για το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο -αλλά και για τις οικονομικές ελίτ-, να υπάρχει η εντύπωση πως η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα.
Το Μνημόνιο δεν βοηθάει πια σε αυτή την κατεύθυνση.
Οπότε, χρειάζεται κάτι άλλο.
Χρειάζεται το Μνημόνιο να είναι αόρατο.
Χρειάζεται να δοθεί η εντύπωση πως το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν είναι μαριονέτες αλλά πολιτικοί και κόμματα με θέσεις και διαφορές.
Η καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο είναι μια ακόμα απάτη, στις τόσες που υπήρξαν από το 2010.
Σκοπός της επιχείρησης «Καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο» είναι η επιβίωση των πολιτικών και των κομμάτων που ξέσκισαν τη χώρα ή συναίνεσαν στο ξέσκισμά της.
Ακόμα και οι πολιτικοί και τα κόμματα που υποστηρίζουν πως δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο, καταλαβαίνουν τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα αυτού του αφηγήματος.
Απλά, δεν μπορούν να το παραδεχτούν ανοιχτά.
Ξέρετε πώς αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο;
Όχι, δεν είναι επειδή δεν θα παρθούν ποτέ πίσω τα μέτρα των Μνημονίων, ούτε επειδή δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που την εγκατέλειψαν.
Δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο γιατί δεν αποδόθηκε Δικαιοσύνη για την χρεοκοπία της χώρας που οδήγησε στα Μνημόνια.
Για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα, κρύψαμε τις ευθύνες κάτω από το χαλί.
Και αυτό κάνουμε και τώρα.
Δηλαδή, συνεχίζουμε να κάνουμε όλα αυτά που διέλυσαν τη χώρα μας.
Με την ελπίδα -που δεν βασίζεται πουθενά- πως το μέλλον θα είναι καλύτερο.
Αν δεν ξεκαθαρίσεις τους λογαριασμούς σου με το παρελθόν σου, δεν έχεις μέλλον.
Η διαιώνιση και κατανάλωση ψεμάτων και παραμυθιών θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους Έλληνες στην καθαρή έξοδο από τη χώρα.
Κι όμως, ήταν τόσο απλό, προφανές, λογικό και δημοκρατικό να απαιτήσουν οι Έλληνες πολίτες το 2010 την απόδοση Δικαιοσύνης για την χρεοκοπία της χώρας τους.
Οι Ισλανδοί αυτό έκαναν. Αμέσως.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2018/04/28/%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%AE-%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BF/#more-96033

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...