Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Eurogroup: «Ενισχυμένη εποπτεία» το νέο καθεστώς μετά το μνημόνιο

H συνολική συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο Eurogroup του Ιουνίου, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Σόφια.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για την τέταρτη αξιολόγηση με στόχο να επιτύχουν συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA), ενώ σημείωσε ότι σήμερα οι θεσμοί έδωσαν «θετική» αναφορά για τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Επιπλέον, το Eurogroup χαιρέτισε
τα στοιχεία για το πρωτογενές και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η Eurostat με το Μ. Σεντένο να κάνει λόγο για «ενθαρρυντικά» στοιχεία, ειδικά σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η Ελλάδα στο παρελθόν.
Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι για την μεταμνημονιακή εποχή, η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί κάποιο «διάδοχο» πρόγραμμα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής για μια «ενισχυμένη» εποπτεία.
Τέλος, οι συζητήσεις αυτές θα συμπεριλάβουν και την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο Eurogroup του Ιουνίου.
Σεντένο: Συζητήσεις για το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος
Κατά την τοποθετήσή του μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup ο Μάριο Σεντένο υπογράμμισε πως έχει σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας αλλά αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος.
Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

«Σήμερα καλωσορίσαμε τον κ. Σολτς για τον οποίο ήταν το πρώτο Eurogroup.
Αναφορικά με την Ελλάδα είχαμε μία παραγωγική συζήτηση και λάβαμε ενθαρρυντικά στοιχεία τόσο αναφορικά με το πλεόνασμα όσο και με την πρόοδο σε όλους τους κρίσιμους τομείς της Ελληνικής οικονομίας . Οι θεσμοί μας έχουν καταθέσει μία θετική αναφορά για την πρόοδο της Ελλάδας.
Οι θεσμοί θα έρθουν στην χώρα στις 14 Μαΐου.  Προετοιμάζουμε ήδη την μετά προγραμματική περίοδο. Σήμερα ο Έλληνας ΥΟΠΟΙΚ παρουσίασε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη μετά την λήξη του προγράμματος ένα πρόγραμμα του οποίου την κηδεμονία θα έχει αποκλειστικά η Ελλάδα.
Απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν μετά το πέρας του προγράμματος με την προϋπόθεση πως έχουν τηρηθεί όλες οι δεσμεύσεις της χώρας. 
Οι λεπτομέρειες για την διευκόλυνση της Ελλάδας κατά την έξοδο από το πρόγραμμα θα συζητηθούν στο Eurogroup του Ιουνίου.
Ικανοποίηση από τα αποτελέσματα στα stress test των Ελληνικών τραπεζών, ανοιχτά θέματα με τα κόκκινα δάνεια τα οποία έχουν ακόμη δουλειά να γίνει αλλά νομίζω πως βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο». 
Κερέ: Χρειάζονται ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους
«Πρώτη προτεραιότητα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης» δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, που συμμετείχε στις εργασίες του Eurogroup, στη Σόφια.
«Υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει και είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις να εξελιχθούν ομαλά και γρήγορα» πρόσθεσε αναφερόμενος στην τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαίου.
O κ. Κερέ μίλησε για τις τέσσερις προτεραιότητες της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα: Στο πλαίσιο αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (όπου υπάρχει πρόοδος αλλά πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά), στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.
Για το μεταμνημονιακό πλαίσιο, τόνισε ότι είναι εξ' ολοκλήρου απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αν θα υπάρξει διάδοχο πρόγραμμα. Όπως είπε, η Ελλάδα θέλει «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, ωστόσο επισήμανε ότι μετά την 20ή Αυγουστου, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνομιλεί πλέον με τους θεσμούς και το Eurogroup, αλλά με τις διεθνείς χρηματαγορές. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μαζί με έναν «ισχυρό» μεταμνημονιακό διακανονισμό, είναι σημαντικά στοιχεία για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στις αγορές.
Για το θέμα του χρέους, ο κ. Κερέ υποστήριξε ότι χρειάζονται «ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για την ελάφρυνσή του». «Είναι σημαντικό συστατικό για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι όσο πιο «εμπροσθοβαρή» είναι τα μέτρα, όσο πιο αυτόματα και με λιγότερους όρους συνοδεύονται, τόσο πιο γρήγορα θα συμβάλουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των χρηματαγορών.
http://www.topontiki.gr/article/270502/eurogroup-enishymeni-epopteia-neo-kathestos-meta-mnimonio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...