Της Δήμητρας Καδδά
Η στασιμότητα στην πορεία υλοποίησης των 88 προαπαιτούμενων, αλλά και οι "αστερίσκοι" αναφορικά την ελλιπή εξειδίκευση του εθνικού σχεδίου της επόμενης ημέρας περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, στις αναφορές που ολοκληρώνουν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Θεσμών ενόψει του αυριανού Eurogroup στη Σόφια.
Ουσιαστικά οι δανειστές ετοιμάζονται να δώσουν μία άτυπη διπλή "κίτρινη κάρτα" στην κυβέρνηση. Ζητούν να επιταχυνθεί την προσπάθεια στα δικά της πεδία υποχρεώσεων, έως την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, η οποία
υπολογίζεται προς το παρόν ότι θα ξεδιπλωθεί στις 13 Μαΐου.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο μέτωπο, αυτό του χρέους και της γερμανικής θέσης για την σύνδεσή του με προαπαιτούμενα. Η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt το οποίο μεταδίδει η εφημερίδα Καθημερινή φέρεται να παραμένει "πιστή" στην θέση Σόιμπλε για τη διασφάλιση ενός μετα-μνημονιακού μηχανισμού εποπτείας της Ελλάδος που θα ελέγχει αν θα εφαρμόζονται οι υποχρεώσεις στο δημοσιονομικό πεδίο αλλά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Οι υποχρεώσεις αυτές θα συνδέονται με την εφαρμογή των παρεμβάσεων του χρέους, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της handelsblatt. Δηλαδή, η Γερμανία θέλει να διασφαλίσει ότι αν αποδειχθεί (μέσα από μεταμνημονιακές αξιολογήσεις) πως δεν εκπληρώνονται οι όροι, να μην εφαρμόζονται οι παρεμβάσεις στο χρέος.
Η θέση της μάλιστα ακυρώνει στην πράξη ακόμα και τη λειτουργία του λεγόμενου "γαλλικού κλειδιού". Προτείνει να μην είναι καν αυτόματες οι παρεμβάσεις στο χρέος σε περίπτωση που η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη των προσδοκιών. Δηλαδή η γερμανική πλευρά φέρεται να μην θέλει αυτόματη ενεργοποίηση του λεγόμενου "γαλλικού κλειδιού" σύνδεσης του ΑΕΠ με τις παρεμβάσεις στο χρέος που προωθεί η Γαλλία και ο ESM.
Ημι-αυτόματος μηχανισμός
Τα προαπαιτούμενα και το εθνικό σχέδιο
Αύριο το πρωί συνεδριάζει το Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας με στόχο να αποτυπωθεί η κατάσταση - όπως διαμορφώθηκε μετά και τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον. Θα φανεί επίσης το κατά πόσο ο στόχος "πρόκληση" όπως τον χαρακτήρισε ο Επίτροπος Μοσκοβισί, της τεχνικής συμφωνίας (SLA) για τα 88 προαπαιτούμενα μέσα στον Μάιο παραμένει εφικτός.
Η τελευταία επίσημη αναφορά των δανειστών για την πορεία υλοποίησης της 4ης αξιολόγησης ο απολογισμός έδειχνε ότι 7 στα 8 προαπαιτούμενα βρίσκονται σε εκκρεμότητα και τα νεότερα στοιχεία φέρεται να μην διαφοροποιούνται σημαντικά. Αύριο, θα γίνει ο νέος απολογισμός, ενώ από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο θα παρουσιαστεί και το εθνικό σχέδιο της επόμενης ημέρας (για το οποίο όμως οι θεσμοί συνεχίζουν να έχουν κάποιες παρατηρήσεις). Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί δίνουν έμφαση στο να γίνει πιο λεπτομερές το σχέδιο αναφορικά με το πώς θα εξηγείται ο κάθε στόχος που θέτει η κυβέρνηση μέσα από μία σειρά από δράσεις/υποδράσεις/χρονοδιάγραμμα που θα το κάνουν πιο συγκεκριμένο.
Πλέον, το εθνικό σχέδιο αρχίζει να γίνεται ένα "συγκοινωνούν δοχείο" με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Και τούτο διότι όπως εξηγούν διαπραγματευτικές πηγές από τις Βρυξέλλες (εδώ και καιρό), αν συνεχιστεί η υστέρηση στο ρυθμό υλοποίησης θα αυξάνεται… μοιραία ο αριθμός αυτών που θα πρέπει (μετά από διαπραγμάτευση με τους δανειστές και αν αυτοί συμφωνούν) να γεμίσει τον "κουβά" της μετά μνημονίου εποχής για την οποία η Γερμανία θέλει συνεχή επιτήρηση…
Και βέβαια, αύριο στη Σόφια θα ξεδιπλωθούν οι πιέσεις του ΔΝΤ για το αφορολόγητο.
http://www.capital.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου