Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018

Το ΝΑΤΟ χρειάζεται …λεφτά!

Πιέσεις στους νατοϊκούς συμμάχους, να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους, θα ασκήσουν οι ΗΠΑ, προβάλλοντας «την εντεινόμενη απειλή που θέτει η Ρωσία». Αυτό δήλωσε χτες ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραμονές της συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Η ένταση των ανταγωνισμών στην Μεσόγειο στο φόντο και των πρόσφατων πολεμικών επιχειρήσεων ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας εναντίον της Συρίας, σε συνδυασμό με την όξυνση παγκοσμίως των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, αναμένεται να προκαλέσει νέα αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών.  

Οι πολεμικές βιομηχανίες ήδη «τρίβουν» τα χέρια τους και οι λαοί θα κληθούν να πληρώσουν για μια ακόμα φορά τις παραγγελίες του θανάτου. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις δαπάνες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η Ελληνική κυβέρνηση ως μέλος του ΝΑΤΟ, αναμένεται να ευθυγραμμιστεί με τις εντολές της Ουάσιγκτον, όπως εξάλλου με συνέπεια, πράττει όλα αυτά τα χρόνια.
Η Ελλάδα των τριών μνημονίων. Της μείωσης άνω του 25% του ΑΕΠ. Των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων. Των εκατομμυρίων πολιτών που ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας. Των περικοπών στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια αποτελεί τη μία από τις μόλις πέντε (από τις 28) χώρες που ξεπερνούν το 2% των ετήσιων δαπανών για την άμυνα, που είναι και η βασική κατεύθυνση που δίνει το ΝΑΤΟ προς τα μέλη του!
Η Ελλάδα, μάλιστα κατέχει τη δεύτερη σχετική θέση, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ. Δαπανά πάνω από 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση για να καλύψει τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ. Χρήματα που θα αρκούσαν αν δεν δίνονταν για τα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επιβληθούν οι μειώσεις των συντάξεων από το 2019, να μην αυξηθεί το αφορολόγητο για το σύνολο του Ελληνικού λαού, να μην υπάρξουν οι περικοπές που προβλέπει ο προϋπολογισμό του 2018 για την υγεία.
Όμως η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες των πολεμικών βιομηχανιών και οι κυβερνήσεις της έχουν μάθει να ευθυγραμμίζονται πάντα με τις εντολές των ΗΠΑ, ως προς τις υποχρεώσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ.
Για στατιστικούς λόγους και μόνο, σημειώνουμε ότι υψηλότερες δαπάνες, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, από τη χώρα μας έχουν οι ΗΠΑ με 3,62% και την ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 2,21%, η Εσθονία με 2,16% και η Πολωνία με 2%.
Παραμονές, λοιπόν της  Συνόδου Κορυφής των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι ΗΠΑ απαιτούν να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι δαπάνες προβάλλοντας ως …«φόβητρο» την στρατιωτική ενίσχυση και δράση της Ρωσίας.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θεωρούμε δυστυχώς αδύνατο να χαλάσει το …χατήρι των Αμερικάνων.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2018/04/27/%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%AC/#more-96008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανασφάλεια στον ΕΟΔΥ: Φόβοι για «κύμα» της πανδημίας στην Ελλάδα

Σε «κόκκινο συναγερμό» φαίνεται ότι τίθεται ο ΕΟΔΥ καθώς κατά τα φαινόμενα, και μάλιστα ίσως και νωρίτερα από το αναμενόμενο, το δεύτερο κύμ...