Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Κάτω από €500/μήνα για 1,5 εκατ. Ελληνες... και συνταξιούχοι με 10(!) συντάξεις

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Έλληνες – μισθωτοί και συνταξιούχοι - ζουν με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ και του συστήματος «Ήλιος», ένας στους τρεις εργαζόμενους καλείται να ζήσει με μισθό 383 ευρώ μεικτά. Την ίδια ώρα, η κύρια σύνταξη γα το 40% των συνταξιούχων είναι χαμηλότερη των 500 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, το 29,9% των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις λαμβάνει μέσο μισθό μόλις 382,91 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, ακόμα κι αν δεν συνυπολογιστούν οι συντάξεις αναπηρίας και θανάτου, το 30,7% των συνταξιούχων γήρατος ζει με έσοδα από
κύριες συντάξεις που, κατά μέσο όρο, δεν υπερβαίνουν τα 372 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα για τον Οκτώβριο του 2017. ο μέσος μισθός διαμορφώθηκε για τους 2.177.086 μισθωτούς σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, σε 920 ευρώ. Αντίστοιχα, το μέσο εισόδημα των δικαιούχων κύριας και επικουρικής σύνταξης ανήλθε σε 895,53 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι η εσωτερική υποτίμηση που έχει συντελεστεί από το 2010 και μετά έπληξε με μεγαλύτερη δριμύτητα τους μισθούς από τις συντάξεις, με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ τους να μειώνεται και να βρίσκονται πλέον πολύ κοντά.
Σχεδόν επτά στις δέκα συντάξεις  γήρατος βρίσκεται κάτω από τα 1.000 ευρώ, ενώ, αν προστεθούν όλες οι παροχές (γήρατος, αναπηρίας, χηρείας – θανάτου) τότε προκύπτει μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις της τάξης των 723 ευρώ.
Συνταξιούχοι με... δέκα συντάξεις
Την ίδια ώρα, πάντως, υπάρχουν και τα παράδοξα που αποκαλύπτονται από το σύστημα «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α.). Ανάμεσα στους 2.580.925 συνταξιούχους με μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις στα 723,06 ευρώ και μέσο εισόδημα από επικουρικές στα 171,86 ευρώ, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, καθώς εντοπίζονται συνταξιούχοι που  λαμβάνουν έως και 10 συντάξεις τον μήνα.
Συγκεκριμένα, τρεις συνταξιούχοι εμφανίζονται να λαμβάνουν ταυτόχρονα 10 συντάξεις. Δύο εξ αυτών λαμβάνουν 4 κύριες, 4 επικουρικές, και 2 μερίσματα ενώ ένας συνταξιούχος εμφανίζεται να λαμβάνει 3 κύριες, 3 επικουρικές και 4 μερίσματα.
Δείτε εδώ όλη την έκθεση για τον Φεβρουάριο του 2018
Εντεκα συνταξιούχοι λαμβάνουν 9 συντάξεις, και 62 οκτώ συντάξεις. Επίσης υπάρχουν συνταξιούχοι ηλικίας κάτω των 25 ετών που λαμβάνουν συντάξεις λόγω θανάτου ή αναπηρίας.
http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Έλεος με τον Κασσελάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την Αριστερά»

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας , μιλώντας στον τηλε...